Λίβανος: Χάος και απόγνωση - Αθικτη βρέθηκε η σορός του Νασράλα -100 εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Ένα εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών. Φοβούνται χερσαία εισβολή και όπως λένε «κανείς δεν νοιάζεται».
Open Image Modal
via Associated Press

Αθιχτη, χωρίς τραύματα και πληγές ανασύρθηκε η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, κάτω από ερείπια του κτιρίου που ισοπέδωσε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα νότια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με ιατρική πηγή που μίλησε στο Reuters, η σορός δεν φέρει τραύματα και πληγές με την αιτία του θανάτου να θεωρείται αμβλύ τραύμα από τη δύναμη της έκρηξης.

Η ομάδα διάσωσης που επιχειρεί στην ισοπεδωμένη γειτονιά της Βηρυτού, όπου βρίσκονταν τα κεντρικά της Χεζμπολάχ, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερήπια.

Open Image Modal
via Associated Press

Ο ανταποκριτής του βελγικού μέσου VTM News, Robin Ramaekers, σε ανάρτησή του στο X ανέφερε, πως βρίσκεται στο σημείο και εκτιμά ότι πάνω από 100 άτομα μπορεί να είναι ακόμα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια.

Υποστήριξε δε, ότι οι διασώστες είναι ελάχιστοι και κανείς δεν προσπαθεί να σώσει τους εγκλωβισμένους ενώ η γενικότερη αίσθηση του κόσμου είναι πως «το Ιράν μας εγκατέλειψε».

Open Image Modal
via Associated Press

Χάος και απόγνωση

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν προλαβαίνουν να παράσχουν βοήθεια ενώ επικρατεί πανικός και απόγνωση στους κατοίκους που φοβούνται χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το νότιο μέρος της χώρας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η ανταποκρίτρια του βρετανικού Sky news, Alex Crawford που βρίσκεται στη Βηρυτό, περιέγραψε πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από το νότιο Λίβανο προς την πρωτεύουσα, τις τελευταίες ημέρες οπότε η πόλη έχει υποστεί έντονους βομβαρδισμούς.

 

Όσοι έχουν απομείνει κατασκηνώνουν στους δρόμους και στους κυκλικούς κόμβους ή αναζητούν καταφύγιο σε τζαμιά και καταφύγια.

«Ο Λίβανος έχει ήδη δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν στον κόσμο, λόγω της Συρίας» εξηγεί η Crawford λέγοντας ότι «είχαν ήδη μια πολύ μεγάλη κρίση εκτοπισμού προσφύγων».

Κίνδυνος ανάφλεξης 

Η Χεζμπολάχ δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο καθώς η διοίκησή της έχει αποκεφαλιστεί. Περισσότερα από 12 ανώτατοι διοικητές, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της οργάνωσης μετά τοθάνατο Νασράλα, έχουν δολοφονηθεί.

Επιπλέον, οι επικοινωνίες τους έχουν υποστεί δολιοφθορά μετά τις συγκλονιστικές εκρήξεις των τηλεειδοποιητών και των ραδιοτηλεφώνων, και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Ο αναλυτής ασφαλείας της Μέσης Ανατολής με έδρα τις ΗΠΑ Μοχάμεντ Αλ Μπάσα υποστηρίζει ότι «η απώλεια του Χασάν Νασράλα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αποσταθεροποιώντας δυνητικά την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές της στρατηγικές βραχυπρόθεσμα».

Ωστόσο κανείς δεν πιστεύει ότοι η Χεζμπολάχ θα εγκαταλείψει ξαφνικά τις επιθέσεις και θα επιδιώξει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ/

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Έχει ακόμα χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Εξακολουθεί να διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από αυτούς μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ.

Και το σίγουρο είναι ότι θα δεχθεί έντονες πιέσεις στις τάξεις της ώστε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους πριν αντοπιστούν και καταστραφούν.

Αλλά αν προχωρήσει σε μια μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ με νεκρούς αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, να προκαλέσει όλεθρο στην υποδομή του Λιβάνου ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Οι επικίνδυνοι σύμμαχοι του Ιράν στη Μ. Ανατολή

Το Ιράν έχει ήδη μια εκκρεμότητα απέναντι στο Ισραήλ για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, τον Ιούλιο, σε έναν ξενώνα της Τεχεράνης. Η δολοφονία Νασράλα όμως είναι τόσο μεγάλο πλήγμα για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν απομάκρυναν τον ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι, φοβούμενοι ποθανότητα δολοφονίας του.

Το Ιράν όμως, δεν είναι μόνο απέναντι στο Ισραήλ και τυη Δύση.

Έχει έναν ολόκληρο γαλαξία συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών γύρω από τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούτι στην Υεμένη και πολλές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Αλλά όποια απάντηση κι αν επιλέξει το Ιράν, πιθανότατα θα το εξετάσει πολύ καλά, ώστε να μην πυροδοτήσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει.