Λήψη «στοχοθετημένων μέτρων» κατά της Τουρκίας συζήτησαν Μογκερίνι και Χριστοδουλίδης

Τηλεφωνική συνομιλία του Κυπρίου ΥΠΕΞ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, «συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικά Φεντερίκα Μογκερίνι και Νίκος Χριστοδουλίδης «στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου», αναφέρεται.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητά «να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες».

Τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνοδεία τουρκικών πολεμικών οι κινήσεις των «Φατίχ» και «Γιαβούζ»

Στο μεταξύ, οι φρεγάτες «Ορούτς Ρέις» και «Γκαζιάντεπ» καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, drones και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν το Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο τουίτερ το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

Ενημέρωση Τουσκ και Μητσοτάκη από Αναστασιάδη

Για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις απαράδεκτες εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες γίνονται τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. αναπτύσσει πρωτοβουλία και προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ότι αυτή η δραστηριότητα της τουρκικής πλευράς αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα δημιουργώντας ένταση και καχυποψία.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των ΗΕ και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

 Τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο είχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)