Λίβανος: Μάχες ισραηλινών δυνάμεων με τη Χεζμπολάχ στο έδαφος - Πλήγμα με 3 νεκρούς στη Δαμασκό

«Ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ ο Γκουτέρες.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ενισχύει τις δυνάμεις του στις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός με μονάδες του πεζικού και τεθωρακισμένα. Από το πρωί της Τετάρτης σημειώνονται  μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ στο έδαφος ενώ πραγματοποιήθηκε νέα πλήγμα από την ισραηλινή αεροπορία στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν για λίγο σήμερα σε δύο σημεία του νοτίου Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αντιμετώπισε ισραηλινές δυνάμεις. Η Χεζμπολάχ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις που «εισχώρησαν» στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο. Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ λέει ότι οι σημερινές συγκρούσεις της αποτελούν μέρος του «πρώτου γύρου πολέμου».

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Άλλοι επτά στρατιώτες έπεσαν» στη μάχη, αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι ο πρώτος νεκρός αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο ήταν ένας λοχαγός, ο Εϊτάν Ιτζχάκ Όστερ, 22 ετών.

Η φιλοϊρανική οργάνωση είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως είχε απωθήσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούσαν να εισδύσουν στο Αντάισεχ, ένα άλλο χωριό στη μεθόριο. Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων μέσα στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για την εκκένωση 25 οικισμών στον νότιο Λίβανο ενώ υποστηρίζει πως σήμερα το πρωί η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 100 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.

Open Image Modal
Γυναίκες θρηνούν τους νεκρούς τους από ισραηλινά πλήγματα στην Γάζα (1 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του έχουν κυρίως στόχο να καταστρέψουν τις σήραγγες και άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ στη μεθόριο και έχει τονίσει ότι δεν σχεδιάζει ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό ή μεγάλες πόλεις του νότιου Λιβάνου.

Χτύπημα και στη Δαμασκό

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε μια πολυκατοικία στο προάστιο Μεζά της Δαμασκού, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή ήταν η δεύτερη ισραηλινή επίθεση στη συνοικία αυτή, σε ισάριθμες ημέρες.

 

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Ισραήλ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, επειδή δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική του επίθεση την Τρίτη το βράδυ κατά του Ισραήλ.

«Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους», σημείωσε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.

Μετά την επίθεση του Ιράν, ο Γκουτέρες καταδίκασε «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», όπου «η μία κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη».

Οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ΟΗΕ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το Ισραήλ είναι πολύ επικριτικό απέναντι στον ΟΗΕ και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Γκουτέρες έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση για κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες στη Γάζα και στον Λίβανο, όπου κλιμακώνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Πολύνεκρες επιθέσεις στην Γάζα

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους στη Γάζα. 

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές επιδρομές σε δύο σπίτια στο Νουσεϊράτ ένα από τα οκτώ ιστορικά στρατόπεδα προσφύγων στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Σε άλλο βομβαρδισμό σε σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων στη συνοικία Τουφφάχ της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από κέντρο διοίκησης που ήταν ενσωματωμένο σε συγκρότημα.

Σε άλλες δύο ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν ακόμη πέντε Παλαιστίνιοι σε Ράφα και Ζεϊτούν και στην Χαν Γιουνίς, στα νότια του θύλακα, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σκηνή που στεγαζόταν εκτοπισμένοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)