Λίβανος: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ με αεροπορικές επιθέσεις - Εντολή για εκκένωση

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι νεκρός είναι και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από την επίθεση ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.
|

Καπνός έχει κατακλίσει τα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά τα συνεχόμενα  πλήγματα καθώς ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά την πρωτεύουσα με αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας τρία κτίρια όπου, όπως θεωρεί, η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα.

Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

«Οι IDF (στρατιωτικές δυνάμεις) διεξάγουν επί του παρόντος στοχευμένα πλήγματα σε όπλα που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και τα οποία ήταν αποθηκευμένα κάτω από κτίρια πολιτών», ανέφερε ο Ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Πλήγματα αναφέρονται και στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο.

Λιβανέζος βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Μπαμντούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη από ισραηλινή επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο Μαρκ Ντάου, που είναι ο βουλευτής της περιοχής πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Εκκενώνονται νοσοκομεία

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία των νοτίων προαστίων της Βηρυτού θα εκκενωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ύστερα από μια νύχτα ισραηλινών πληγμάτων.

Οι ασθενείς των νοσοκομείων αυτών θα μεταφερθούν σε άλλα ”που δεν πλήττονται από την ισραηλινή επίθεση”, σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εξάλλου εντολή στα νοσοκομεία στα οποία θα μεταφερθούν οι ασθενείς αυτοί ”να σταματήσουν να δέχονται περιστατικά που δεν είναι επείγοντα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας”, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επικαιροποιημένο απολογισμό των θυμάτων των πληγμάτων.

Κλειστό το αεροδρόμιο της  Βηρυτού 

Επίσης, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι μαχητικά του έχουν «αποκλείσει» το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ με νέα όπλα, ενώ επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός από τη θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του IDF, Αβισάι Αντράε δημοσίευσε χάρτες μαζί με την ανακοίνωση, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τρεις τοποθεσίες στην Dahiyeh. Οι τοποθεσίες χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

«Βρίσκεστε κοντά σε ιδιοκτησίες της Χεζμπολάχ και για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των αγαπημένων σας, είστε υποχρεωμένοι να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», λέει ο Αντράε.

Νεκροί διοικητές της Χεζμπολάχ

Το IDF ανακοίνωσε ότι σκότωσε χθες δύο διοικητές της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ.
«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.

Το επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού πετούν ήδη ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Είναι νεκρός ο Νασράλα;

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι νεκρός είναι και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε στο αρχηγείο της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Πληροφορίες από ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο Νασράλα βρισκόταν στο κτίριο της Χεζμπολάχ την ώρα της επίθεσης με το Κανάλι 12 να μεταδίσει ότι «ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στη Βηρυτό».

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές ούτε η Χεζμολάχ έχει ανακοινώσει το θάνατό του.