Αυτό το μικρό μυστικό θα σας κάνει πιο θαρραλέους και ψύχραιμους σε συνθήκες πίεσης

Αυτό το μικρό μυστικό θα σας κάνει πιο θαρραλέους και ψύχραιμους σε συνθήκες πίεσης
Open Image Modal
Buena Vista Images via Getty Images
Lone climber on a mountain at sunrise

Η φράση «μην φοβάσαι», όσο καθησυχαστική και εάν είναι, για τους περισσότερους έχει την ίδια επίδραση με το «μην έχεις άγχος», «μην ανησυχείς», «σταμάτα να σκέφτεσαι αρνητικά». Δηλαδή, είτε δεν μας κάνουν τίποτα, είτε μας κάνουν να αισθανόμαστε χειρότερα.

Ο φόβος είναι ένας ατελής μηχανισμός άμυνας που κάποτε μας βοηθούσε να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάποιον πραγματικό, ολοζώντανο και άμεσο κίνδυνο, όπως ένα άγριο ζώο που μας πλησιάζει απειλητικά. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κινδύνους και η εντολή που μας δίνει ο εγκέφαλός μας να τρέξουμε ή να κρυφτούμε όταν μας κυνηγούν οι λογαριασμοί ή μας κάνει επίπληξη το αφεντικό μας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι ψυχολόγοι στο πέρασμα του χρόνου έχουν αναπτύξει μια στρατηγική που φέρεται να βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τον φόβο σε πιεστικές συνθήκες. Λένε πως βοηθά αποτελεσματικά τους χειρουργούς πριν από μια σοβαρή επέμβαση ή τους αστροναύτες που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις στο διάστημα.

Όταν ανησυχούμε για ένα δυσάρεστο ή πολύ σημαντικό γεγονός που πλησιάζει, οι άλλοι συνήθως μας λένε να διώξουμε τις δυσάρεστες σκέψεις και να χαλαρώσουμε. Οι ειδικοί όμως προτείνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σκέψεις για να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για όλα όσα ενδεχομένως πάνε στραβά εκείνη την μέρα, ώστε να παραμείνουμε ψύχραιμοι εάν πράγματι συμβούν.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να τρώτε τα νύχια σας φοβούμενοι τις δυσάρεστες εκπλήξεις, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε στα χειρότερα σενάρια. Ένας χειρούργος επί παραδείγματι θα σκεφτόταν πια θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδρασή του σε περίπτωση ακατάσχετης αιμορραγίας ή ένας χορευτής πως θα μπορούσε να «κλέψει» μια πτώση του στην σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει κανείς πιο έτοιμος και με περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν βρίσκεται σε πιεστικές καταστάσεις. Εάν πάει κάτι στραβά, ο ίδιος ξέρει ακριβώς πως να ανταποκριθεί και δεν μένει παγωμένος στην θέση του, ούτε τα «παρατάει» για να λάβει τα ηνία κάποιος άλλος.