Λίβανος: Ασάφειες Νετανιάχου μετά την διεθνή πίεση για κατάπαυση πυρός-Συνεχίζει το σφυροκόπημα

"Συζητάμε", λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός-σε αντίθεση με τις πρώτες δηλώσεις-αφού οι ΗΠΑ είπαν πως ήταν γνώστης της πρωτοβουλίας. 92 νεκροί σε μια ημέρα από ισραηλινά πλήγματα.
|
Open Image Modal
Άνδρας δείχνει τις φωτογραφίες μελών της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίαβνο (26 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

Αίσθηση δημιουργικής ασάφειας αφήνουν οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με τη πρόταση 11 χωρών και της ΕΕ για κατάπαυση πυρός στο μέτωπο του Λιβάνου με την Χεζμπολάχ για 21 ημέρες. Στο μεταξύ οι σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται όπως και οι σποραδικές εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χεζμπολάχ. 

Οι διαδοχικές δηλώσει του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μέσα σε ένα 24ωρο σε διαφορετικά τόνο και ύφος προδίδουν, όπως εκτιμάται, την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται: από τη μία είναι οι πιέσεις που δέχεται από τους συμμάχους του Ισραήλ να σταματήσει τις εχθρπραξίες και από την άλλη οι απειλές των ακροδεξιών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, πως εάν το πράξει θα αποχωρήσουν

Έτσι, στην τελευταία του ανακοίνωση το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει:  ”Λόγω των πολλών λανθασμένων αναφορών γύρω από την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε μερικά σημεία...Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν με το Ισραήλ την πρόθεσή τους να υποβάλουν, μαζί με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο...Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να επιτρέψει στους ανθρώπους κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και σιγουριά στα σπίτια τους”.

Open Image Modal
Ισοπέδωσε στην Σιδώνα του Λιβάνου από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές (26 Σεπτεμβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ αντιδρώντας στην αρχική δήλωση Νετανιάχου, που ήταν σε πολύ διαφορετικό τόνο, ξεκαθάριζαν μέσω του Λευκού Οίκου πως η έκκληση των ΗΠΑ της ΕΕ και άλλων 10 χωρών έγινε ”σε συντονισμό” με το Ισραήλ. 

Στο μεταξύ ο Νετανιάχου, που βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη γαι την ΓΣ του ΟΗΕ και έχει επαφές με πολλούς ηγέτες, δέχεται τεράστιες πιέσεις από τα ακροδεξιά κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού. 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, από τους πλέον σκληροπυρηνικούς απείλησε ότι το κόμμα του Otzma Yehudit εάν υπάρξει συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης θα τον αναγκάσει να σταματήσει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού και ”αν η προσωρινή εκεχειρία γίνει μόνιμη θα παραιτηθούμε από την κυβέρνηση”.

Και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης Νετανιάχου, απέρριπτε επίσης την έκκληση για κατάπαυση πυρός. 

Επί του παρόντος, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα τον Λίβανο, όπως διέταξε ο Νετανίαχου και στην αρχική δήλωση-αντίδραση του στην διεθνή έκκληση για κατάπαυση πυρός. 

Open Image Modal
H 7χρονη Φατιμά Αμπντέλ Ραμάν Ζορούτ τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Σαραφάντ του νοτίου Λιβάνου (26 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

92 νεκροί σε μια ημέρα - Πάνω από 700 σε ένα πενθήμερο

Έτσι, και χθες οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν περί τα 270 πλήγματα με τους βομβαρδισμούς να στοιχίζουν σε μία ημέρα, τις ζωές 92 ανθρώπων και τραυματίζουν άλλους 153. Μόνο Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 άνθρωποι, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, τα νοσοκομεία καταρρέουν ενώ περίπου 100.000 εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο νότο αναζητώντας απελπισμένα ασφάλεια σε βορειότερες περιοχές. 

Ανακοίνωσαν επίσης πως τα ”πλήγματα ακριβείας” στη Βηρυτό  σκότωσαν και τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός λέει επίσης πως έχει πλήξει ”πάνω από 2.000 στόχους”, θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα. 

Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε περί τις εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Open Image Modal
Πολλά γυναικόπαιδα σε σχολείο της Βηρυττού όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες κάτοικου του νοτίου Λιβάνου που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων (26 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

Συνεχείς πιέσεις απο τους συμμάχους του Νετανιάχου

Στο μεταξύ ηγέτες και υπουργοί κυρίως χωρών που μετέχουν στην τελευταία πρόταση για παύση πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολά επιδίδονται σε μπαράζ δηλώσεων τονίζοντας πόσο επικίνδυνη είναι για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, και πέρα από αυτή κατάσταση στον Λίβανο. Και η πίεση εστιάζεται στον Νετανιάχου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως θα ήταν ”λάθος” του ισραηλινού πρωθυπουργού να ”απορρίψει” την προταθείσα κατάπαυση ςτου πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί ”υπεύθυνος” για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση ”προετοιμάστηκε” και αποτέλεσε ”αντικείμενο διαπραγμάτευσης” με ”τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του”, τόσο ”από τους Αμερικανού όσο και από εμάς τους ίδιους”.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να ”απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου”

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον ενός ”ολοκληρωτικού πολέμου”, που θα ήταν ”καταστροφικός”, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».

Πηγές: ΒΒC, AFP, Reuters