Με οδηγό το παιχνίδι και την Ιστορία της Τέχνης, οι εικαστικοί Ιωάννα Γουζέλη και η Αγγελική Μπόζου, βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να αποκτήσουν μία νέα αντίληψη και εμπειρία σχετικά με την τέχνη και τον κόσμο. Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Μα φυσικά, στο Playroom!
Πότε ξεκίνησε το Playroom και πως προέκυψε η ιδέα;
Η ιδέα του Playroom προέκυψε πολύ φυσικά, μέσα από μια ειλικρινή φιλία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής μας πορείας στις σπουδές, στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας και πιο πριν στη Σχολή Βακαλό. Καθώς λοιπόν η αισθητική μας ωρίμαζε, διαπιστώναμε μέσα από την καθημερινή μας επαφή και αλληλεπίδραση ότι οι απόψεις μας σχετικά με την τέχνη είχαν κοινή αφετηρία. Έτσι δοκιμάσαμε αρχικά τη συνεργασία μας σε διάφορα καλλιτεχνικά projects και λίγο αργότερα, βρεθήκαμε να διαμορφώνουμε καλλιτεχνικές συνθήκες για παιδιά, που ίσως έλειπαν σε εμάς κατά τη διάρκεια των χρόνων της μάθησης.
Τι είναι ακριβώς το Playroom;
To Playroom είναι περισσότερο ένα ομαδικό καλλιτεχνικό project και λιγότερο μια ομάδα παιδαγωγών που ασχολείται με το πώς θα αναπτύξουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να εντάξουμε την τέχνη στην καθημερινή ζωή γονιών και παιδιών με αποτέλεσμα να επισκέπτονται περισσότερα παιδιά τα μουσεία και τους εκθεσιακούς χώρους της χώρας μας, με πρωτοβουλία των γονιών και γιατί όχι και των παιδιών! Τίποτα δε θα ήταν εφικτό χωρίς την ομάδα των συνεργατών μας, που αποτελείται από εικαστικούς, γλύπτες, ζωγράφους, μουσικούς, ηθοποιούς και παιδαγωγούς. Δεν διαχωρίζουμε την ενασχόλησή μας με τα παιδιά από το καλλιτεχνικό μας έργο, καθώς τα θεωρούμε και τα δύο εξίσου σημαντικά. Δεν προσπαθούμε να προτείνουμε απαραίτητα κάτι «παιδικό» και εύπεπτο στις δραστηριότητές μας, αλλά έχοντας ως άξονα την ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, αντλούμε έμπνευση από κινήματα, έργα και καλλιτέχνες που σημάδεψαν τη ιστορία με τις πρωτοποριακές τους ιδέες και με τις εκκεντρικές τους προσωπικότητές. Προσπαθούμε λοιπόν, να δίνουμε ερεθίσματα και κίνητρα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται στο πώς έχουμε εντάξει τη δραστηριότητα στο χώρο, στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία ενός έργου ή στον τρόπο που θα δουλέψουμε ατομικά ή ομαδικά. Το ζητούμενο πάντα είναι η ελευθερία έκφρασης και επιλογής, δεν υπάρχει λάθος και σωστό όταν αφήνουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;
Απευθυνόμαστε σε παιδιά από 4 χρονών και πάνω, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία. Έχουμε όμως και δραστηριότητες για μικρότερα παιδιά, που μπορούν να τις παρακολουθήσουν μαζί με τους γονείς τους.
Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα παιδιά; Πιστεύετε έχουν χάσει τα παιδιά την χαρά του παιχνιδιού που είχαμε εμείς παλιά;
Θεωρούμε το παιχνίδι πηγή μάθησης και εμπειρίας για το παιδί και αναπόσπαστο στοιχείο της καλλιτεχνική δημιουργίας. Είναι ο πιο άμεσος και φυσικός τρόπος, που σε κάθε ηλικία μπορούμε να χρησιμοποιούμε ώστε να απελευθερωθεί η φαντασία μας. Η έντονη φαντασία των παιδικών χρόνων μπορεί να γίνει πολύ καλός φίλος και για την υπόλοιπη ζωή μας, αρκεί να την καλλιεργήσουμε και να μάθουμε να την αγαπάμε. Το παιχνίδι για εμάς είναι ένας μοναδικός τρόπος να βουτάμε στην ψυχή μας και να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο και τη φύση. Σίγουρα τα παιδιά σήμερα έχουν λίγες πιθανότητες να μείνουν μακριά από τεχνολογικά επιτεύγματα που τα καθιστούν παθητικούς δέκτες βίας και ανταγωνισμού. Αντί όμως να μένουμε κι εμείς παθητικοί γονείς ή εκπαιδευτικοί καλύτερα να προτείνουμε νέους τρόπους παιχνιδιού στα παιδιά και αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από την τέχνη. Ας «εθιστούν» καλύτερα τα παιδιά μας στη χαρά της δημιουργίας και όχι στα, χωρίς έμπνευση, παιχνίδια των tablets! Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν τα παιδιά γνωρίσουν και αγαπήσουν τις εναλλακτικές που έχουν για να παίξουν και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Playroom.
Τι δραστηριότητες μπορεί να παρακολουθήσει ένα παιδί στο Playroom;
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δραστηριότητες που σχετίζονται με διάφορες τεχνικές και υλικά. Προτιμάμε τα φυσικά υλικά όπως το χαρτί και ο πηλός και επαναχρησιμοποιούμε και μεταμορφώνουμε σε κάτι καινούριο ό,τι είναι πλαστικό ή ανακυκλώσιμο. Οι δραστηριότητές μας έχουν πάντα αναφορές στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, αλλά παρουσιάζονται στα παιδιά με τη μορφή παιχνιδιού, που όμως δεν έχει στόχο τον ανταγωνισμό, αλλά τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Ενισχύεται η φαντασία των παιδιών και καλλιεργούνται οι δεξιότητές τους μέσα από καλλιτεχνικά παιχνίδια που προτείνουν την εξερεύνηση του εσωτερικού μας σώματος και των συναισθημάτων μας, τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, την αξία της διαφορετικότητας, την έννοια της αφαίρεσης στην τέχνη, τη σημαντικότητα της ομάδας, το παρελθόν και το μέλλον, την αγάπη για τον πλανήτη μας, την ελευθερία των ιδεών και πολλά άλλα.