Ο γυναικείος οργασμός και η γυναικεία σεξουαλικότητα, γενικότερα, αποτελούν θέματα ταμπού ακόμα και στη σύγχρονη και, υποτιθέμενα, εξελιγμένη κοινωνία της εποχής μας.
«Και είναι αυτό τόσο σοβαρό πρόβλημα για να απασχολεί τον κόσμο, με τόσα που έχει ήδη στο κεφάλι του;», μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος.
Ναι, φυσικά και είναι. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα των γυναικών έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ίδιες τις γυναίκες ως ανθρώπινα όντα, όντα με ίσα δικαιώματα, ίδιες ανάγκες και ισότιμη άποψη με οποιονδήποτε άλλο γύρω τους, ανεξαρτήτως φύλου. Δεν είναι τυχαίο πως η κοινωνία λέει συνέχεια στις γυναίκες, έμμεσα ή άμεσα, πώς να συμπεριφέρονται, τι να φοράνε, πώς να δείχνουν και τι να κρατούν κρυφό (την περίοδό τους, για παράδειγμα). Όταν αρνείσαι να μάθεις την κάθε πτυχή ενός ανθρώπου -κυρίως λόγω παιδείας και αντίληψης- τότε, αναπόφευκτα, δεν θα μπορέσεις ποτέ να τον μάθεις και να κατανοήσεις τα θέλω και τις ανάγκες του. Και, εξίσου αναπόφευκτα, βοηθάς στο να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κοινωνικό χάσμα, μια σκληρή κοινωνική αδικία.
Το Tumblr «How to make me come» («Πώς να με κάνεις να τελειώσω»), ξεκινά από τα βασικά -κι από ανατομικής άποψης αν το δεις, δηλαδή. Πρόκειται για μια διαδικτυακή συλλογή ανώνυμων εκθέσεων, από γυναίκες που μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες και μιλούν ανοιχτά για το θέμα του γυναικείου οργασμού. Ο στόχος των ιδρυτών του Tumblr δεν είναι να αλλάξουν τον κόσμο -τουλάχιστον, όχι μέσα σε μια ημέρα. Στόχος τους είναι, απλά, να ξεκινήσουν ένα διάλογο που δε γίνεται συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους, σίγουρα όχι δημόσια, τουλάχιστον. Ένα διάλογο που θα βοηθήσει στην κατανόηση του γυναικείου ψυχισμού.
Το εισαγωγικό σημείωμα του Tumblr αναφέρει:
«Αυτή είναι μια συλλογή ανώνυμων εκθέσεων γυναικών που μιλούν για τον γυναικείο οργασμό.
Μια πιθανή κατευθυντήρια γραμμή ήταν: Φαντάσου πως θα μπορούσες να δώσεις αυτό το κείμενο σε έναν παρελθοντικό ή μελλοντικό σεξουαλικό σύντροφο, χωρίς να δεχτείς καμία κρίση ή επίπτωση. Τι θα ήθελες να γνωρίζουν;
Μια πιο γενική προσέγγιση ήταν απλά να μιλήσεις για τη σχέση σου με τον οργασμό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσένα, με όποιον τρόπο ήθελες.
Ο γυναικείος οργασμός μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να επιτευχθεί ή/και να μιλήσει κάποιος για αυτόν, αλλά η ουσία του πηγαίνει ακόμα πιο μακριά. Όταν μιλάμε για τον γυναικείο οργασμό, διακυβεύεται κάτι πολύ βαθύτερο -η κοινωνική αξιολόγηση και ο διάλογος για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, για αρχή. Οι συνέπειες των οποίων αιμορραγούν σε τομείς της ζωής μας πολύ πιο έξω από το υπνοδωμάτιο.
Θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο σχετικά με το πώς οι γυναίκες επιτυγχάνουν σεξουαλική ευχαρίστηση -κάτι που συχνά αγνοούμε, υποτιμάμε ή παρερμηνεύουμε.
Επικοινωνήσαμε με κάποιους φίλους. Αυτοί επικοινώνησαν με κάποιους φίλους τους. Εκείνοι επικοινώνησαν με κάποιους δικούς τους... Ξεκινήσαμε σιγά σιγά να χτίζουμε μια κολεκτίβα γυναικών που είχαν κάτι να πουν. Οι άνθρωποι άρχισαν να ανταποκρίνονται άμεσα με έντονη αποδοχή και προσωπικές τους ιστορίες. Νιώσαμε τόση ένταση βλέποντας μια ομάδα γυναικών να ανοίγεται (συναισθηματικά). Επιβεβαίωσαν πως αυτό το θέμα είναι κάτι για το οποίο πολλές γυναίκες “τρώγονται” να μιλήσουν.
Αυτή είναι η ματιά μας μέσα στο φάσμα της επιθυμίας. Της απογοήτευσης. Των εμπειριών που έχουν αφήσει το στίγμα τους.
Το ότι καταφέραμε να δούμε αυτό το εύρος απόψεων και προτιμήσεων και φόβων και φαντασιώσεων, μας συγκίνησε βαθιά. Δημοσιοποιώντας το, ελπίζουμε να μεταφέρουμε αυτό το συναίσθημα και σε άλλους και να τους ενθαρρύνουμε να να διατηρήσουν τη συζήτηση και στις δικές τους ζωές.
Αυτή είναι απλά η αρχή. Ας αρχίσουμε να μιλάμε...»