Υποφέρουμε από συνάχι, έχουμε πυρετό και νιώθουμε εξαντλημένοι. Πρώτη μας σκέψη είναι ότι έχουμε κορωνοϊό. Έτσι, σπεύδουμε αμέσως να αναζητήσουμε το τεστ που έχουμε από πέρυσι στο σπίτι. Όταν όμως το πιάνουμε στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε ότι έχει λήξει. Και τότε τα ερωτήματα πέφτουν βροχή.
Εάν έχoυμε στο σπίτι παλιά ή ληγμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ για την COVID-19, πώς θα τσεκάρουμε αν εξακολουθούν να ισχύουν; Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή άδικα χάνουμε τον χρόνο μας;
«Εάν είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε μια έγκυρη απάντηση, καλύτερα να μην εμπιστευτούμε ένα τεστ που έχει λήξει», συνιστά ο Λουίς Οστρόσκι, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο UTHealth Houston.
Κι αυτό γιατί η απάντηση ενδέχεται να είναι λανθασμένη, αν τα υλικά του τεστ, όπως το υγρό διάλυμα, έχουν αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Τι κίνδυνος υπάρχει αν χρησιμοποιήσουμε ληγμένο covid-test
Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τον ορό του τεστ, ημερομηνία λήξης έχει και η ταινία που αναλύει το δείγμα που συλλέγουμε από τη μύτη μας.
Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ο μικροβιολόγος Ντάνιελ Ρόουντς, από την Cleveland Clinic του Οχάιο, εξηγεί ότι η ταινία περιέχει αντισώματα ειδικά για τον κορονοϊό. Οπότε, αν νοσούμε από τον συγκεκριμένο ιό, το δείγμα μας θα περιέχει τα αντίστοιχα αντιγόνα, τα οποία θα δεσμευτούν από τα αντισώματα της ταινίας. Αν όμως τα αντισώματα της ταινίας, που στην ουσία είναι μικρά θραύσματα πρωτεΐνης, έχουν εκφυλιστεί με την πάροδο του χρόνου, δεν πρόκειται να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Επιπλέον, το υγρό διάλυμα στο οποίο αναδεύουμε την μπατονέτα με το δείγμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξατμιστεί με τον καιρό. Και αν συμβεί αυτό, τότε δεν θα έχουμε αρκετό υγρό ώστε να διενεργηθεί σωστά το τεστ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αν το τεστ έχει λήξει, είναι προτιμότερο να αναζητήσουμε ένα νέο. Κι αν δεν είμαστε σε θέση να πάμε στο φαρμακείο εμείς οι ίδιοι με διπλή μάσκα προστασίας, ζητάμε από ένα φιλικό πρόσωπο ή μέλος της οικογένειάς μας να μας φέρει ένα νέο τεστ.
Tι άλλο θα πρέπει να προσέξουμε
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, τα αποτελέσματα του αυτοδιαγνωστικού τεστ επηρεάζονται και από τις συνθήκες φύλαξης του προϊόντος. Ιδίως από τις υπερβολικά υψηλές ή τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.
«Με άλλα λόγια, αν φυλάμε τα τεστ σε έναν υπερβολικά ζεστό ή έναν εξαιρετικά κρύο χώρο, ενδέχεται και πάλι να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Οστρόσκι.
Ιδανικά λοιπόν, διατηρούμε τα τεστ μέσα στην αρχική συσκευασία τους, σε χώρο ξηρό και δροσερό, χωρίς υγρασία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, το μπάνιο ή η κουζίνα δεν είναι καθόλου έξυπνα σημεία. Το υπνοδωμάτιο είναι πολύ καλύτερη επιλογή, αρκεί το σημείο φύλαξης να απέχει από εστίες θερμότητας και ψύξης.
(Με πληροφορίες από Verywellhealth).