Ακριβώς όπως το σεξ είναι μια απολύτως φυσιολογική και επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, έτσι και ο εθισμός στο σεξ είναι μια πραγματική «πάθηση» που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος.
Μπορεί να μην υπάγεται επίσημα σε ιατρική ταξινόμηση, παρόλα αυτά ο όρος «εθισμός στο σεξ» αναφέρεται σε πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.
Όπως αναφέρει η Wikipedia, ο εθισμός στο σεξ χαρακτηρίζεται από ψυχαναγκαστική εμπλοκή σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, την οποία το υποκείμενο συνεχίζει παρά τις αρνητικές συνέπειες. Συνεπώς, δεν πρέπει να συγχέουμε τους όρους «εξαρτημένος από το σεξ» και «υψηλή σεξουαλική ορμή», καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Επίσης, αν ένα άτομο διατηρεί μεγάλο αριθμό ερωτικών συντρόφων ή κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν σημαίνει πως είναι εθισμένο σε αυτό.
Όταν κάποιος είναι εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του παρά τις καταστροφικές συνέπειες, ακριβώς όπως συμβαίνει με την εξάρτηση στα ναρκωτικά, το τζόγο ή το αλκοόλ. Μάλιστα μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, απέδειξε πως τα άτομα με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά παρουσιάζουν παρόμοια σημεία εμπλοκής στον εγκέφαλό τους με τους τοξικομανείς.
Πώς, όμως, μπορεί να καταλάβει κανείς πως έχει εθισμό στο σεξ και να μην παρερμηνεύσει ή αγνοήσει τη συμπεριφορά του στον εν λόγω τομέα; Η ψυχολόγος Dr. Ellen Hendriksen εξηγεί πως υπάρχουν έξι σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια υψηλή λίμπιντο και σε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα σεξουαλικού εθισμού.
1. Ασυνέπεια
Αν η σεξουαλική συμπεριφορά κάποιου διαφέρει σημαντικά από τον καθημερινό τρόπο ζωής του και μάλιστα επιδρά αρνητικά σε αυτόν -επηρεάζει την αποδοτικότητα στη δουλειά του, τη σχέση του με την οικογένειά του, τον κάνει να αμελεί τις υποχρεώσεις και τους στόχους του κλπ.
2. Έλλειψη ελέγχου
Όταν οι αδυσώπητες ορμές κάποιου απαιτούν άμεση ικανοποίηση και το άτομο ενεργεί αυτόματα, χωρίς να εξετάζει τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία του, την ασφάλειά του ή και την ίδια του τη ζωή.
3. Εξαναγκασμός
Η συμπεριφορά αυτή είναι κοινή σε πολλούς εθισμούς, και στο πλαίσιο αυτής το άτομο εμπλέκεται σε συμπεριφορές όχι για να νιώσει καλά αλλά για να νιώσει λιγότερο άσχημα και να αποφύγει τα προβλήματά του. Οι εξαρτημένοι από το σεξ δεν μπορούν να πουν όχι μπροστά σε μια ευκαιρία και νιώθουν αδύναμοι όταν δεν μπορούν να κάνουν σεξ.
4. Εξάρτηση
Ακριβώς όπως και με την εξάρτηση στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, έτσι και στο σεξ υπάρχει κάποια στιγμή που χρειάζεσαι κάτι πιο έντονο. Με την πάροδο του χρόνου οι πάσχοντες μπορεί να συμμετάσχουν σε ολοένα και πιο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, προκειμένου να νιώσουν το ίδιο «φτιάξιμο» με αυτό της αρχής.
5. Σύγχυση
Όταν το σεξ συγχέεται με πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως την ευτυχία, την αυτοεκτίμηση, τη μοναξιά, το φόβο ή τη θλίψη. Το άτομο μάλιστα μπορεί να νιώθει αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον όταν νιώθει στεναχώρια ή άγχος, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό σε μια υγιή σεξουαλική συμπεριφορά.
6. Δυσλειτουργία
Ο σεξουαλικός εθισμός ξεχωρίζει από το ότι, σε αντίθεση με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, απαιτεί ένα δεύτερο άτομο προκειμένου ο πάσχων να επιδοθεί στην εξάρτησή του. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά αυτή έχει δραματικές συνέπειες για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Χρησιμοποιώντας ένα άτομο για να ικανοποιήσει τον εθισμό του ή κάνοντας το σεξ τον κύριο στόχο για να αλληλεπιδράσει με άλλους, ο εθισμένος παρουσιάζει μια νοσηρή στάση απέναντι στο σεξ, η οποία τον οδηγεί στη δημιουργία κενών ή δυσλειτουργικών σχέσεων.