Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής μονάδας drones της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «με όλη τη δύναμη μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας»
|
Open Image Modal
Διασώστες ελέγχουν ένα κτίριο που χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
via Associated Press

Ο επικεφαλής μιας από τις μονάδες της αεροπορίας της Χεζμπολάχ, ο Μοχάμαντ Σουρούρ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Πέμπτη, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Βηρυτό και σκότωσαν τον Σουρούρ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στο σημερινό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Το πλήγμα του ισραηλινού εχθρού στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση», τόνισε το υπουργείο.

Δύο πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο τον επικεφαλής της μονάδας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Σρουρ ή Άμπου Σάλεχ, ο οποίος σκοτώθηκε από το πλήγμα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε στο στόχαστρο την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ, εκτοξεύοντας 80 ρουκέτες, σε απάντηση για τις ισραηλινές επιθέσεις στο λιβανέζικο έδαφος.

«Προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του» και «σε απάντηση» για τις «βάρβαρες ισραηλινές (επιθέσεις) σε πόλεις, χωριά και αμάχους», οι μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξαν την πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες, ανέφερε η πανίσχυρη φιλοϊρανική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «με όλη τη δύναμη μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε καθώς προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ πλήττει τη Χεζμπολάχ «με πλήρη ισχύ» και δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτύχει τους στόχους του, σύμφωνα με το Associated Press.

Η «πολιτική του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ με πλήρη ισχύ. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, με κυριότερο την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε.

Καμία απάντηση Νετανιάχου στη διεθνή έκκληση για παύση πυρός-Η πρόταση 11 χωρών και ΕΕ

Καμία επίσημη απάντηση από το Τελ Αβίβ στο διεθνές κάλεσμα για άμεση κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ που μάλιστα φαίνεται να ετοιμάζει ακόμη  χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Η έκκληση συνυπογράφεται απο ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και αραβικές και το σχετικό κείμενο δόθηκε τα ξημερώματα στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

″Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία...Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια”, αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Λίγες ώρες αργότερα όμως το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου σχολίασε, απαντώντας και σε σχετικά ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ:  ”Η είδηση για κατάπαυση του πυρός δεν είναι αληθής. Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση για την υποτιθέμενη οδηγία για μετριασμό των μαχών στο βορρά είναι επίσης το αντίθετο της αλήθειας. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον IDF να συνεχίσει τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου”.

Πρακτικά ο Νετανιάχου τηρεί μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής ενώ σήμερα θα έχει απευθείας συνομιλίες με δυτικούς ηγέτες στην Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να αφιχθεί για να απευθυνθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ.   

Αντιθέτως, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Γκατζ,  πολύ ξεκάθαρα δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά». Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους». 

Οι δηλώσεις Νετανίαχου και Γκατζ ήρθαν μετά από εμπρηστικές τοποθετήσεις, για μια ακόμη φορά, των ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης του.

 

Open Image Modal
Εθελοντές συγκεντρώνουν στρώματα σε σχολείο όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

 

Open Image Modal
Καπνός σε πόλη του νοτίου Λιβάνου μετά από ισραηλινό πλήγμα (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

 

Open Image Modal
O κρατήρας από έναν ακόμη βομβαρδισμό του Ισραήλ στην περιοχή Τζιγιέχ του νοτίου Λιβάνου (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

Από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο συνεχίστηκαν με περισσότερα από 75 πλήγματα κατά την διάρκεια της νύχτας τα οποία ακολούθησαν ένα ανελέητο τριήμερο μπαράζ που άφησε πίσω εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης. Επλήγησαν πάνω από 2.000 στόχοι.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως οι  αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο είναι από τις πλέον σφοδρές στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου, ξεπερνώντας σαφώς την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας στις πρώτες ημέρες του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ. 

Τα ισραηλινά πλήγματα μόνο τη Δευτέρα σκότωσαν περισσότερους από 550 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 1.800. Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς νεκρών οποιουδήποτε άλλου πρόσφατου πολέμου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)