Επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών αναζητά η κυβέρνηση, εν όψει και της έναρξης ενός ιδιαίτερα κρίσιμου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Μπορεί η τριήμερη «επίσκεψη» στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να μην θυμίζει σε τίποτα τα ταραγμένα μνημονιακά χρόνια και να έχει περισσότερο τυπικό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα, ωστόσο το πόρισμα τους για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης θα κρίνει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και σχεδιάζει τη μείωση μια σειράς από βασικούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φόρων. Για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 θα στερήσει από το Δημόσιο Ταμείο 1,16δισ ευρώ. Αντίστοιχα, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα στερήσει έσοδα της τάξης των 150εκατ ευρώ για την πρώτη χρονιά που θα μειωθεί κατά 30%.
Προκειμένου να αποφύγει την γκρίνια των Θεσμών σχετικά με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τον κίνδυνο να υπάρξει εκτροχιασμός σε σχέση με τους στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το εναλλακτικό σενάριο με βάση το οποίο δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων. Το σενάριο αυτό δεν θα μπορεί να βασίζεται στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από μια τέτοια συμφωνία.
Είναι ενδεικτικό ότι ήδη οι Θεσμοί, έστω και με χαμηλούς τόνους, έχουν ξεκινήσει να εκφράζουν την «ανησυχία» τους αναφορικά με της κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανησυχία αυτή έχει εκφραστεί σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι οι δανειστές επιμένουν στην ορθή τήρηση των συμφωνηθέντων.
Στον αντίποδα προκειμένου να αντικρούσει αυτούς τους προβληματισμούς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει να παρουσιάσει στους Θεσμούς αναλυτικά το σχέδιο με τις παρεμβάσεις, το δημοσιονομικό κόστος, αλλά και τις πηγές από τις οποίες θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσουν οι μειώσεις των φόρων. Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόταση την οποία αρχικά είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ σχετικά με την μεταφορά των πλεονασμάτων.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επισημάνει ότι θα μπορεί να γίνει σωστός σχεδιασμός για την χρήση των κεφαλαίων που προκύπτουν ως υπερπλεόνασμα κάθε χρόνο. Μόνο έτσι θα μπορεί τα κεφάλαια που προκύπτουν να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη ή εκεί που θα τονωθεί η ανάπτυξη και όχι σε επιδόματα χωρίς συγκεκριμένη στόχευση.
Αυτά τα θέματα η Ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, αναπληρωτής επικεφαλής του τραπεζικού τομέα του ESM. Ο κ. Φιορέτι παίρνει τη θέση του Νικόλα Τζιαμαριόλι, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας του ESM από το 2015 και ήδη έχει αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.
Το γεγονός ότι ο ESM επιλέγει ως επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής έναν άνθρωπο ο οποίος ειδικεύεται στον τραπεζικό τομέα, δείχνει και το βάρος που ρίχνει ο οργανισμός στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα.