Λίβανος: Τραυματίες από νέα πυρά ισραηλινών δυνάμεων κατά κυανόκρανων-Νύχτα τρόμου στη Βηρυτό

22 νεκροί και 117 τραυματίες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε γειτονιά της πόλης. Το Ισραήλ λέει πως σκότωσε τον αρχηγό της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Δυτική Όχθη.
|
Open Image Modal
Στα συντρίμμια των δύο κτιρίων που έπληξε το Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού, διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες και σορούς (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά της ειρηνευτικής δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο τραυματίζοντας άλλα δύο μέλη της. Αξιωματούχοι κάνουν πλέον λόγο για ”εσκεμμένες” ενέργειες, ζητείται η διεξαγωγή επίσημης έρευνας ενώ υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από χώρες που έχουν διαθέσει στρατιώτες.

Στο μεταξύ, την νύχτα τρόμου και θανάτου  βίωσαν στην Βηρυτό οι άμαχοι με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να σκοτώνουν 22 ανθρώπους και να τραυματίζουν 117. Πρόκειται για την φονικότερη επίθεση του Ισραήλ στο κέντρο της πόλης από την έναρξη των επιθέσεων. 

Προκαλεί τον ΟΗΕ το Ισραήλ με νέα πυρά κατά κυανόκρανων

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για τέταρτη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγες ημέρες κατά κυανόκρανων της δύναμης Unifil στο νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας κατά πληροφορίες δύο μέλη της. Και αυτό την στιγμή που προέβη στις ίδιες ενέργειες την Πέμπτη τραυματίζοντας δύο ακόμη και προκαλώντας οργή στον ΟΗΕ και τις χώρες που μετέχουν στην δύναμη. 

Περισσότερα στοιχεία για την σημερινή επίθεση δεν έχουν γίνει γνωστά.

Τη Πέμπτη, δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στη Νακούρα, ”πλήττοντάς το απ′ ευθείας”, σύμφωνα με την UNIFIL. 

Open Image Modal
Βάση της Unifil στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ
via Associated Press

 

Και συμπληρώνει: ”Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας θέσης του ΟΗΕ στη Ρας αλ-Νακούρα, πλήττοντας την είσοδο του μπούνκερ όπου είχαν καταφύγει κυανόκρανοι και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και συστήματα επικοινωνίας”.   

Την Τετάρτη, επίσης, ”ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν εσκεμμένα πυρ για να πλήξουν τις κάμερες της θέσης, θέτοντάς τις εκτός λειτουργίας, ενώ πυροβόλησαν επίσης εσκεμμένα εναντίον θέσης όπου διεξάγονταν τακτικά τριμερείς συναντήσεις πριν ξεσπάσει η σύγκρουση. 

Η Unifil είναι μια ειρηνευτική αποστολή που δημιουργήθηκε το 1978, παρακολουθεί τις εχθροπραξίες και βοηθά στη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης αμάχων στο νότιο Λίβανο. Δραστηριοποιείται στο νότιο Λίβανο, ανάμεσα στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή» - το ανεπίσημο όριο που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν - και τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα προς τα βόρεια.

 

Οργή χωρών που διαθέτουν προσωπικό στην Unifil

Σύμφωνα με το BBC, στον Λίβανο 10.000 άτομα σε στρατιωτικό προσωπικό που υπάγονται, από 50 χώρες και περίπου 800 άτομα πολιτικό προσωπικό. Η Ινδονησία, από την οποία είναι και οι τραυματίες κυανόκραονοι έχει διαθέσει στην Unilif περισσότερους από 1.200 στρατιώτες, δηλαδή περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα και οι Ιταλία άλλους 1.000.

Εξ ου και η αντίδραση της Ρώμης. Ο Ιταλος υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα στις επιθέσεις σημειώνοντας: ”Όσα συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Σήμερα ξαναγράψαμε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Περιμένουμε να πραγματοποιήσουν έρευνα και, από την στιγμή που υπάρχουν αδιάψευστες ενδείξεις ότι είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες αυτοί που άνοιξαν πυρ κατά των βάσεων της Unifil, και σήμερα το πρωί είχαμε ένα νέο συμβάν σε μια βάση με περίπου 70 Ιταλούς στρατιώτες, επαναλαμβάνω ότι αυτά είναι απαράδεκτα». 

Επίσης, Ιταλία και Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωναν πως αποφάσισαν να οργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έκανε την Πέμπτη λόγο για ”ανεύθυνη, απαράδεκτη” ενέργεια ενώ ο ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, η χώρα του οποίου συνεισφέρει επίσης με προσωπικό καταφέρθηκε μέσω του X εναντίον «μιας ανεύθυνης πράξης» προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλει να σταματήσει».

Η Τουρκία καταδίκασε επίσης. ”Οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον δυνάμεων του ΟΗΕ, μετά τις σφαγές που πραγματοποίησε εναντίον αμάχων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο είναι ένδειξη της αντίληψής του ότι τα εγκλήματά του μένουν ατιμώρητα” ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Νύχτα τρόμου στην Βηρυτό

Ηχηρές εκρήξεις συγκλόνισαν όλη την πόλη από τους βομβαρδισμούς στην μικρή συνοικία  με κτίρια να ισοπεδώνονται, ασθενοφόρα να ”ουρλιάζουν”, πολίτες και διασώστες να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια. 

Πηγές ανέφεραν ότι προφανής στόχος ήταν ο Γουαφίκ Σάφα, κουνιάδος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας σιιτικής οργάνωσης. 

Τα δύο κτίρια που επλήγησαν, στέγαζαν κατοικίες στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές Μπαχούρα, Νουέιρι και  Μπάστα. Οι δε Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν καν σχολιάσει το πλήγμα. 

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στην πόλη πέραν των νοτίων προαστίων, όπου υποστηρίζει ότι είναι προπύργιο της Χαμάς. 

Open Image Modal
Αναζήτηση επιζώντων στην γειτονιά που έπληξε το Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Διεθνής Αμνηστία: Παραπλανητικές εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ

Επίσης, δεν υπήρξε ειδοποίηση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν για εκκένωση από τις ισραηλινές περιοχές, αν και έγιναν κάποιες νωρίτερα αλλά για άλλες περιοχές. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της πως γενικότερα για τις εντολές εκκένωσης που εκδίδει το Ισραήλ. Έκανε μάλιστα λόγο για  ”παραπλανητικές” προειδοποιήσεις για τα νότια προάστια της Βηρυτού αλλά και για αυτές που εκδίδονται για τον νότιο Λίβανο. 

Ειδικότερα για την Βηρυτό αναφέρει πως είναι ανεπαρκείς”, ορισμένες συνοδεύονταν από ”παραπλανητικούς χάρτες” που μοιράζονται πολύ αργά. ”Μία φορά, λιγότερο από 30 λεπτά πριν από τα πλήγματα, μέσα στη νύχτα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης”, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν και υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να τις δουν.

Οι δε ισραηλινές εντολές εκκένωσης για τον νότιο Λίβανο καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές ζώνες και εκφράζονται φόβοι ότι εκδίδονται με στόχο την μαζική μετακίνηση των πολιτών.

Open Image Modal
Εικόνα από τα κτίρια με κατοικίες που βομβάρδισε το Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Ισραήλ: Σκοτώσαμε τον επικεφαλή της Ισλαμικής Τζιχάντ 

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε τον επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ σε καυταλισμό προσφύγων στην Δυτική Όχθη.

“Αεροσκάφος έπληξε την περιοχή της Τούλκαρεμ και εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αμπντουλά, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Ισλαμική Τζιχάντ στον Νουρ Σαμς”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμπντουλά ήταν διάδοχος του Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστού ως “Αμπού Σουζάα”, ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του καταυλισμού Νουρ Σαμς.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένα ισλαμιστικό κίνημα που δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Αμπντουλά ότι “εμπλέκεται σε πολλές επιθέσεις στην περιοχή”.

Στον Νουρ Σαμς τα ένοπλα παρακλάδια διάφορων παλαιστινιακών κινημάτων ανακοινώνουν συχνά ότι χάνουν μαχητές τους είτε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες είτε σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Στον καταυλισμό αυτόν στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι σε μια περιοχή 0,21 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το 1952 για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα περίχωρα της Χάιφα μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

Open Image Modal
Στα συντρίμμια των δύο κτιρίων που έπληξε το Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού, διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες και σορούς (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Στα συντρίμμια των δύο κτιρίων που έπληξε το Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού, διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες και σορούς (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Παραλαβή τραυματιών από την περιοχή που βομβάρδισε το Ισραήλ στην Βηρυτό (10 Οκτωβρίου 2024)
dia images via Getty Images
Open Image Modal
Προσπάθειες διάσωσης στα βομβαρδισμένα από το Ισραήλ κτίρια με κατοικίεςς σε συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

Πηγή: ΒΒC, Reuters, ΑFP