«Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφτασαν πλοία, τα οποία θα παραλάβουν όλους όσους θέλουν να φύγουν από το νησί και να πάνε στην Αθήνα».
Το παρακάτω μήνυμα διακινήθηκε στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως λένε πηγές από το ΚΥΤ της Μόριας, το μήνυμα εστάλη οργανωμένα στα κινητά τηλέφωνα των μεταναστών, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να υποδείξει τον «ιθύνοντα νου».
Οι διαμένοντες εκεί που το διάβασαν, περίπου 1000 άτομα, έβαλαν τα πράγματά τους σε τσάντες και βαλίτσες και κινήθηκαν προς το λιμάνι. Όταν έφτασαν εκεί αντιλήφθηκαν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.
Χθες, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα fake news. Όπως λένε, μάλιστα, αστυνομικές πηγές, η διάδοση των ψευδών ειδήσεων κάνει το κλίμα πιο τεταμένο, καθώς δημιουργείται προσμονή την οποία διαδέχεται η απογοήτευση και η ψυχολογική φθορά.
Η Λέσβος δοκιμάζει της αντοχές της. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εξαντληθεί από την παρατεταμένη διαβίωσή τους κάτω από άθλιες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά είναι η πρώτη φορά, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, που οργανωμένες ομάδες κατοίκων προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε «μπλόκα» και «ελέγχους», με στόχο τον εντοπισμό μελών ΜΚΟ και μεταναστών που κατευθύνονται προς τη Μόρια.
Ποιες είναι, όμως, αυτές οι «ομάδες ελέγχου», οι οποίες χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν τα καλέσματα που κάνουν για συγκεντρώσεις αλλά και fake news που στοχοποιούν τους μετανάστες;
Τα πιο δραστήρια και βίαια μέλη των ομάδων αυτών είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, από 16 έως 22 ετών, με την Αστυνομία να θεωρεί ότι υποκινούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία ακροδεξιούς που παραμένουν αφανείς στα «μετόπισθεν».
Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο για υποκίνηση άτομα που είναι κατηγορούμενα για το ξέσπασμα βίας της 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όπου περίπου 150 άτομα με κουκούλες και κράνη είχαν επιτεθεί με καδρόνια, ρόπαλα, μάρμαρα και φωτοβολίδες σε μετανάστες. Υπόδικοι που είχαν κάνει «πίσω» μετά τη σε βάρος τους δικογραφία για το πογκρόμ του 2018, επανεμφανίζονται στη Μυτιλήνη.
Κάτοικοι της Λέσβου σημειώνουν, πάντως, ότι μετά τα πρόσφατα άγρα επεισόδια στο νησί ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ, κατά την επίταξη του χώρου για την κατασκευή κλειστής δομής κράτησης μεταναστών, οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνουν «ανοχή» απέναντι στη δράση των «ομάδων ελέγχου». Νεαροί υποδύονται το ρόλο των «αστυνομικών» κάνοντας ελέγχους, χωρίς να επεμβαίνει η Αστυνομία.
Συμμετέχουν ανήλικοι
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, για την Αστυνομία είναι ότι νεαροί, ακόμα και ανήλικοι, φαίνεται να δελεάζονται από τη φασιστική ρητορική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της 6 Φεβρουαρίου τάγμα εφόδου «αμούστακων» ακροδεξιών εμφανίστηκε με κράνη και λοστούς στη Μόρια και άρχισε να κυνηγά μετανάστες. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εισβάλουν σε μπακάλικο για να προπηλακίσουν οικογένεια προσφύγων που εκείνη την ώρα ψώνιζε. Η Αστυνομία συνέλαβε εφτά άτομα, από 17 έως 22 ετών, εκ των οποίων κάποια είχαν απασχολήσει τις Αρχές για ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί τους ρώτησαν για τους «καθοδηγητές» τους, χωρίς να πάρουν απαντήσεις.
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο πιο σκηρός πυρήνας ακροδεξιών σε ολόκληρο το νησί αριθμεί περίπου 150 άτομα. Σχεδόν στο σύνολό τους κάνουν προπαγανδιστική εκστρατεία στα social media, προσπαθώντας να ξεσηκώσουν τον κόσμο με αναρτήσεις όπως «λαθρομετανάστες εισήλθαν λαθραία σε στάνη και αποκεφάλισαν ζωντανά ζώα» και «λαθρομετανάστρια από αφρικανική χώρα γέννησε στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ένα παιδί που είναι φορέας του AIDS. Το προσωπικό του νοσοκομείου εκπέμπει SOS». Ανάμεσα σε αυτούς που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά των προσφύγων είναι και ένας παλιός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος επίσης πλειοδοτεί στα fake news: «Αρπάζουν 200.000 πρώτες κατοικίες για τους ασυνόδευτους λάθρο».