Κρυμμένοι γαλαξίες: Αστρονόμοι εντόπισαν εκατοντάδες νέους γαλαξίες που «έκρυβε» ο δικός μας

Κρυμμένοι γαλαξίες: Αστρονόμοι εντόπισαν εκατοντάδες νέους γαλαξίες που «έκρυβε» ο δικός μας
Open Image Modal
ICRAR

Αστρονόμοι ανακάλυψαν εκατοντάδες γαλαξίες οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν «κρυμμένοι», σε απόσταση «μόλις» 250 εκατ. ετών φωτός από τη Γη- μικρή για τα αστρονομικά δεδομένα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomical Journal από το International Centre for Radio Astronomy Research, και σε αυτήν περιγράφονται εκατοντάδες γαλαξίες που μόλις εντοπίστηκαν, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται ιδέες όσον αφορά στο πού βρίσκονται κάποιοι για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες. Συνολικά κατεγράφησαν 883 γαλαξίες που είναι «πίσω» (σε σχέση με τη δική μας θέση) από τον δικό μας (Milky way).

Open Image Modal

Οι επιστήμονες είχαν κάποια γενική ιδέα πως κάτι υπήρχε «εκεί έξω»- αλλά δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς. Κάποια από τα πιο φωτεινά συμπλέγματα γαλαξιών ήταν ήδη ορατά, ενώ υπήρχε ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο: Μια παράξενη διαφαινόμενη βαρυτική δύναμη, η οποία (γνωστή ως «Great Attractor») ήταν γνωστή από τη δεκαετία του 1970.

Όπως φαίνεται σε περσινό χάρτη του γαλαξία μας από τη NASA, ο ίδιος μας ο γαλαξίας- σκόνη, άστρα, φως και αέρια στο Διάστημα- μας «τυφλώνει».

Open Image Modal

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το φως που μας φτάνει από αυτούς τους γαλαξίες «χάνεται» στο πιο φωτεινό και πιο κοντινό φως που βρίσκεται γύρω μας. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ραδιοτηλεσκόπιο, μαζί μαζί με έναν νέο δέκτη που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό: Τη διερεύνηση της αποκαλούμενης «Ζώνης Αποφυγής» (Zone of Avoidance). Αυτά που βρέθηκαν φαίνονται στα εξής βίντεο:

Από τους 883 γαλαξίες που κατεγράφησαν, το 1/3 ήταν παντελώς άγνωστοι. Η ανακάλυψη ενδεχομένως να βοηθήσει στην περαιτέρω μελέτη/ εξήγηση της περιοχής του του «Great Attractor», που φαίνεται να τραβά τον Γαλαξία μας, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, προς την κατεύθυνσή του, με βαρυτική δύναμη που αναλογεί σε ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια ήλιους. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Λίστερ Στέιβλι Σμιθ (University of Western Australia/ ICRAR), είναι γνωστό πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν λίγες πολύ μεγάλες ομάδες γαλαξιών (συμπλέγματα ή υπερ-συμπλέγματα), και ο Γαλαξίας μας κινείται προς την κατεύθυνσή τους με ταχύτητα άνω των δύο εκατ. χιλιομέτρων ανά ώρα. Σημειώνεται πως ένας μέσος γαλαξίας περιέχει 100 δισεκατομμύρια άστρα, οπότε ο εντοπισμός εκατοντάδων νέων γαλαξιών που μέχρι πρότινος ήταν «κρυμμένοι» συνεπάγεται τον εντοπισμό ασύλληπτα μεγάλης ποσότητας μάζας, για την οποία μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τίποτα, κατά τη Ρενέ Κράαν Κόρτεβεγκ, καθηγήτρια του University of Cape Town.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.