Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό

Κάθε γονιός, μπορεί να διδάξει στα παιδιά του τον σεβασμό αντί της επίδειξης δύναμης και την ενσυναίσθηση αντί της τοξικότητας.
Open Image Modal
.
.

Ο εκφοβισμός δυστυχώς απασχολεί πάρα πολύ έντονα όλο και περισσότερο την κοινωνία, την πολιτεία,  την  εκπαιδευτική  κοινότητα και την οικογένεια. Και πρέπει όλες και όλοι μας, να είμαστε όχι απλά ευαίσθητοι ως προς την αναγνώρισή του, αλλά πάρα πολύ σωστά ενημερωμένοι και ως προς την έγκαιρη αντιμετώπισή του. 

Αν θέλουμε να εξηγήσουμε τον εκφοβισμό, το bullying, όπως έχει συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια, θα δούμε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό είδος κακοποιητικής συμπεριφοράς, από άτομα ή ομάδες, προς άλλα μεμονωμένα, κυρίως, άτομα αλλά ακόμα και ομάδες. 

Η κακοποίηση μπορεί να είναι  λεκτική, ψυχολογική, σωματική, άμεση ή έμμεσα  εφαρμοζόμενη, με  βασικό χαρακτηριστικό τη συστηματική άσκηση κάποιας μορφής βίας ή απειλής, μέσα στο σχολείο ή και έξω από αυτό.    

Συχνότερα ο εκφοβισμός ταυτίζεται με το σχολικό περιβάλλον, στην πραγματικότητα, όμως, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να τον συναντήσει κανείς  στον χώρο εργασίας, στο γυμναστήριο, στη γειτονιά, στην οικογένεια, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φραστικές κυρίως αναφορές.  

Και δυστυχώς στη σύγχρονη  κοινωνία της πληροφορίας επικράτησε και παρατηρείται συχνά,   μεγαλύτερη «αναγνώριση» και «αποδοχή» για την αρνητική  παρά για τη θετική   συμπεριφορά, ενισχύοντας τις βάσεις για περαιτέρω εκφοβιστική συμπεριφορά. 

Το αν ένας νέος άνθρωπος ή ένα παιδί θα προχωρήσει στον εκφοβισμό ή θα υπομένει το ίδιο αυτή τη νοσηρή κατάσταση, είναι στενά συνδεδεμένο  με τη σχέση του με την οικογένεια και τους γονείς του.   

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αποδυναμώνοντας τον εκφοβισμό και χτυπώντας τον πραγματικά στη ρίζα του. Κάθε γονιός, μπορεί να διδάξει στα παιδιά του τον σεβασμό αντί της επίδειξης δύναμης και την ενσυναίσθηση αντί της τοξικότητας. 

Εμείς, στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας μέσω των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τις δράσεις «Λέμε όχι στον σχολικό & διαδικτυακό εκφοβισμό» και «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», κάθε χρόνο,  εργαζόμαστε στηρίζοντας τις Ολυμπιακές Αξίες και μεταλαμπαδεύοντας όλα όσα μπορούν να εξαλείψουν τον εκφοβισμό και να ενισχύσουν την ευγενή άμιλλα. 

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών σε εκατοντάδες σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα,  παρέχει  τη δυνατότητα έκφρασης ατομικά ή ομαδικά, με έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών και  μαθαίνει  τα παιδιά να επιλύουν ειρηνικά,  τις διαφορές τους.

Γιατί η εκπαίδευση μπορεί  να αρχίζει βέβαια από το σπίτι αλλά πρέπει να ενισχύεται συνεχώς και με άλλες δράσεις όπως αυτές που οργανώνουμε στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας μέσω των οποίων προσπαθούμε  και εμείς να αφήσουμε ένα χρήσιμο αποτύπωμα στην κοινωνία. Το αποτύπωμα του Σεβασμού, των  Ολυμπιακών Αξιών και της ενίσχυσης της Φιλίας. 

Καλή Σχολική χρονιά!

***

Η Ντόρα Πάλλη είναι Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και Υποδιευθύντρια στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.