Λέκκας για Γαύδο: «Πιστεύω ήταν ο κύριος σεισμός - Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις»

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαράγγια στην Κρήτη υπό τον φόβο μετασεισμών.
Open Image Modal
Σεισμός στην Κρήτη
GEIN

Για την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε Γαύδο και Κρήτη μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, διατηρώντας παράλληλα κάποιες μικρές επιφυλάξεις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας:

«Στις 7 και 29 το απόγευμα είχαμε την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Γαύδο, σε 10 χιλιόμετρα βάθος. Εντονότατα αισθητός στη Γαύδο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, κυρίως όμως στα Χανιά και στο Ρέθυμνο», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε: «Από ’κει και πέρα ουσιαστικά έχουμε την εκδήλωση μιας υποτονικής σεισμικής δραστηριότητας με μεγέθη 2 βαθμών, 3 βαθμών αλλά και 4 βαθμών. Είναι μια σεισμική δραστηριότητα η οποία μας ικανοποιεί προς το παρόν σε σχέση με τον κύριο σεισμό»

«Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα στον κύριο κορμό της Κρήτης, έστω και αν γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής», είπε.

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα με διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική που χωρίζει ουσιαστικά την περιοχή της Γαύδου από την υπόλοιπη Κρήτη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Ήταν ένας σεισμός ο οποίος στην αρχή μάς προβλημάτισε λιγάκι σε σχέση με την εξέλιξη, αλλά τώρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για κάθε ενδεχόμενο».

«Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Εάν δεν περάσει ικανός χρόνος για να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Λήφθηκε απόφαση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να κλείσουν σήμερα τα φαράγγια της Κρήτης και κυρίως το φαράγγι της Σαμαριάς, για να μην υπάρχουν προβλήματα» από τους μετασεσμούς.