Εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να έχει ήδη μεταφέρει τα μηνύματα της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ και να συνεχίζει την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή, συνεχίζεται ο διμέτωπος και συνεχώς κλιμακούμενος πόλεμος του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα ενώ αναμένεται η ”απάντηση” στο Ιράν.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές τα νότια προάστια της Βηρυτού μέσα στη νύχτα, λίγο αφού εξέδωσαν για πολλοστή φορά διαταγές εκκένωσης. Νωρίτερα, είχαν ισοπεδώσει πολυώροφο κτίριο στην ίδια περιοχή, χαρακτηρίζοντας αυτό ως προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, κατά τους βομβαρδισμούς το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας ως συνέπεια της ”της ισχύος πυραύλου” που έπληξε το κτίριο .
Σημειώνεται πως τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βομβαρδισμός στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, σε συνοικία της νότιας Βηρυτού σκότωσε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυμάτισε άλλα 60 άτομα.
Η περιοχή αυτή, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον 850.000 άνθρωποι, έχει κατά μεγάλο μέρος της εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά από την 23η Σεπτεμβρίου.
Οι νεκροί στον Λίβανο κατά τον σχεδόν ένα μήνα από όταν άρχισε η μεγάλη, ανοιχτή επίθεση του Ισραήλ έχουν φτάσει του 1.552.
Σημειώνεται πως ο το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες τη νύχτα πως σε μια από τις αεροπορικές του επιδρομές έξω από την Βηρυτό, σκότωσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, που εκτιμάται πως θα διαδεχόταν τον εξάδελφό του, και εκλιπόντα ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Η δε Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι ότι εργάζεται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στον Λίβανο ”το γρηγορότερο”, επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που σχετίζεται με το τέλος του προηγούμενου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολά και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου —τουλάχιστον στη θεωρία— επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.
Πιέζει για ”τερματισμό του πολέμου” στην Γάζα ο Μπλίνκεν
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν που συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πίεσε για μια εκεχειρία στην Γάζα. Έκρινε πως ο θάνατος του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αποτελεί ”μεγάλη μια ευκαιρία και για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους” και ”να τερματιστεί ο πόλεμος”.
Πίεσε μάλιστα τον Νετανιάχου να λάβει ”επιπρόσθετα μέτρα” ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους στην Γάζα - ”από άκρη σε άκρη” όπως είπε- την στιγμή που είναι σαφές πως η προσπάθεια διανομής παρεμποδίζεται από το Ισραήλ ενώ δεν φτάνει καθόλου στο βόρειο τμήμα, όπου ζουν 400.000 άνθρωποι και τελούν ουσιαστικά υπό καθεστώς πολιορκίας.
Ο Νετανιάχου, δεν έγινε γνωστό να προχώρησε σε κάποια δέσμευση ως προς τον τερματισμό του πολέμου αλλά έδωσε για μια ακόμη φορά υποσχέσεις για βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζας.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον αμερικανό ΥΠΕΞ πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον ”αφού επιτεθεί στο Ιράν”, σε αντίποινα για την επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου με περίπου 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
″Αυτό θα ενισχύσει την περιφερειακή αποτροπή και θα αποδυναμώσει τον ‘άξονα του κακού’” φέρεται να είπε Γκάλαντ στον Μπλίνκεν.
Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ελπίζει πως θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολά, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.
Δεινά χωρίς τέλος για τους αμάχους στη Γάζα
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την 6η Οκτωβρίου τις ανελέητες επιθέσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα όπου είναι εγκλωβισμένοι 400.000 άνθρωποι. Καθώς, η πείνα και η αρρώστια ”θερίζουν” αφού η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποκλειστεί, την Τρίτη σημειώθηκε μεγάλη, απελπισμένη έξοδος αμάχων που σχημάτιζαν ολόκληρα καραβάνια, όπως αναφέρον και διεθνή ΜΜΕ. Όλοι υπόκεινται σε έλεγχο από τον ισραηλινό στρατό ενώ συχνά η προσπάθεια τους να ”δραπετεύσουν” διακόπτεται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στην Τζαμπάλια, όπου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι, ”πολυάριθμοι άνδρες” τέθηκαν υπό κράτηση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέβιν αλ Νταουάσα, εργαζόμενος στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, που κατέφυγε στην πόλη της Γάζας έπειτα από «16 ημέρες πολιορκίας».
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι εντατικοί βομβαρδισμοί, οι μαζικοί εκτοπισμοί και η έλλειψη πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οδήγησαν αναγκαστικά στην αναβολή της εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας. Η τελική αυτή φάση της συνεχιζόμενης εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών του παλαιστινιακού θύλακα- η οποία αναμενόταν να αρχίσει σήμερα- είχε στόχο την ανοσοποίηση πάνω από 119.000 παιδιών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κατόπιν εμφάνισης κρουσμάτων της επικίνδυνης νόσου σε παιδιά.
Τουλάχιστον 42.718 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγές: BBC, AFP, Reuters