Ο Σταύρος Κωτσάκης μπορεί να σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, αλλά όταν βρέθηκε στην Σουηδία για να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές αποφάσισε να συνδυάσει τις σπουδές του με την κατασκευή φωτιστικών. Επηρεασμένος από τον παππού του που έφτιαχνε φωτιστικά από το κέλυφος των αχινών και έχοντας την προσωπική περιέργεια να πειραματιστεί με το φως, γεννήθηκε η Lampent.
Πώς βρέθηκες στην Σουηδία;
Έχοντας αποφοιτήσει το 2011 σαν μηχανικός παραγωγής και διοίκησης και όντας άνεργος, άρχισα να ασχολούμαι με την κατασκευή φωτιστικών απο διαφόρων ειδών αντικείμενα. Σίγουρα η ενασχόληση με τις λάμπες δεν ήρθε τυχαία, καθότι επηρεασμένος από τον παππού μου, ο οποίος έφτιαχνε φωτιστικά από αχινούς στον ελεύθερο του χρόνο. Επιπλέον όμως, με ενδιέφερε να πειραματιστώ με το πως αλληλεπιδρά το φως με διαφορετικές επιφάνειες και υλικά, καταλήγοντας σε κάτι που μπορεί να είναι ταυτόχρονα και λειτουργικό. Επίσης μου κινούσε την περιέργεια η επαναχρησιμοποίηση παλίων αντικειμένων με τελείως διαφορετικό τρόπο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Lampent.
Έχεις σπουδάσει κάτι εντελώς διαφορετικό, πώς προέκυψαν οι λάμπες στη ζωή σου;
Ασχολήθηκα λοιπόν με την κατασκευή φωτιστικών για ένα περίπου χρόνο και έκανα μια προσωπική έκθεση το καλοκαίρι του 2012 στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά, αρχισα ενα διετές μάστερ σαν μηχανικός ποιότητας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Εδώ η γκάμα των αντικειμένων προς επαναχρησιμοποίηση είναι τεράστια, συνεπώς εχω τη δυνατότητα να καταλήξω σε μεγαλύτερη πληθώρα σχεδίων για φωτιστικά.
Από τι υλικά είναι φτιαγμένες οι λάμπες σου;
Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι καθημερινά οικιακά αντικείμενα, παλιά εξαρτήματα ή ανακυκλωμένο ξύλο. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ κετσέ απο μαλλί και ετοιμάζω μια σειρά φωτιστικών απο αυτό το υλικό.
Κάθε φωτιστικό σου είναι μοναδικό, ποιο είναι αυτό που αγάπησες περισσότερο και γιατί;
Πρόσφατα συμμετείχα στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου μιας αίθουσας φαγητού στο University of Gothenburg, αναλαμβάνοντας τον φωτισμό του χώρου. Σχεδίασα, κατασκέυασα και εγκατέστησα 5 φωτιστικά οροφής για τον χώρο αυτό, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο. Το project αυτό ήταν ίσως το πιο σημαντικό για μένα γιατί ήταν ή πρώτη μου δουλειά που προορίζεται για δημόσιο χώρο.
Πού μπορεί κανείς να βρει τα φωτιστικά σου;
Τα φωτιστικά μου μπορεί να τα βρει κανείς διαδικτυακά, μέσα από διάφορες ιστοσελίδες, αλλά και στον χώρο The Recycle Art στο Μοναστηράκι.