Σας αηδιάζει η μαγιονέζα; Οι επιστήμονες έχουν την εξήγηση

Σας αηδιάζει η μαγιονέζα; Οι επιστήμονες έχουν την εξήγηση
Open Image Modal
Mizina via Getty Images
Mayonnaise sauce over rustic wooden background

Αν και, κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν υπάρχουν λόγοι που κάποιος αρνείται να φάει μαγιονέζα (οκ, πέρα του προφανούς της υγείας), εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο η συγκεκριμένη σως τούς περνά αδιάφορη, αλλά και με το που τη βλέπουν νιώθουν μια γενικότερη αηδία.

Κι αν μέχρι χθες νομίζαμε ότι αυτοί οι ιδιόρρυθμοι τύποι είναι μειοψηφία, φαίνεται πως όλο και πληθαίνουν οι πολέμιοι της μαγιονέζας, γι' αυτό και οι επιστήμονες αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα και να ψάξουν μια πιο «επίσημη» απάντηση στο πώς γίνεται κανείς να μη συμπαθεί τη λευκή αυτή σως.

Οι William Ian Miller (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και συγγραφέας του βιβλίου «The Anatomy of Disgust») και Rachel Herz (επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας του βιβλίου «That’s Disgusting: Unraveling the Mysteries of Repulsion») εξέτασαν το ζήτημα και έθεσαν μερικές παραμέτρους που όντως μπορεί να επηρεάζουν τη γνώμη κάποιου σχετικά με τη μαγιονέζα.

Έχει ρευστή και διαρκώς μεταβαλλόμενη υφή

Για πολλούς, η υφή της είναι και το πιο απωθητικό χαρακτηριστικό της. Αν και δεν είναι ζωντανός οργανισμός, έχει την ιδιότητα να «κινείται», είναι εν ολίγοις «τρεμουλιαστή», όπως θα τη χαρακτηρίζαμε περιγραφικά.

Παραπέμπει σε σωματικά υγρά

«Εικάζω ότι πολλοί άνθρωποι αηδιάζουν με τη μαγιονέζα, επειδή η υφή της παραπέμπει σε πύον και άλλα σωματικά υγρά», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Miller, στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post. «Κάποια πράγματα προκαλούν πιο εύκολα αηδία στους ανθρώπους από κάποια άλλα και τα σωματικά υγρά είναι ένα από αυτά», συμπληρώνει.

Η απέχθεια στη μαγιονέζα μαθαίνεται

Συχνά, παρατηρείται μία εθιμική συνιστώσα στο αίσθημα της αηδίας, κάτι που εξηγεί γιατί σε κάποιες χώρες η μαγιονέζα αντιμετωπίζεται με καχυποψία (όπως στις ΗΠΑ) και σε άλλες λατρεύεται (όπως στο Βέλγιο). «Η ανταπόκρισή μας στο αίσθημα αηδίας μπορεί να διδαχτεί», αναφέρει η Herz και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει καμία έμφυτη αντίληψη ότι, για παράδειγμα, η μαγιονέζα μοιάζει με σωματικό υγρό ή ότι πρέπει να αποστρεφόμαστε τα σωματικά υγρά στο σύνολό τους, αλλά μόλις έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή τη συσχέτιση, τότε θα νιώσουμε αυτή την αηδία».