Λυσσαλέα μάχη Τραμπ κατά του θηλασμού. Ωμοί εκβιασμοί από ΗΠΑ σε κυβερνήσεις για να μην περάσει ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι επιστημονικές μελέτες υπέρ του θηλασμού, η στήριξη από τον Π.Ο.Υ και η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων
Open Image Modal
golubovy via Getty Images

Η δραστηριότητα μερίδας αμερικανών διπλωματών σε διεθνείς οργανισμούς αποδεικνύεται- καταγεγραμμένα πλέον- όλο και πιο επιθετική. Ωμοί εκβιασμοί και απειλές εκτοξεύονται από τα πιο επίσημα χείλη ακόμη και δημόσια, προς άλλες χώρες προκειμένου να αναγκαστούν να στηρίξουν τις θέσεις των ΗΠΑ. Είναι και αυτό ένα από τα φαινόμενα των καιρών στα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο να δείχνει το παράδειγμα. 

Αυτό που ίσως δεν είχαμε φανταστεί βέβαια είναι πως οι διοίκηση και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα επιδίδονταν σε τέτοιους είδους τακτικές ακόμη και για ένα θέμα όπως ο...θηλασμός των παιδιών. Κι όμως. Αμερικανική κυβέρνηση και διπλωμάτες φέρονται να άσκησαν σοβαρές πιέσεις  προς κράτη-μέλη ή ακόμη και να διατύπωσαν ευθείες απειλές για εμπορικά αντίποινα κατά τουλάχιστον μιας χώρας, προκειμένου να τις «πείσουν» να μην στηρίξουν σχετικό ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Οι αποκαλύψεις ήρθαν από τους New York Times και έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Λυσσαλέα αντίδραση 

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος τα κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ καλούνταν με την ψήφο τους να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να θηλάζουν καθώς βάσει των ευρημάτων και των συμπερασμάτων σχετικών επιστημονικών ερευνών, τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλαπλά και θωρακίζουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

Και το πιο σημαντικό: στο κείμενο του ψηφίσματος εφιστάτε η προσοχής στους πολίτες για τις ανακριβείς εμπορικές προωθητικές-διαφημιστικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που παρασκευάζουν τις γνωστές φόρμουλες (γάλα σε σκόνη για βρέφη).

Όπως γράφουν οι New York Times, η αντίδραση της διοίκησης Τραμπ και της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν λυσσαλέα, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα άλλα κράτη-μέλη είχαν εκφραστεί θετικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, αναζήτηση συμβούλων θηλασμού-τηλεφωνική στήριξη κλπ, απευθυνθείτε στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece 

Έτσι, ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις προκειμένου να αφαιρεθεί η φράση «προστατέψτε, προωθήστε και στηρίξετε τον θηλασμό» η οποία υπήρχε στο προσχέδιο και παράλληλα η Ουάσινγκτον αξιοποίησε πλήρως το δίκτυο των διπλωματών της για να «πείσει» τα κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ να καταψηφίσουν.

Open Image Modal
KidStock via Getty Images

Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι πιέσεις έλαβαν την μορφή του στυγνού εκβιασμού, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Εκουαδόρ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ φαίνεται πως απείλησαν την κυβέρνηση της χώρας πως εάν δεν αποσύρουν την στήριξή του από το προς έγκριση ψήφισμα, η χώρα θα υποστεί εμπορικά αντίποινα ενώ μπορεί ακόμη και να αποσυρόταν η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα, στη μάχη της κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Τελικά, το ψήφισμα πέρασε αλλά μόνο αφού άλλαξε το αρχικό κείμενο με τη Ρωσία να φέρνει ένα νέο προσχέδιο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Δημόσια υγεία έναντι ιδιωτικού κέρδους. Ποιο είναι το διακύβευμα; Ο θηλασμός σώζει τις ζωές των γυναικών και των παιδιών. Είναι όμως κακός για την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής παιδικών τροφών η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια», σχολίασε η Lucy Sullivan της οργάνωσης 1.000 Days που προωθεί τον θηλασμό.

Βιομηχανία 700δισεκ $ κατά θηλασμού;

Σημειώνεται πως η βιομηχανία παιδικού γάλακτος- με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη- τα τελευταία χρόνια μάχεται για την διατήρηση των κερδών της. Ακόμη και στις μέρες μας όμως η συγκεκριμένη βιομηχανία αξίζει, ετησίως, 700δισεκ δολάρια.

Σημειώνεται πως σε έρευνα του Guardian σε συνεργασία με την οργάνωση Save the Children- η οποία δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο- καταγγέλλονται η επιθετικές πρακτικές προώθησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά βρεφικού γάλακτος (φόρμουλα). Τονίζεται πως προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανονισμούς και ασκούν πιέσεις σε μητέρες και σε επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να επιλέξουν το γάλα σκόνης αντί του θηλασμού.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς που έχει εισάγει ο Π.Ο.Υ, απαγορεύεται στις εταιρείες να κατευθύνουν τις προωθητικές τους ενέργειες απευθείας προς τις μητέρες και τους παρόχους υγείας ενώ υπάρχει κανονισμός και για την διαφήμιση των προϊόντων. Γι αυτό και πολλές εταιρείες φαίνεται πως τώρα έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου όπου οι κανονισμοί δεν τηρούνται τόσο αυστηρά και η ενημέρωση για τα οφέλη του θηλασμού είναι περιορισμένη. 

Βάσει μελέτης του πανεπιστημίου του Harvard 3.340 πρόωροι θάνατοι μητέρων και παιδιών, στις ΗΠΑ θα είχαν αποτραπεί εάν υπήρχε στήριξη του θηλασμού ενώ φυσικά υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών ερευνών που παρουσιάζει τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του θηλασμού για την υγεία.