Λίβανος: Ισραηλινή εισβολή στο νότο για "περιορισμένες επιδρομές"-Η επιχείρηση "Βέλη του Βορρά"

Δεν υπάρχει πρόθεση για πολύμηνη εισβολή και κατοχή εδαφών, λέει το Ισραήλ. Χεζμπολάχ: Δεν έχουν εισβάλει-Πρωθυπουργός: "Απο τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία του Λιβάνου"
|
Open Image Modal
Ισραηλινοί στρατιώτες σε τανκς στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ (1η Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Ως «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές χαρακτηρίζει το Ισραήλ την επιχείρηση εισβολής στα νότια σύνορα του Λιβάνου που άρχισε κατά την διάρκεια της νύχτας με στόχο, όπως λέει, την σιιτική οργάνωση Χεζμπολά. Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία ”Βέλη του Βορρά”.

Πάντως, η οργάνωση υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρξει ακόμη ουσιαστική εισβολή με παραβίαση των συνόρων -κάτι που επισημαίνει και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ-και πως οι μαχητές της είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Ο δε πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμ Μικάτι είπε πως ”αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία΄της χώρας” ενώ τονίζει πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ξεπερνά πλέον το 1.000.000.

Το δε Τελ Αβίβ δεν αποκαλύπτει πληροφορίες για τις κινήσεις του αλλά ήδη έχει ζητήσει από αμάχους σε περίπου 30 οικισμούς στα νότια του Λιβάνου να τις εγκαταλείψουν καθώς όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι όποιες επιχειρήσεις πάντως φαίνεται να είναι επί του παρόντος περιορισμένες. 

Η αντίπαλη Χεζμπολάχ συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε περιοχές του βορείου Ισραήλ ενώ  έβαλε στο στόχαστρο της και το αρχηγείο της Μοσάντ έξω από το Τελ Αβίβ, αλλά αναχαιτίστηκαν. 

Πάντως τόσο αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ όσο και νωρίτερα σήμερα ο πρέσβης του στην Γαλλία, δηλώνουν πως στόχος της επιχείρησης δεν είναι μια εισβολή που θα κρατήσει επί μήνες και θα συνοδευτεί από κατοχή εδαφών. Ο Τζόσουα Ζάρκα μάλιστα είπε πως το Ισραήλ δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του 1998 όταν εισέβαλε στον νότιο Λίβανο από όπου τελικά αποχώρησε το 2000. “Ο στόχος δεν είναι να εισβάλουμε σε όλο τον Λίβανο, ούτε να εισβάλουμε σε όλο τον νότιο Λίβανο, αλλά να καθαρίσουμε ένα μέρος του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων μας”.

Open Image Modal
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί προς το χωριό του Λιβάνου Κφαρ Κιλα (1η Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images
Open Image Modal
O 10χρονος Αμπντέλ Σαλαάμ Αμπντάλα στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της οικογένειάς του η οποία εγκαταλείπει τον νότιο Λίβανο (1η Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images

 

Επιχείρηση Βέλη του Βορρά

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Οι μονάδες που αναπτύχθηκαν «επιχειρούν με βάση μεθοδικό σχέδιο» για το οποίο εκπαιδεύονταν «τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Παράλληλα συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί που άρχισε το Ισραήλ από τις 23 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο και για μια ακόμη φορά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας βομβάρδισε ξανά- τουλάχιστον έξι φορές- τα νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά.

Open Image Modal
Συντρίμμια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Βηρυτό (1η Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο (30 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

Ο απολογισμός των χθεσινών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο ανήλθε σε 95 νεκρούς, ανακοίνωσε  το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία διατήρησε την ανωνυμία της. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν εξάλλου ότι έγιναν βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην επαρχία της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τρεις αμάχους νεκρούς και άλλους εννέα τραυματίες στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σαφάα Άχμαντ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Open Image Modal
Φωτιά και καπνοί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα προάστια της Βηρυτού (1 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Οικογένεια εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο κοιμάται στους δρόμους της πρωτεύουσας (30 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

″Έτοιμη η Χεζμπολάχ” 

Στο μεταξύ, οι μαχητές της Χεζμπολά είναι «έτοιμοι» για την αντιπαράθεση αν το Ισραήλ αποφασίσει «να εισέλθει στο έδαφος» της χώρας, δήλωνε χθες ο υπαρχηγός της Ναΐμ Κάσεμ, στην πρώτη του ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή του τη νύχτα, η Χεζμπολά ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως μέλη του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τα μέσα των οποίων δεν συγκρίνονται με αυτά της Χεζμπολά, έχει αρχίσει «αναδίπλωση» των μονάδων του, σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, δήλωσε αξιωματικός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως, η Τεχεράνη έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Open Image Modal
Βομβαρδισμένη από το Ισραήλ, γειτονιά στα προάστια της Βηρυτού (1 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Γυναίκα με τα παιδιά της στην Βηρυτό αναζητά καταφύγιο αφού εγκατέλειψε τις περιοχές του νοτίου Λιβάνου λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών (30 Σεπτεμβρίου 2024)
Carl Court via Getty Images

 

Θεατής η Δύση

Μερικές ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως είχε λάβει γνώση για τις αποφάσεις του Ισραήλ ενώ ο στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως εναντιώνεται στις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις, απευθύνοντας νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Πάντως το Ισραήλ επιμένει πως μόνος στόχος των χερσαίων επιχειρήσεων  είναι να γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τους πολίτες του Ισραήλ και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ», κάτι που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριέλαβε στα μέσα του μήνα στους διακηρυγμένους «στόχους» του πολέμου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ισραηλινοί αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διαβεβαίωσαν πως σκοπός των χερσαίων επιχειρήσεων δεν είναι «να καταληφθεί ο νότιος Λίβανος». 

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ πάντως άρχισαν παρότι ηγέτες σε διεθνές επίπεδο κάλεσαν ξανά χθες να υπάρξει αποκλιμάκωση, μπροστά στον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο.

Παρών στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή» στο λιβανικό έδαφος και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Open Image Modal
Εσωτερικά εκτοπισμένοι τα προάστια της Βηρυτού (30 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο αναγκάζονται να κοιμηθούν στο δρόμο αφού δεν έχουν καταφέρει να βρουν χώρο να τους στεγάσει στην Βηρυτό όπου κατά κύριο λόγο συρρέουν (30 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

«Πρέπει να αποφευχθεί» οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, έκρινε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πτήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για την περίπτωση που χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα γάλλοι πολίτες στον Λίβανο.

Λόγω της «έντασης των μαχών», ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στον Λίβανο δεν είναι σε θέση πλέον να εκτελούν περιπολίες στην μπλε γραμμή.

Open Image Modal
Βούλγαροι που ζούσαν στον Λίβανο έφτασαν ασφαλείς στην Σόφια (30 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Εσωτερικά εκτοπισμένο από τον Νότιο Λίβανο βρήκαν καταφύγιο σε μια αυτοσχέδια σκηνή πλάι στην θάλασσα στην Βηρυττό (1 Οκρτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images

 

Σχέδια απομάκρυνσης ξένων υπηκόων 

Στο μεταξύ, πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους που διαμένουν στον Λίβανο.

Πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά» για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για την απομάκρυνση Γάλλων πολιτών, ανακοίνωσε το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Το γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο σκάφος (PHA) θα χρειαστεί «πέντε με έξι ημέρες» για να φτάσει στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου από το λιμάνι της Τουλόν. Περίπου 23.000 Γάλλοι ή Γαλλολιβανέζοι είναι εγκατεστημένοι στον Λίβανο.

Η Γερμανία απέστειλ στρατιωτικό αεροσκάφος στη Βηρυτό για να απομακρύνει κυρίως εργαζομένους στην πρεσβεία της Γερμανίας στον Λίβανο και τις οικογένειές τους. Επίσης θα πρέπει να επαναπατριστούν εργαζόμενοι σε γερμανικές οργανώσεις, όπως και οι οικογένειές τους, και πολίτες που κινδυνεύουν για ιατρικούς λόγους. Περίπου 1.800 Γερμανοί πολίτες έχουν καταχωρισθεί από το τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων της διπλωματικής εκπροσώπησης στον Λίβανο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι μίσθωσε εμπορική πτήση για τους πολίτες της που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πτήση αυτή θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού. Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 700 στρατιωτών στην Κύπρο προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανή απομάκρυνση των πολιτών του από τον Λίβανο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι έχει κάνει κράτηση 800 θέσεων σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο. Περίπου 45.000 Καναδοί βρίσκονται στη χώρα αυτή και η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ο καναδικός στρατός προετοίμασε μέσα έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, αν οι εμπορικές πτήσεις διακοπούν.

 

Πηγές: AFP, Reuters, DPA, BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ