Λίβανος: Χωρίς σταματημό οι επιθέσεις σε Βηρυτό, νότο-Το Ιράν προειδοποιεί και αναζητά συμμάχους

120 πήγματα σε μια ώρα κοντά στα σύνορα, 60.000 στρατιώτες και ασταμάτητο σφυροκόπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Επαφές Τεχεράνης με Σαουδική Αραβία, Ρωσία.
Open Image Modal
Κατεστραμμένο κτήριο στην Βηρυττό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (7 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Μέρα την μέρα αυξάνει η ένταση και η σφοδρότητα των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο την σιιτική Χεζμπολάχ και με υψηλό κόστος για τους αμάχους. Και στο μεταξύ η απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη παραμένει σε εκκρεμότητα προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία...

Ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Βηρυτού συνεχίζεται καθώς οι νυχτερινοί κυρίως, σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σπέρνοντας τον πανικό, τον θάνατο και την απελπισία στους αμάχους. 

Μετά το νέο μπαράζ, ο ισραηλινός στρατός άσκησε περισσότερη πίεση Χεζμπολάχ χτυπώντας προπύργια της και πάλι στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Υποστηρίζει μάλιστα πως σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της, Σουχάιλ Χουσέιν Χουσεΐνι. Εάν η δολοφονία επιβεβαιωθεί σημαίνει πως η οργάνωση θα έχει δεχθεί ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην κορυφή της ηγεσίας της, που ήδη παραπαίει. 

Στο νότο το Λιβάνου, το Ισραήλ φαίνεται να έχει ανοίξει επτά μέτωπα ενώ οι επιθέσεις εντός των εδαφών της χώρας είναι όλο και πιο πυκνές και με μεγαλύτερη ένταση. Αναφέρεται μάλιστα πως σε μια ώρα κατάφερε 120 πλήγματα ενώ στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί 60.000 στρατιώτες. 

Το δε δράμα των αμάχων συνεχίζεται. 400.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν περάσει τα σύνορα προς την Συρία ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον νότο ή ακόμη και την Βηρυτό κινούμενοι προς τα βόρεια της χώρας αναζητώντας ασφάλεια. 

Η δε Χεζμπολάχ, εκτόξευσε ξανά ένα μπαράζ ρουκετών προς την Χάιφα και το Κραϊότ στο βόρειο Ισραήλ. 

 

Νέες προειδοποιήσεις από το Ιράν στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά επιθέσεων με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής. Παράλληλα συνομιλεί με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου αλλά και την Ρωσία.

Οποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.

″Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη”, δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και ”οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση”.

Open Image Modal
O ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγκσί (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Σήμερα, ο Αραγτσί πραγματοποιεί κρίσιμη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής για συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα ”εγκλήματα” του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Επίσης την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την Παρασκευή με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασχαμπάντ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Open Image Modal
Παιδιά με τους οικογένειές τους περνούν τα σύνορα του Λιβάνου προς τη Συρία αναζητώντας καταφύγιο από τις ισραηλινές βόμβες (7 Οκτωβρίου 2024)
Xinhua News Agency via Getty Images

 

Τι θέλουν οι ΗΠΑ 

Στην δε Ουάσιγκτον καταβάλλονται εξαντλητικές προσπάθειες ώστε να πιστεί το Ισραήλ, η απάντηση του στο Ιράν να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη αν και τα πρώτα 24ωρα μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, είχαν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Η προσπάθεια αυτή όμως συναντά σθεναρή αντίδραση από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ όπου δηλωμένος στόχος πλέον του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι να αλλάξει το τοπίο σε επίπεδο ασφάλειας στην Μέση Ανατολή για το Ισραήλ. Kαι αυτό απαιτεί να παραλύσει το Ιράν. 

Οι ΗΠΑ φαίνεται να προτείνουν ως αντάλλαγμα στο Ισραήηλ, για μια ήπια αντίδραση, περισσότερο βοήθεια και στήριξη σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο πάντα υπό τον φόβο ενός ευρύτερου, πλήρως ανεξέλεγκτου πολέμου στην Μέση Ανατολή. 

Πηγές: Reueters, AFP, BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ