Ο τόνος που ταξιδεύει από την Αλόννησο μέχρι το Λονδίνο

Ο τόνος που ταξιδεύει από την Αλόννησο μέχρι το Λονδίνο

Ο Γιώργος Αναγνώστου και η Αμαλία Καλογιάννη αποφάσισαν το 2007 να εκμεταλλευτούν τα «δώρα» που προσφέρει το νησί τους, η Αλόννησος και να δημιουργήσουν ένα δικό τους εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης τόνου. Η Αμαλία Καλογιάννη μίλησε στην HuffPost Greece για τις ομορφιές της Αλοννήσου, τη διαδικασία ψαρέματος και επεξεργασίας του τόνο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην επιχειρηματική τους περιπέτεια.

Open Image Modal

Ο Γιώργος Αναγνώστου και η Αμαλία Καλογιάννη

Πώς ξεκινήσατε την παραγωγή του τόνου Αλόννησου;

Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Αλόννησο. Η Αλόννησος είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια φυσική ομορφιά και παράδοση στο ψάρεμα αφού από παλιά ήταν το κατεξοχήν μέσο επιβίωσης των νησιωτών.

Αγαπήσαμε τη θάλασσα, τον πλούτο της και μάθαμε να τη σεβόμαστε. Η ιδέα να ξεκινήσουμε την επεξεργασία του τόνου ήρθε μετά από την πολύχρονη ασχολία μας, του συζύγου μου και τη δική μου με το χονδρικό εμπόριο των ψαριών της Αλοννήσου. Σκεφτήκαμε αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να διαθέτουμε τις ποσότητες των ψαριών σε άλλες αγορές, γιατί να μην τυποποιήσουμε τον τόνο και να βάλουμε άλλες βάσεις στην μέχρι τώρα παρασκευή του από τις νοικοκυρές της Αλοννήσου που ήταν και ο μόνος τρόπος να δοκιμάζεται από τους λάτρες του νησιού μας. Με αυτόν τον τρόπο επεκταθήκαμε στην ευρύτερη αγορά και οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν στο δικό τους τραπέζι μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα τόνου, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Open Image Modal

Ξεκινήσατε το εγχείρημά σας, το 2007, στην αρχή της κρίσης. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Ξεκινήσαμε το εγχείρημά μας το 2007 στην αρχή της κρίσης και όπως είναι φυσικό αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες. Η ανοδική εξέλιξη της εταιρίας μας έγινε με αργό ρυθμό, βήμα βήμα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που επέφερε η κρίση στο καλάθι της νοικοκυράς. Βέβαια είχαμε και μια μικρή χρηματοδότηση από την περιφέρεια Θεσσαλίας και έτσι μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε στις πρώτες δυσκολίες. Ο κύριος λόγος που κρατηθήκαμε και ανεβήκαμε στην αγορά είναι η διαφοροποίηση του τόνου ΑLELMA.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να βρεθεί ο τόνος από την θάλασσα στο βαζάκι του;

Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινάει από την αυστηρή επιλογή των ψαριών. Επιλέγουμε την πρώτη ύλη μας από συγκεκριμένους τόπους αλίευσης και ελέγχουμε την ποιότητα του κάθε ψαριού. Η διαδικασία της τυποποίησης γίνεται σε όλα τα στάδια με το χέρι. Σχολαστικός καθαρισμός των ψαριών από δέρμα εντόσθια μέχρι και τα πιο μικρά κόκαλα. Κόβετε σε φιλέτα και τοποθετείται στο βάζο, προσθέτουμε νερό ή λάδι και δημιουργούμε διαφόρους γευστικούς συνδυασμούς. Τελειώνει η διαδικασία με την αποστείρωση του τελικού προϊόντος, έτσι ώστε να έχουμε ένα αξιόπιστο προϊόν για τον καταναλωτή. Ο τόνος μας είναι η καλύτερη τροφή για τον άνθρωπο από μικρά παιδιά μέχρι και τους ηλικιωμένους ακόμα και τις εγκύους λόγω απουσίας υδραργύρου.

Open Image Modal

Κάνετε εξαγωγές και στο εξωτερικό;

Η προσπάθειά μας να επεκταθούμε και στις αγορές του εξωτερικού συνεχώς δίνει καρπούς, έτσι μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να δώσουμε παρουσία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως Λονδίνο, Βέλγιο, Ρουμανία, Γερμανία και ευελπιστούμε στην εξέλιξη και άλλων χωρών, ακόμα και εκτός Ευρώπης.

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα εκμεταλλευόμαστε τον πλούτο που μας προσφέρει η χώρα για να την αναδείξουμε στο εξωτερικό;

Ευτυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται με επιτυχία από πολλούς παραγωγούς προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου μας στο εξωτερικό. Χρειάζεται, όμως, να μεριμνήσει περισσότερο ο εκάστοτε κρατικός φορέας για την καλύτερη ενημέρωση και διευκόλυνση της διαδικασίας σε αυτή την προσπάθεια.