Λίβανος: Πολύνεκρο πλήγμα του Ισραήλ σε χριστιανικό χωριό στον βορρά - Σύγχυση περί των αντιποίνων στο Ιράν

Η WSJ αναφέρει πως υπήρξε διαβεβαίωση Νετανιάχου σε Μπάιντεν ότι δεν θα πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου όμως προκαλεί σύγχυση.
|
Open Image Modal
Απομάκρυνση σορών από στα συντρίμμια κτιρίων στο χριστιανικό χωρίο στα βόρεια του Λιβάνου που έπληξε το Ισραήλ (14 Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως τα πλήγματα στον Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ εξαπέλυσαν μια σπάνια αεροπορική επιδρομή στον βορρά. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ισραηλινά άρματα τα οποια εθεάθησαν στα σύνορα της Συρίας.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν-κυρίως γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τον ΟΗΕ  που ζητά και την διεξαγωγη ανεξάερτητης έρευνας- και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν. Το χτύπημα έπληξε ένα 4οροφο κτίριο κατοικιών στην Αϊτού, ένα κατά κύριο λόγο χριστιανικό χωριό μακριά από τις περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επιδρομές με στόχο την ένοπλη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πάντως, υποστηρίζουν πως στόχος ήταν η οργάνωση και πως ερευνά τις αναφορές για νεκρούς αμάχους.

Το Αϊτού είναι Μαρωνιτική χριστιανική κοινότητα που βρίσκεται στα βουνά κοντά στη βορειοδυτική παράκτια πόλη της Τρίπολης και δεν ήταν ένα μέρος που θα περίμενε κανείς να δεχθεί επίθεση. ”Ω μητέρα Παναγιά” ψιθύρισε ένας άντρας καθώς περνούσε πλάι στα συντρίμμια που προκάλεσε ο βομβαρδισμός, όπως περιγράφει το ΒΒC. 

Μέσα στον καπνό και τη σκόνη φαίνονται πτώματα στο έδαφος. Οι κάτοικοι είπαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, μόνο μια  τεράστια έκρηξη. Ωστόσο, είπαν επίσης ότι αρκετές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο είχαν πρόσφατα μετακομίσει στο Αϊτού και ότι το σπίτι που χτυπήθηκε είχε νοικιαστεί σε νέους ανθρώπους μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Open Image Modal
Ισοπέδωση από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χριστιανικό χωριό Αϊτού στα βόαρεια του Λιβάνου (14 Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images
Open Image Modal
Ασθενοφόρα στο χριστιανικό χωριό στον βόρειο Λίβανο που έπληξε το Ισραήλ (14 Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το κτίριο ”στοχοποιήθηκε λίγο μετά την άφιξη ενός άνδρα με αυτοκίνητο”. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι διενεργεί εξετάσεις DNA για να προσδιορίσει τις ταυτότητες των σορών που ανασύρθηκαν καθώς είναι δύσκολο να γίνει αναγνώριση.

Επίσης, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. 

Νετανιάχου: Θα χτυπάμε ανελέητα σε όλο τον Λίβανο

Νωρίτερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε από την στρατιωτική βάση Μπινιαμίνα που δέχθηκε επίθεση από την Χεζμπολά προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό 67 ατόμων: ”Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού[…] Το αποδείξαμε πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες...Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά”. 

Στο μεταξύ, ο ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως ανακάλυψε ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου. Φαίνεται να  λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης μαχητών της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, στο οποίο φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά. Δημοσιεύτηκε και βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου διακρίνονται υπνοδωμάτια, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται πως λειτουργούσε ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που σχεδίαζε η επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μαχητή της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο συγκρότημα και τον σκότωσαν. 

Open Image Modal
Ισοπέδωση από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χριστιανικό χωριό Αϊτού στα βόαρεια του Λιβάνου (14 Οκτωβρίου 2024)
picture alliance via Getty Images

Αποκλεισμένη η Τζαμπαλία στην Γάζα-Δεν φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια 

Στη Γάζα, 55 άτομα σκοτώθηκαν και 329 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ενώ στο μεταξύ Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα του ΟΗΕ δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι 30 ακόμη φορτηγά επισιτιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα σήμερα.

Τα σημεία διανομής εξακολουθούν να λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές, λένε, αν και η Τζαμπαλία, είναι αδύνατον να την προσεγγίσουν λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων. Χθες το απόγευμα, ο ισραηλινός οργανισμός που διαχειρίζεται τα περάσματα στη Γάζα, COGAT, δήλωσε ότι επέτρεψε την είσοδο 30 φορτηγών που μετέφεραν αλεύρι και τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μετά από δύο εβδομάδες. ”Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν έχουμε προμήθειες, πολύ λίγα τρόφιμα και μηδενικές διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για τη μεταφορά βοήθειας στη Τζαμπαλία όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι», λέει ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA, στη Γάζα.

Περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στην περιοχή της Τζαμπία ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω αυξανόμενων βομβαρδισμών και μαχών.

Open Image Modal
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 14: Premature babies evacuated from Kamal Adwan Hospital in Jabalia due to Israeli attacks and the blockade are receiving care at the Patient Friends Association Hospital, which has opened a dedicated section for them in Gaza City, Gaza on October 14, 2024. (Photo by Momen Faiz/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Άνδρας μεταφέρει την σορό παιδιού, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς στην Τζαμπαλία, για ταφή. Πόλη της Γάζας (15 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα και απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο της Τζαμπαλία, λόγω ισραηλινών επιθέσεων και του αποκλεισμού, λαμβάνουν περίθαλψη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας( 14 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

WSJ: Δέσμευση Νετανιάχου να μην πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις 

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα πολυαναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση, ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει πως ο Νετανιάχου  έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Επίσης ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

 

Λίγη ώρα αργότερα όμως, σε μια προφανή αντίδραση στο δημοσίευμα, το  γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

″Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Οι καυνόκρανοι στον Λίβανο ”παραμένουν στις θέσεις τους”

Στο άλλο ”μέτωπο” που έχει ανοίξει το Ισραήλ με τον ΟΗΕ και δυτικούς συμμάχους του και αφορά τις καταδικαστέες επιθέσεις κατά μελών της  ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), υπήρξε νέα τοποθέτηση από τον Οργανισμό. 

Όπως είπε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ. 

Open Image Modal
Περιπολία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σε περιοχές του Νοτίου Λιβάνου (12 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

Ο Νετανιάχου είχε ζητήσει εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους.

″Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού” να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Το δε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ”έντονη ανησυχία” για αυτές τις επιθέσεις στην ειρηνευτική δύναμη  επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για τον ρόλο της στην διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για διπλωματικές προσπάθειες που θα φέρουν τέλος στη σύγκρουση διαρκείας στη Μέση Ανατολή καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον Λίβανο, να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

BBC, AFP, Reuters, Washington Post