Λίβανο, Συρία, Γάζα - Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε τρία μέτωπα ενώ προετοιμάζει τα αντίποινα στο Ιράν

Χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού, κοντά στη Βουλή. "Όχι" Μπάιντεν σε Ισραήλ για στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Νεκρός ο γαμπρός του Νασράλα σε επίθεση στη Δαμασκό.
|
Open Image Modal
Παιδί περνά με την οικογένεια του τα σύνορα του Λιβάνου προς την Συρία, όπου καταφεύγουν κατά χιλιάδες τόσο Λιβανέζοι όσο και Σύριοι πρόσφυγες αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (2 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Καθώς αναμένονται τα αντίποινα του Ισραήλ στον Ιράν για την πυραυλική επίθεση της Τρίτης, με τις ΗΠΑ μάλιστα δια στόματος Τζο Μπάιντεν να δηλώνουν ξεκάθαρα αντίθετες σε μια πιθανή στοχοποίηση πυραυλικών εγκαταστάσεων, το Τελ Αβίβ συνεχίζει τις επιθέσεις σε τρία μέτωπα: Λίβανο, Γάζα και Συρία. 

Τη νύχτα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα βομβαρδισμών αυτή τη φορά στο κέντρο της  Βηρυτού στοχεύοντας ακόμη και κτίρια κοντά στην Κονοβούλιο. Εννέα άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων μάλιστα δύο δημοσιογράφοι του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου VTM. Το Ισραήλ έπληξε και κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ. Συγκεκριμένα βομβάρδισε το ”κέντρο της πολιτικής προστασίας” του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. 

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, προμήνυμα για νέες  νέους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ. 

Το μεσημέρι υπήρχαν αναφορές της οργάνωσης για μάχες στα σύνορα προς αποτροπή εισχώρησης ισραηλινών στρατιωτών στα εδάφη του Λιβάνου. 

Σημειώνεται πως το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως στις μάχες στα νότια της χώρας όπου διεξάγει χερσαίες επιδρομές, σκοτώθηκαν χθες οκτώ στρατιώτες του. στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν. 

 

Open Image Modal
Άνδρας μαζεύει την σημαία του Λιβάνου μέσα από τα συντρίμμια κτισμάτων σε συνοικία της Βηρυτού που βομβάρδισε το Ισραήλ (3 Οκτωβρίου 2024)
Carl Court via Getty Images

 

Πόλεις-φαντάσματα στον νότιο Λίβανο

Μόνο την Πέμπτη από τις ισραηλινές επιθέσεις συνολικά στον Λίβανο, σκοτώθηκαν περί τα 45 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών τις περίπου 10 ημέρες των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περί τα 1.000 άτομα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν ”κατακλυστεί” από τραυματίες. ”Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, καθώς οι βομβαρδισμοί και τώρα οι χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο συνεχίζονται και εντείνονται και ο ισραηλινός στρατός καλεί συνεχώς σε εκκενώσεις οικισμών, εκτιμάται πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

″Η περιοχή έχει γίνει πόλη φάντασμα”, λέει ο Μοχάμαντ, οδηγός, 31 ετών, που αποφάσισε να παραμείνει στον νότιο Λίβανο αλλά ζήτησε από τους γονείς του, την αδελφή του και τα ανίψια του να φύγουν για πιο ασφαλείς περιοχές.

Open Image Modal
Διασώστης αναζητά εγκλωβισμένους ή θύματα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που επλήγη από ισραηλινές βόμβες στην καρδιά της Βηρυτού (3 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό εικονίζει μέλη του στο λιβανικό έδαφος, να κινούνται πεζή σε χωριά και ορεινές περιοχές. Ανακοινώθηκε η ανάπτυξη δεύτερης μεραρχίας για να υποστηρίξει δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο πεδίο.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, που χρησιμοποιούνταν κατ’ αυτόν από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, το Ισραήλ υποστηρίζει πως σε βομβαρδισμό στην Γάζα σκότωσε τον Αζίζ Σαλχά που καταζητείτο αφού το 2000 είχε φωτογραφηθεί με αίμα στα χέρια από το λιντσάρισμα δύο ισραηλινών εφέδρων. 

Ανακοίνωσε επίσης πως σκότωσε τρία κορυφαία στελέχη της Χαμάς σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε ”εδώ και περίπου τρεις μήνες”: Ράουχι Μουστάχα, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για την Γάζα, υπεύθυνος για τα οικονομικά,  Σάμεχ αλ-Σιράζ ήταν επίσης μέλος του πολιτικού γραφείου, υπεύθυνος των υποθέσεων ασφαλείας και  Σάμι Ουντέχ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς.

Νεκρός ο γαμπρός του Νασράλα στην Συρία

Την Τετάρτη, το Ισραήλ στοχοποίησε ξανά την Δαμασκό και κατά τον βομβαρδισμό, όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκε και ο γαμπρός του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα —που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των οποίων και άμαχοι. 

«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Open Image Modal
Εικόνα από την συνοικία στην Δαμασκό της Συρίας, που βομβάρδισε το Ισραήλ (2 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο αδελφός του Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ο Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον δεύτερο αδελφό σε πλήγμα σε νότια συνοικία της Βηρυτού προχθές Τρίτη.

Επίσης, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το Ισραήλ χτύπησε και ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία λίγη ώρα μετά την προσγείωσή ιρανικού αεροσκάφους. 

Εν αναμονή της ”απάντησης” του Ισράηλ

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού επαναβεβαίωσε την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ. «Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει μια τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει ”πιο δυνατή ανταπόδοση” σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει ”πόλεμο”.

Open Image Modal
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των πρώτων νεκρών στρατιωτών κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο που άρχισαν την Τρίτη. Εδώ η κηδεία ενός λογαγού (2 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε στο μεταξύ τον ”αποκαρδιωτικό κύκλο” βίας που οδηγεί την ευρύτερη περιοχή στο χείλος της ”αβύσσου” απευθυνόμενος την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε εκτάκτως.

Νωρίτερα το ΥΠΕΞ του Ισραήλ είχε κηρύξει persona non grata (ανεπιθύμητο) τον Γκουτέρες, απαγορεύοντας την εισοσόδο του στην χώρα, κατηγορώντας τον πως δεν καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν. 

Πηγές: Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ