Να κατευνάσει τα πνεύματα προσπάθησε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, λέγοντας ότι «η υπόθεση των οπαδών της Ντιναμό βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας σε νέα παρέμβαση του στην ελληνική Δικαιοσύνη είπε ότι «οι 101 συμπατριώτες του αντιμετωπίζονται ως ”αιχμάλωτοι πολέμου» και ότι στην Ελλάδα δεν τηρείται ο νόμος».
«Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα» δήλωσε σε κροατικό μέσο ενημέρωσης ο Μιλάνοβιτς για τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Είχαν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις Μιλάνοβιτς, το περασμένο Σάββατο όπου είχε εμμέσως απειλήσει με βεντέτα τις ελληνικές Αρχές λέγοντας μάλιστα ότι «τους διαμοίρασαν στις φυλακές για να τους δείρουν και να τους βιάσουν».
«Τους μοίρασαν για να τους δείρουν και να τους βιάσουν»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασπορά των προφυλακισθέντων Κροατών σε 16 διαφορετικές φυλακές της χώρας έγινε σκόπιμα από την ελληνική Δικαιοσύνη.
″Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος.
″Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα.
Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε”, συμπλήρωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Διαφορετική η θέση του Κροάτη πρωθυπουργού
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο, ο πρωθυπουργός της Κροατίας εμφανίζεται να κατανοεί καλύτερα την κατάσταση. Σε δηλώσεις του φαίνεται να απαντά στην επιστολή που του είχαν στείλει γονείς των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που προφυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, λέγοντας ότι η «υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης».
Οι γονείς των συλληφθέντων ζητούσαν κυβερνητική παρέμβαση για την ασφάλεια των παιδιών τους και μια δίκαια δίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου έδωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου.
«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.
Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά.
Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».
Προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών είχε δηλώσει ότι «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη».
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος είχε επικρίνει τα όσα είχε δηλώσει αρχικά ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
»Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».