Λίβανος: Αναβρασμός, επεισόδια και φόβοι για νέες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη

Τεταμένη η κατάσταση στη χώρα με συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από ένα κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο καταγγέλλει το σύνολο της πολιτικής τάξης την οποία οι πολίτες κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα, σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους γύρω από το κοινοβούλιο, εγείροντας τοίχους από τσιμέντο για να κλείσουν πολλούς δρόμους της Βηρυτού.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν σε πολλές λεωφόρους που οδηγούν στο κοινοβούλιο, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σε μία από αυτές, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Οι ένστολοι έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.

Σε άλλη λεωφόρο οι διαδηλωτές είχαν κάτσει στο έδαφος για να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όμως ο στρατός επενέβη και τους απομάκρυνε. 

Open Image Modal
JOSEPH EID via Getty Images

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν βγει νωρίς το πρωί στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυτού για να εμποδίσουν τους βουλευτές να φτάσουν στο κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Χάσαν Ντίαμπ η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο στην αυτοκινητοπομπή ενός βουλευτή και πέταξαν αβγά στο αυτοκίνητό του, ενώ φώναζαν «παραιτήσου, παραιτήσου».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει δύο φορές, την Τρίτη και την Τετάρτη αύριο στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώστε οι βουλευτές να υποβάλουν ερωτήσεις στους υπουργούς και να εξετάσουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, εντελώς ανεξάρτητων από την πολιτική τάξη της χώρας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η τρέχουσα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί πολιτικοί, σχηματίστηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανάμεσά τους η Χεζμπολάχ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα του προέδρου Μισέλ Αούν.

 «Η Ευρώπη κινδυνέυει με νέο κύμα προσφύγων»

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στον Λίβανο προειδοποίησε για μια πιθανή νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους πολιτικούς της χώρας.

Ο Γιάν Κούμπις, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, δήλωσε στο Sky News ότι ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει ένα νέο επίπεδο κοινωνικών αναταραχών και χάους χωρίς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

«Η επόμενη φάση της κρίσης, χωρίς να αντιμετωπιστεί από τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο βαθιά», είπε.

Εχοντας ζήσει από κοντά την αντίστοιχη κρίση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν.

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η οικονομική κρίση θα μετατραπεί σε κρίση ασφαλείας. Τότε φυσικά δεν θα έχουμε μόνο τους πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και πολλούς άλλους, ξεκινώντας από τους Λιβανέζους που προσπαθούν να δώσουν και σε άλλους λαούς αυτό το παράδειγμα της κοινωνικής εξέγερσης», επεσήμανε ο Κούμπις.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η οικονομία της χώρας στραγγαλίζεται ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και πολλοί εργαζόμενοι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται.

Οι τράπεζες έχουν επιβάλει όρια αναλήψεων - σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο που μπορούν να σηκώσουν από τα ΑΤΜ οι πολίτες είναι 150 δολάρια κάθε δεκαπενθήμερο.

Η εκτίμηση του Κούμπις για την κατάσταση της χώρας είναι ζοφερή.

«Μυριάδες βαθιές κρίσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα», είπε. «Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση για τον Λίβανο, αλλά την ίδια ώρα - και ελπίζω πολύ - ορισμένες ευκαιρίες θα μπορούσαν να προκύψουν, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αποφασισμένη και αρκερά τολμηρή για να εισαγάγει γρήγορα και να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ασφάλεια και σταθερότητα του Λιβάνου είναι κρίσιμη για την Ευρώπη.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στις όχθες της Μεσογείου. Απλά κοιτάξτε τι συμβαίνει τώρα, κοιτάξτε τα κύματα της μετανάστευσης που προέρχονται από πολλές άλλες χώρες και ποιος είναι ο προορισμός; Η Ευρώπη» τόνισε.

Και κατέληξε: «Οι πολιτικοί στην Ευρώπη πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο περισσότερο στηρίξουν τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο, εφόσον ο Λίβανος πραγματοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι καλύτερο για τους ίδιους, επειδή ίσως σταθεροποιήσουν την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που θα δώσει προοπτική στους νεότερους Λιβανέζους να παραμείνουν στη χώρα τους».

(με πληροφορίες από Skynews, ΑΠΕ)