Ομοβροντία Τσαβούσογλου-Μπαχτσελί κατά Ακιντζί: Και στο βάθος, διχοτόμηση

Η δημόσια διαφωνία της Άγκυρας με τις δηλώσεις του Τορκοκύπριου ηγέτη στον Guardian επιβεβαιώνει το κοινό μυστικό, σχετικά με τις προθέσεις Ερντογάν.
Open Image Modal
Ο Ερντογάν στο ψευδοκράτος σε παλαιότερο στιγμιότυπο - επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ιούλιος 2015 (AP Photo/Petros Karadjias)
ASSOCIATED PRESS

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται αρρυθμίες μεταξύ Άγκυρας και Μουσταφά Ακιντζί. O Τουρκοκύπριος ηγέτης που φέρει τον τίτλο του «Προέδρου» στο ψευδοκράτος έχει αποδειχθεί προ πολλού ότι δεν έχει καθόλου καλή χημεία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, επειδή ο ίδιος δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να το κρύψει. 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Ακιντζί δεν δείχνει να πλήττεται πολιτικά από την αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία, η οποία αντιθέτως φαίνεται να του προσφέρει «πόντους».

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου από την  βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Ακιντζί είπε ότι η επανένωση του νησιού σε ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», ενώ σχολιάζοντας το σενάριο περί προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα το χαρακτήρισε «φρικτό».

Open Image Modal
Ioύλιος 2018. Δεν υπάρχουν περισσότερο πρόσφατες κοινές φωτογραφίες Ερντογάν - Ακιντζί στα δημοσιογραφικά αρχεία... (AP Photo/Petros Karadjias)
ASSOCIATED PRESS

 

Παιχνίδια εξουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο

Ο Ακιντζί εμφανίζεται να πετάει το γάντι στον Ερντογάν - δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος διαφορετική ανάγνωση αυτών των δηλώσεων. 

Ωστόσο, επειδή μία δημόσια απάντηση του Τούρκου Προέδρου θα οδηγούσε αυτομάτως στα άκρα, ανέλαβαν «σηκώσουν το γάντι» ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εθνικιστής κομματάρχης - πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν εσχάτως - Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

- «Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

 - Ο Ακιντζί «έχει αλυσοδέσει τους Τουρκοκυπρίους στα σχέδια των Ελληνοκυπρίων με στόχο να τους υποτάξει» και προσθέτοντας ότι«έχει γυρίσει την πλάτη του στον τουρκικό λαό και την Τουρκία ενώ έπρεπε να τους ευχαριστεί», συμπληρώνει ο Μπαχτσελί.

Η σύγκρουση αυτή έρχεται από παλιά και πηγαίνει μακριά. Ο Ακιντζί εμφανίζει αντανακλαστικά και ορισμένες ευαισθησίες, που «δεν σηκώνει» η Άγκυρα.

Τώρα παίρνει απόσταση από το σενάριο της διχοτόμησης.

Τον Οκτώβριο του 2019 πήρε αποστάσεις από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», έμπνευσης Ερντογάν, με στόχο την ειρήνευση στην Συρία. «Δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα», είπε τότε ο Ακιντζί.

Open Image Modal
Ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπό το βλέμμα της ειδικής εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών , τον Αύγουστο του 2019. (Stavros Ioannides/PIO via AP)
ASSOCIATED PRESS

 

«Ραβασάκι» ενόψει εκλογών στο ψευδοκράτος 

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου στην κατεχόμενη Κύπρο είναι ζήτημα χρόνου, εάν λάβουμε υπόψιν το παρελθόν και την ιδιοσυγκρασία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η στιγμή της αλήθειας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι η εκλογική διαδικασία του Απριλίου στο ψευδοκράτος για την ανάδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας.

Ο Τσαβούσογλου στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με την Κύπρο (10 Φεβρουαρίου), κράτησε τα προσχήματα λέγοντας: «Κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν εμπλακούμε εμείς στα εσωτερικά της ΤΔΒΚ. Ο τουρκοκυπριακός ”λαός” θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε δίπλα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

24 ώρες νωρίτερα, όμως, σε μία διαρροή - αντί επίσημης ανακοίνωσης - από μέρους της τουρκικής προεδρίας επί των δηλώσεων του Ακιντζί, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις: «Ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. 

Και για όσους δεν κατάλαβαν, στην περίπτωση Ερντογάν, όπου βλέπετε την έκφραση ”τουρκικός λαός”, μπορείτε να αντικαταστήσετε με ένα σκέτο «Εγώ».