Oι 4 τροφές που ενώ θεωρούνται άκρως λιπαρές παραδόξως συμβάλλουν τρομερά στο αδυνάτισμα

Και το καλύτερο; Μας αδυνατίζουν χωρίς να μας στερούν ούτε γραμμάριο μυϊκής μάζας. Διπλό το όφελος.
Open Image Modal
boonchai wedmakawand via Getty Images
Πολλά λιπαρά τρόφιμα μπορούν να σταθούν σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα. Ποια είναι όμως αυτά τα τρόφιμα;

Διαχρονικά, η οποιαδήποτε πηγή λιπαρών θεωρείται κόκκινο πανί στον κόσμο της απώλειας βάρους. Για αυτό και οι περισσότεροι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα εκτροχιάσει την πρόοδό μας στην προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Γιατί; Διότι υπάρχουν πολλά λιπαρά τρόφιμα που μπορούν να σταθούν σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα.

Πώς γίνεται αυτό;

Η διατροφολόγος Κρουτίκα Ναναβάτι επισημαίνει ότι ορισμένα λίπη είναι τρομερά ευεργετικά για τον οργανισμό μας, ενώ υπόσχονται να ρίξουν το νούμερο στη ζυγαριά.

«Ορισμένες τροφές, κι ας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικά την προσπάθεια απώλειας βάρους, παρέχοντας μας βασικά θρεπτικά συστατικά και βοηθώντας μας να αισθανόμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι», εξηγεί η ειδικός.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται σώνει και ντε να αποφεύγουμε εντελώς τα λιπαρά. Απλώς εστιάζουμε στην επιλογή των σωστών τύπων λιπαρών.

4 τροφές πλούσιες σε λιπαρά, που ωστόσο συμβάλλον δραστικά στην απώλεια βάρους

1. Το αβοκάντο

Τέρμα τα ψέματα και οι αστικοί μύθοι: Ώρα να απολαύσουμε το αβοκάντο τοστ μας χωρίς ενοχές. Διότι ενώ το αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά, τα υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει το καθιστούν ιδανικό για την απώλεια βάρους.

«Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Πρόκειται για το είδος των λιπαρών που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς», μας διαβεβαιώνει η Ναναβάτι.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του αβοκάντο σε φυτικές ίνες μας γεμίζει και μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής και τις θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο.

Επομένως, είτε στις σαλάτες, είτε στα σμούθις, είτε στο τοστάκι μας, το αβοκάντο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια νόστιμη προσθήκη-σύμμαχο στην προσπάθεια διαχείρισης ή απώλειας των περιττών κιλών.

2. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συγκαταλέγονται στις απόλυτες υπερτροφές. Επιλογές όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι, είναι γεμάτες υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που όλα τους συμβάλλουν στη ρύθμιση της όρεξης και την αποφυγή τυχόν υπερφαγικών επεισοδίων.

«Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης και στην τόνωση του μεταβολισμού», υπογραμμίζει η Ναναβάτι.

Συν τοις άλλοις, επιλογές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι, μειώνουν το φούσκωμα και τη φλεγμονή, αφήνοντάς μας ανάλαφρους και γεμάτους ενέργεια.

Μια σημαντική διευκρίνιση: ’Eχουμε κατά νου ότι ο έλεγχος της μερίδας είναι σημαντικός, διότι οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετές θερμίδες. Πέντε με δέκα κομμάτια σε συνδυασμό με ένα φρέσκο φρούτο εποχής, θεωρούνται το τέλειο σνακ αν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε.

3. Το ελαιόλαδο

Σε αντίθεση με τα διάφορα φλεγμονώδη έλαια που διατίθενται στην αγορά και βάζουν εμπόδια στον δρόμο μας προς την απώλεια βάρους, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρωγός μας στην όλη προσπάθεια.

Επειδή το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, ιδιότητες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Και πέρα από την καύση λίπους, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ελαιόλαδου βελτιώνουν και τη μεταβολική λειτουργία.

Οπότε, είτε ωμό στις σαλάτες μας είτε ως πινελιά στη μαγειρική μας, δεν φοβόμαστε μια δυο κουταλιές ελαιόλαδο ανά ατομική μερίδα φαγητού. Μόνο καλό θα μας κάνει.

4. Tα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες δεν είναι μόνο νόστιμα. Όπως το ελαιόλαδο, έτσι και εκείνα είναι εξίσου πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό.

Η Ναναβάτι μάλιστα επισημαίνει ότι «τα ωμέγα-3 μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια λίπους και να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματός μας να διατηρεί ένα υγιές βάρος».

 

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, έχουν ως αποτέλεσμα αυτά τα ψάρια να μας κρατούν χορτάτους και να συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μας μάζας, ακόμα κι αν χάσουμε αρκετά κιλά. Δεν είναι υπέροχο;

(Με πληροφορίες από Shefinds).