«Λίμνες» στην έρημο: Πρωτοφανείς εικόνες από την «πλημμυρισμένη» Σαχάρα

Εκπληκτοι με το πρωτόγνωρο σκηνικό οι τουρίστες στο Μαρόκο.
Open Image Modal
Φοίνικες μέσα στην «γεμάτη» από νερό, έρημο Σαχάρα.
via Associated Press

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται από την έρημο Σαχάρα, μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου. Το νερό έχει συσσωρευτεί σε πολλά σημεία της ερήμου, στην περιοχή Merzouga του Μαρόκο, οδηγώντας σε μια όαση δροσιάς και σε ένα φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο για την χώρα.

Open Image Modal
Μαρόκο: Μια όαση δροσιάς μέσα στην έρημο - Έκπληκτοι οι τουρίστες στην Σαχάρα
via Associated Press

Το νοτιοανατολικό Μαρόκο είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη στον κόσμο και σπανίως παρατηρούνται βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος μέσος όρος βροχής στο Μαρόκο, ξεπεράστηκε μέσα σε μόλις 2 ημέρες βροχών, τον Σεπτέμβριο. Στο χωριό Tagounite, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής μέσα σε ένα 24ωρο. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος μέσος όρος βροχής στην χώρα ανέρχεται σε λιγότερο από 250 χιλιοστά.

Open Image Modal
Ένας άνδρας απολαμβάνει το φυσικό τοπίο στην έρημο.
via Associated Press

Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την έρημο με τα γνωστά μηχανοκίνητα 4x4, έμειναν έκπληκτοι και κατέβηκαν κάτω, προκειμένου να απαθανατίσουν το σπάνιο φαινόμενο.

«Έχουμε να δούμε τέτοια βροχή 30 με 50 χρόνια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Houssine Youabeb, Γενικός Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μαρόκο.

Open Image Modal
Όχημα που μεταφέρει τουρίστες στην έρημο.
via Associated Press

Τέτοιες βροχές που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν ως εξωτροπικές, ενδέχεται να αλλάξουν τον καιρό στην περιοχή, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, διότι ο αέρας διατηρεί μεγαλύτερα επίπεδα υγρασίας, προκαλεί περισσότερη εξάτμιση και ως φυσικό επακόλουθο έντονη βροχόπτωση.

Open Image Modal
Μια όαση νερού στην έρημο Σαχάρα.
via Associated Press

Παρόλες τις εντυπωσιακές εικόνες, οι έντονες βροχοπτώσεις στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους σε Μαρόκο και Αλγερία, ενώ αρκετές είναι και οι αγροτικές εκτάσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Open Image Modal
Άποψη από μικρές λίμνες που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην πόλη Merzouga, κοντά στη Rachidia, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024.
via Associated Press