«Labyrinth»: Η νέα έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Έλενας Σύρακα, στηρίζει το Μπενάκη

Με σκοπό την ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη για ευπαθείς ομάδες
|
Open Image Modal

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη σήμερα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης εικαστικού κοσμήματος με τίτλο «LABYRINTH» της Έλενας Σύρακα με σκοπό την ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη για ευπαθείς ομάδες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 33 μοναδικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από το Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

Το 2018, με αφετηρία τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό, η Έλενα Σύρακα δημιουργεί κοσμήματα που ξεχωρίζουν για τον περίτεχνο σχεδιασμό και τα ανατρεπτικά τους υλικά και σχεδιάζει μία νέα σειρά κοσμημάτων που θα αποτελέσουν την έκθεση «LABYRINTH». Το παλάτι της Κνωσού, ο Μινώταυρος, οι «πολύχρυσες Μυκήνες» του Αγαμέμνονα, σύμβολα και αντικείμενα της περιόδου 2000 έως 1300 π.Χ. αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης της σχεδιάστριας για δύο χρόνια. Εκθέματα από το Μουσείο του Ηρακλείου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σπαράγματα τοιχογραφιών και αντικείμενα μοναδικής τεχνοτροπίας μετουσιώθηκαν στα πολύτιμα σύγχρονα κοσμήματα της έκθεσης «LABYRINTH».

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Άρτεμις Μπαλτογιάννη «… η Έλενα ως δημιουργός με καλλιτεχνικό όραμα, αναζητούσε έναν τρόπο παρουσίασης της έκθεσης της  «LABYRINTH» που θα αναδείκνυε τα κοσμήματά της, αλλά θα άνοιγε παράλληλα και το διάλογο προς νέες κατευθύνσεις.

Open Image Modal

Προσωπικά, μου κέντρισε το ενδιαφέρον η έρευνα της ΄Ελενας στο Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό και η σύγχρονη προσέγγιση αυτού από τρεις διαφορετικές πλευρές, της Έλενας, του Γιάννη Βασιλείου και της δικής μου. Γνώριζα πως ο Γιάννης Βασίλειου θα ενθουσιαζόταν το ίδιο με την ιστορική διάσταση της έκθεσης ενώ θα φερόταν με απόλυτο σεβασμό τόσο στα κοσμήματα όσο και στο φυσικό περιβάλλον του Μουσείου Μπενάκη. Έτσι, παρουσίασε ένα γλυπτικό αποτέλεσμα, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική σπείρα, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή σαν ολότητα αλλά και εστιάζει την προσοχή του επισκέπτη στα εκθέματα-κοσμήματα, λειτουργώντας δηλαδή σαν κάδρο και δίνοντας έμφαση στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα της Έλενας».

Φιλοδοξία του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη είναι η επιβίωση του προγράμματος «Βλέποντας με τις Αισθήσεις», που προσφέρεται σταθερά σε επισκέπτες με τυφλότητα ή μειωμένη όραση για 5η συνεχή χρονιά και είναι μοναδικό για τα ελληνικά μουσειακά δεδομένα. Το Μουσείο Μπενάκη έχει κατορθώσει να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με ένα ευαίσθητο κοινό, που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

Πληροφορίες

Επιμέλεια έκθεσης: Άρτεμις Μπαλτογιάννη

Κατασκευή εγκατάστασης: Ιωάννης Βασιλείου, εικαστικός

Επιμέλεια φωτισμού: HALO