Πριν από λίγες μέρες έφυγε από την ζωή ο 36χρονος Βρετανός ηθοποιός Νιλ Φίνγκλετον, ένας από τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο που έφτανε τα 2,3 μέτρα.
Η είδηση μας θύμισε τις περιπτώσεις του παλαιστή «Αντρέ ο Γίγαντας», του Μάθιου ΜακΓκόρι και του Ρόμπερετ Γάντλοου που «έφυγαν» από την ζωή στην ηλικία των 46, 32 και 22 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, έχει αποδειχτεί ότι στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας, όπου ο μέσος άνδρας έχει ύψος 1,52 μέτρα, ο μέσος όρος ζωής φτάνει τα 78 έτη. Υπάρχει λοιπόν κάποια σύνδεση ύψους και θνησιμότητας;
Σύμφωνα με το Gizmodo, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένα χαρακτηριστικά των ασυνήθιστα ψηλών ανθρώπων που μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πρώιμο θάνατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι βέβαιος και προδιαγεγραμμένος.
Για παράδειγμα, οι πολύ ψηλοί άνθρωποι τείνουν να παράγουν την αυξητική ορμόνη (GH) σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτή εκλείται από την πρόσθια υπόφυση και σχετίζεται με την κυτταρική αύξηση και διαίρεση και την αναγέννηση στα ζώα και τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων.
Την ίδια στιγμή, βρετανική έρευνα τονίζει ότι το ύψος, αν και υπαρκτός παράγοντας θνησιμότητας, είναι λιγότερο σημαντικός σε σχέση με επιβαρυντικές για την υγεία συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.