Λύθηκε το μυστήριο με τον αγαπημένο στρατηγό του Ναπολέοντα

Τι επιβεβαίωσαν αρχαιολόγοι.
Open Image Modal
Ο Σαρλ-Ετιέν Γκουντάν, που έχασε την ζωή του το 1812 στην Μάχη του Βαλουτίνο, κατά την διάρκεια της καταστροφικής εκστρατείας του Βοναπάρτη στην Ρωσία.
Photo 12 via Getty Images

Βρέθηκε ο τάφος του Σαρλ-Ετιέν Γκουντάν, του αγαπημένου στρατηγού του Ναπολέοντα, όπως επιβεβαίωσε το DNA τεστ. 

Οι έρευνες για την ταυτοποίησή του ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ομάδα Ρώσων και Γάλλων αρχαιολόγων ανακάλυψαν έναν σκελετό με ένα πόδι μέσα, σε ξύλινο φέρετρο, κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου στην πόλη του Σμολένσκ, στη Δυτική Ρωσία. Από τότε εκτιμούσαν ότι οι τραυματισμοί ταίριαζαν με εκείνους του Γκουντάν, οπότε ανέμεναν το τεστ DNA για να το επιβεβαιώσει. 

Ο Τσαρλς πέθανε σε ηλικία 44 ετών, όταν χτυπήθηκε από κανόνι κατά την διάρκεια της γαλλικής εισβολής στην Ρωσία, το 1812. Ακρωτηρίασε το πόδι του με αποτέλεσμα να πάθει γάγγραινα και να πεθάνει 3 μέρες αργότερα.

Open Image Modal
Το σημείο ταφής του Σαρλ-Ετιέν Γκουντάν
DENIS MAXIMOV via Getty Images

«Το DNA ταιριάζει 100%», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Πιέρ Μαλινόφσκι. «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. 

Την εποχή του θανάτου του, ο γαλλικός στρατός αφαίρεσε την καρδιά του Γκουντάν και την έθαψε στο Παρίσι. Ο τόπος της ταφής του σκελετού, ωστόσο, παρέμενε άγνωστος για δύο και πλέον αιώνες.

Open Image Modal
DENIS MAXIMOV via Getty Images

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα απομνημονεύματα του Λουί Νικολά Νταβού, για να βρουν τα ίχνη του τάφου του στρατηγού. Ο Νταβολυ ήταν ένας άλλος στρατηγός της εποχής του Ναπολέοντα, ο οποίος οργάνωσε την κηδεία του Γκουντάν και περιέγραψε την τοποθεσία. Στη συνέχεια ακολούθησαν έναν άλλο μάρτυρα, ο οποίος τους οδήγησε στο φέρετρο.

Ποιος ήταν ο Γκουντάν 

Αριστοκράτης εξ αίματος, ο Γκουντάν πιστεύεται πως ήταν ένας από τους αγαπημένους ανώτερους αξιωματικούς του αυτοκράτορα.

Γνωριζόντουσαν από τη στρατιωτική σχολή που ήταν συμφοιτητές. Το όνομά του είναι χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου.

Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ρωσία ξεκίνησε με τη φήμη ότι η Μελάλη Στρατιά των 400.000 αντρών ήταν αήττητη και ο ίδιος ο Ναπολέοντας ανέμενε μια εύκολη και γρήγορη νίκη.   

Έληξε ωστόσο με την καταστροφική υποχώρηση του Ναπολέοντα από την Μόσχα το 1812, όταν ο ρωσικός στρατός υιοθέτησε τακτική καμένης γης. Παράσερνε τον Ναπολέοντα όλο και πιο βαθιά στη Ρωσία, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Για τους Γάλλους, ο ανεφοδιασμός γινόταν όλο και από πιο μακριά, όλο και πιο δύσκολα. Λιγότερο από το 10% των ανδρών της Μεγάλης Στρατιάς επέζησε της εισβολής, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον μεγάλο στρατηλάτη. 

Open Image Modal
DENIS MAXIMOV via Getty Images

Πηγή: BBC