Λευκορωσία: Οι «παντόφλες» απειλούν με ανατροπή τον πρόεδρο της χώρας

Μετά από 26 χρόνια παραμονής στην εξουσία.
Open Image Modal
SERGEI GAPON via Getty Images

Οι διαδηλωτές κράδαιναν παντόφλες καθώς περίμεναν στην ουρά για ώρες για να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στους υποψηφίους αντιπάλους του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στις προσεχείς εκλογές στη Λευκορωσία.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 υπογραφές για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το χρίσμα από τον Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου.

Την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μινσκ της Λευκορωσίας, οι ουρές των ψηφοφόρων ξεπερνούσαν το ένα χιλιόμετρο, πολλοί με μάσκες στο πρόσωπο και αρκετοί με παντόφλες ανά χείρας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η παντόφλα έγινε σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ελπίζει να ανατρέψει τον Λουκασένκο μετά από 26 χρόνια στην εξουσία. Σύμφωνα με το κίνημα, ο πρόεδρος αντιπροσωπεύει μια «κατσαρίδα» και τα υποδήματα ένα όπλο για να τον «συνθλίψουν».

Ενας ψηφοφόρος, μηχανικός που ονομάζεται Σέιμον, είπε: «Θα ήθελα με αυτή τη δράση να δείξουμε ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που συμβαίνει στη χώρα, είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους και να δείξουν στις αρχές ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Βίκτορ Μπαμπάρικο, πρώην επικεφαλής του τοπικού υποκαταστήματος της ρωσικής τράπεζας Gazprombank, έχει ήδη εξασφαλίσει 85.000 υπογραφές.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο υποψηφίους της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο Λουκασένκο προσέχει να μην αποξενωθεί με τη Δύση, εν μέσω κατηγοριών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο 65χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική του πρόκληση μέχρι σήμερα, προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη Μόσχα, παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς των δύο χωρών. Το Κρεμλίνο έχει ήδη μειώσει την προμήθεια πετρελαίου και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Πρόσφατα, ο Λουκασένκο συνέκρινε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης με εγκληματικές συμμοριών και τους κατηγόρησε ότι πυροδοτούν εντάσεις παρόμοιες με τις διαμαρτυρίες του κινήματος Μαϊντάν που έδιωξαν από την Ουκρανία τον υποστηριζόμενο από την Ρωσία πρόεδρο Βιτκόρ Γιανουκόβιτς.

Open Image Modal
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
ASSOCIATED PRESS

Τεράστια ήταν αντίδραση σε βάρος του Λουκασένκο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού, αφού συμβούλεψε τους πολίτες να «πίνουν βότκα» και «να πάνε σε σάουνες» για να κρατήσουν μακριά τον ιό.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στην αρχή της πανδημίας, μάλιστα, αντί να ακυρώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες όπως όλες οι άλλες χώρες, επέτρεψε να διεξαχθούν κανονικά και χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ ο ίδιος και έλαβε μέρος σε έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου στα τέλη Μαρτίου.

Περιγράφοντας το άθλημα ως την «καλύτερη θεραπεία κατά των ιών», είπε: «Είναι καλύτερο να πεθάνεις στα πόδια σου παρά να ζεις στα γόνατά σου».

Η Λευκορωσία έχει μέχρι στιγμής (03/06) 44.255 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 243 θανάτους.

(με πληροφορίες από Skynews)