La Repubblica: Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ για κινήσεις του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod»

Θεωρείται πως φέρει το πυρηνικό όπλο «Poseidon».
|
Open Image Modal
Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Oscar.
Reuters

Το ΝΑΤΟ έστειλε στα μέλη του προειδοποίηση περί κινήσεων του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κ-329 «Belgorod», που θεωρείται ότι φέρει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon», γνωστή και ως «όπλο Αποκάλυψης», μετέδωσε την Κυριακή η ιταλική La Repubblica.

Το εν λόγω υποβρύχιο είχε τεθεί σε υπηρεσία τον Ιούλιο και φέρεται να βρίσκεται στα νερά της Αρκτικής- ενώ λόγω της «ειδικής» φύσης του κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να ενεπλάκη και στο συμβάν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, αν και θεωρείται πως πρακτικά ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν δύσκολο να επιχειρεί στη Βαλτική χωρίς να εντοπιστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει ανησυχία πως ίσως πραγματοποιήσει δοκιμή της τορπίλης/ drone «Poseidon», ενός πυρηνικού όπλου ικανού να ταξιδεύει μέχρι και 10.000 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να εκρήγνυται κοντά στις εχθρικές ακτές, προκαλώντας ένα ραδιενεργό τσουνάμι. Το εν λόγω όπλο είχε παρουσιαστεί το 2018 από τη Ρωσία, ως άλλο ένα από τα «υπερόπλα» του προέδρου Πούτιν, Αν και τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να προκληθούν και με παλαιότερα πυρηνικά όπλα, το «Poseidon» έχει παρουσιαστεί ως νέο είδος στρατηγικού όπλου επειδή, αντίθετα με τους διηπειρωτικούς πυραύλους που είναι σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες, μπορεί (θεωρητικά) να παραμένει ανεντόπιστο επειδή κινείται υποβρυχίως. Οι αναφορές περί πιθανής δοκιμής του προκαλούν αυξημένη ανησυχία, δεδομένων και των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνονται να βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση απέναντι σε ουκρανικές αντεπιθέσεις, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει μερική επιστράτευση, προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών και να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων προς υπεράσπιση «εδαφικής ακεραιότητας».

Το ρωσικό υποβρύχιο «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Oscar II για «ειδικές» επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η χρήση μη επανδρωμένων drones. Πέραν του ρόλου του ως προς τη χρήση του προαναφερθέντος στρατηγικού όπλου, θεωρείται πως διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό παρακολούθησης/ κατασκοπείας, ενώ εκτιμάται πως μεταξύ των ρόλων του είναι και η εξερεύνηση της Αρκτικής, για την οποία είναι σε εξέλιξη πλέον «κούρσα» με σκοπό τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων.