Λυκούδης: Να ενταχθούν όλες οι μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας στον κατάλογο των μη αναστρέψιμων ασθενειών

Δέσμευση Πετρόπουλου: Παρακολουθούμε το θέμα και θα το βελτιώσουμε
Open Image Modal
SOOC/FILE

Το υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς τον πίνακα, στον οποίο έχει ενταχθεί η σκλήρυνση κατά πλάκας ως μη αναστρέψιμη πάθηση και θα τον βελτιώσει, όπου απαιτηθεί, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη.

Ο κ. Λυκούδης αναγνώρισε ως θετική την ένταξη δύο μορφών τής ασθένειας στον κατάλογο των ανίατων ασθενειών, κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα ένταξης όλων των μορφών της σε αυτόν τον κατάλογο, λόγω της φύσης της πάθησης που είναι συνεχώς επιδεινούμενη, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας των συμπτωμάτων, καθώς -όπως ανέφερε- ένας ασθενής μπορεί να πάσχει από βαριάς μορφής αναπηρία που να μην είναι ορατή εκ πρώτης όψεως. Παράλληλα, τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία της συνεχούς παρουσίας τους στις επιτροπές του ΚΕΠΑ.

«Δώστε μία προσοχή στο θέμα και προσπαθήστε να εντάξετε το σύνολο των πασχόντων στη δυνατότητα τής μη ταλαιπωρίας, στη διευκόλυνσή τους σε σχέση με τις επισκέψεις τους στα ΚΕΠΑ κάθε τόσο. Αυτό ζητούν, δεν ζητούν επιδόματα, ούτε λεφτά» απηύθυνε έκκληση προς τον αρμόδιο υφυπουργό, ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Από τότε που εντάξαμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας στον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, παρακολουθούμε συνεχώς πώς λειτουργεί αυτός ο πίνακας και στον βαθμό που χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση, θα υπάρξει» απάντησε ο κ. Πετρόπουλος. Όπως σημείωσε, υπάρχει ανάγκη διαρκούς παρακολούθησης του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων σε συνδυασμό με τους κανόνες και της ιατρικής επιστήμης. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί απόφαση που θα δίνει και το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο δεν προβλεπόταν, σε άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν είναι η πάθηση στον βαθμό που ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. «Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι μία σημαντική δαπάνη, αλλά αναγκαία γι′ αυτόν τον άνθρωπο, τον έναν που θα χρειαστεί βοήθεια. Και θα το κάνουμε και αυτό. Δεν προβλεπόταν. Το κάνουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχώς παρατηρούμε και παρακολουθούμε από κοντά, όπως κι εσείς τονίσατε ότι οφείλουμε να κάνουμε, την πάθηση αυτή. Κι έτσι θα το βλέπουμε» κατέληξε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.