Χαμένοι στη μετάφραση των χειρονομιών.Τι σημαίνει η μούντζα στο εξωτερικό;

Χαμένοι στη μετάφραση των χειρονομιών.Τι σημαίνει η μούντζα στο εξωτερικό;
Open Image Modal
Eurokinissi

Μπορεί κάποιες χειρονομίες να είναι παγκοσμίως γνωστές και αναγνωρίσιμες, όπως αυτή που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πολυσυζητημένο πια βίντεο από την ομιλία του στο Ζάγκρεμπ, το 2013, άλλες όμως είναι σαν τη γλώσσα: Σε κάθε χώρα σημαίνουν κάτι διαφορετικό.

Η θρυλική μούντζα για παράδειγμα, είναι αποκλειστικά ελληνική. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου. Ήταν η ποινή που εφαρμοζόταν σε περίπτωση μικρού παραπτώματος. Ο δικαστής έβαζε το χέρι του σε στάχτη και μουντζούρωνε το πρόσωπο του τιμωρούμενου, ήταν μια πράξη θεσμικής προσβολής.

Μην παρεξηγηθείτε αν σας μουντζώσει κάποιος ξένος. Το πιθανότερο είναι πως σας λέει να σταματήσετε (talk to the hand).

Τα κερατάκια

Open Image Modal

Παραδόξως, για τους Αμερικανούς και τους Άγγλους τα «κερατάκια» έχουν απόλυτα θετική έννοια. Σημαίνουν «φανταστικό», «θα το κάψουμε», «Rock 'n' roll» ή θα νικήσουμε (μη σαστίζετε, ειδικά στην Αμερική, είναι η χειρονομία που κάνουν για να υποστηρίξουν τους texas bulls).

Δεν έχουν μόνο οι Έλληνες όμως βρώμικο μυαλό, ίσα ίσα, σ' εμάς είναι πιο περιπαικτικά από ότι αλλού.

Τα κερατάκια σημαίνουν ... κέρατο και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Βραζιλία και την Κολομβία.

Το (παρεξηγημένο) σήμα της νίκης

Open Image Modal

Ξέρετε ποιο εννοούμε, όταν σχηματίζει κάποιος ένα v με τα δάχτυλα του. Όχι δεν είναι παντού το σήμα της νίκης. Και προς θεού μην το κάνετε μπροστά σε Άγγλους και Αυστραλούς. Γιατί γι΄αυτούς είναι κάτι αντίστοιχο με την χειρονομία του Βαρουφάκη...Σημαίνει στον ... σου

Η υψωμένη γροθιά

Open Image Modal

Στις περισσότερες χώρες, η υψωμένη γροθιά είναι σύμβολο νίκης, αξιοπρέπειας των καταπιεσμένων και αλληλεγγύης. Όχι όμως για το Πακιστάν. Για τους Πακιστανούς η υψωμένη γροθιά είναι το αντίστοιχο του μεσαίου δάχτυλου.

Νόημα «έλα κοντά»

Open Image Modal

Credit: Shutterstock

Δεν σημαίνει παντού έλα εδώ ή έλα κοντά. Στην Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία σημαίνει θάνατος. Και στις Φιλιππίνες είναι νόημα μόνο για σκύλους.