Τοξίνες από μικροσκοπικές άλγες στα νερά ευθύνονται για τους θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων στη Μποτσουάνα, οι οποίοι μέχρι τώρα έμεναν ανεξιχνίαστοι, σύμφωνα με αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα άγριας ζωής.
Στη Μποτσουάνα βρίσκεται το 1/3 του συρρικνούμενου πληθυσμού ελεφάντων της Αφρικής, και ο εντοπισμός πτωμάτων στο Δέλτα του Οκαβάνγκο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου είχε προκαλέσει συναγερμό.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, αξιωματούχοι είπαν ότι συνολικά 330 ελέφαντες έχει επιβεβαιωθεί πλέον πως πέθαναν εξαιτίας κυανοβακτηρίων. Το ενδεχόμενο να ευθύνονται λαθροκυνηγοί έχει αποκλειστεί.
Τα κυανοβακτήρια είναι τοξικά βακτήρια τα οποία μπορούν να εμφανίζονται με φυσικό τρόπο σε λιμνάζοντα νερά και κάποιες φορές σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη/ άνθηση, σχηματίζοντας μπλε- πράσινες άλγες.
Επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλεί αυτά τα περιστατικά, που είναι γνωστά ως τοξικές ανθήσεις- κυρίως επειδή τα κυανοβακτήρια ευδοκιμούν στα θερμά νερά.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μετά από μήνες τεστ σε ειδικά εργαστήρια στη Νότια Αφρική, τον Καναδά, τη Ζιμπάμπουε και τις ΗΠΑ. Πολλοί ελέφαντες βρέθηκαν κοντά σε νερόλακκους, αλλά μέχρι τώρα οι αρχές αμφέβαλλαν πως ευθύνονταν τα βακτήρια, επειδή συνήθως αυτές οι «ανθήσεις» εμφανίζονται στις άκρες των νερολάκκων/ λιμνών και οι ελέφαντες κατά κανόνα πίνουν από το κέντρο.
«Τα τελευταία μας τεστ εντόπισαν κυανοβακτηριακές νευροτοξίνες ως το αίτιο των θανάτων. Αυτά τα βακτήρια εντοπίζονται στο νερό» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο Μάντι Ρούμπεν, επικεφαλής κτηνίατρος της αρμόδιας για την άγρια ζωή και τα εθνικά πάρκα αρχής.
Σύμφωνα με το AFP, ο ίδιος είπε ότι οι θάνατοι σταμάτησαν κατά τα τέλη του Ιουνίου, συμπίπτοντας, καθώς στέγνωναν οι νερόλακκοι. Όπως είχε αναφερθεί τον Ιούνιο, δεν είχαν αφαιρεθεί χαυλιόδοντες, κάτι που έκανε απίθανο το ενδεχόμενο λαθροθηρίας.
Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα για το θέμα, όπως το γιατί αυτό συνέβαινε μόνο σε ελέφαντες και μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.