Λίβανος: Το Ισραήλ επεκτείνει τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σηματοδοτώντας ευρύτερη επίθεση

Πολλαπλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού - Οι IDF λένε ότι έπληξαν τις μυστικές υπηρεσίες της Χεζμπολάχ- 1.974 οι νεκροί.
|
Open Image Modal
Καπνός υψώνεται από το σημείο ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Dahiyeh, Βηρυτός, Λίβανος, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
via Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε την Πέμπτη τους κατοίκους να εκκενώσουν μια πόλη και άλλες κοινότητες στο νότιο Λίβανο που βρίσκονται βόρεια της ουδέτερης ζώνης που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, σηματοδοτώντας ότι πιθανότατα να διευρύνει την χερσαία επιχείρηση των δυνάμεων του που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει πει στους κατοίκους της Ναμπατίας να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της επαρχίας, και άλλες κοινότητες βόρεια του ποταμού Λεόντη, ο οποίος αποτελεί το βόρειο άκρο της συνοριακής ζώνης που καθιέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του 2006, σε μια απόφαση που και οι δύο πλευρές κατηγορούν την άλλη για παραβίαση της.

Open Image Modal
Καπνός υψώνεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο χωριό Haboush, στην περιοχή Nabatieh, από το Marjayoun του Λιβάνου, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Hussein Malla)
via Associated Press

Οι IDF λένε ότι αεροσκάφη τους έπληξαν θέσεις των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στη Βηρυτό το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ μία από αυτές φέρεται να έπληξε το γραφείο του τμήματος μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι στόχοι περιλάμβαναν στελέχη του τμήματος πληροφοριών, εξοπλισμό επιτήρησης, κεντρικά γραφεία και άλλες υποδομές της σιιτικής οργάνωσης. 

Από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε διαμέρισμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το Ισραήλ σφυροκοπεί περιοχές της χώρας όπου η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά σπάνια έχει πλήξει εντός του κέντρου της Βηρυτού.

Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν από το χτύπημα αργά την Τετάρτη, το οποίο έπληξε το κτίριο κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το γραφείο του πρωθυπουργού και το κοινοβούλιο. Η μονάδα πολιτικής άμυνας της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι επτά μέλη της σκοτώθηκαν.

Ο στρατός του Λιβάνου λέει ότι ανταπέδωσε τα πυρά του Ισραήλ για πρώτη φορά

Ο λιβανέζικος στρατός δήλωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά στις ισραηλινές δυνάμεις αφού ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο λιβανέζικος στρατός συμμετείχε άμεσα στις μάχες κατά του Ισραήλ.

Μέχρι τώρα, η Χεζμπολάχ πολεμούσε το Ισραήλ και ο λιβανέζικος στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης. Ο λιβανέζικος στρατός διέψευσε ισχυρισμούς ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από τα σύνορα πριν από την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο λιβανέζικος στρατός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι ο στρατός «ανταπέδωσε τα πυρά στις πηγές των πυρών» αφού το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο μια εγκατάσταση του στρατού στο λιβανέζικο συνοριακό χωριό Μπιντ Τζμπέιλ.

 

 

Δεν πιστεύεται ότι η ανταλλαγή πυρών θα οδηγήσει σε περαιτέρω μάχες μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου στρατού. Το λιβανέζικο κράτος έχει ζητήσει τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο.

Open Image Modal
Λιβανέζες γυναίκες στέκονται μπροστά από ένα διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίριο που χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην κεντρική Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Hussein Malla)
via Associated Press

Λίβανος: Σχεδόν 2.000 νεκροί στη χώρα από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι 1.974 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων 127 παιδιά - έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου 2023.

Ο προηγούμενος αριθμός των νεκρών που είχαν ανακοινώσει οι λιβανικές αρχές την Τρίτη ήταν 1.873. Μιλώντας την Παρασκευή, ο Αμπιάντ είπε επίσης ότι 9.384 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα, τρεις νέες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το μεσημέρι τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

«Εχθρικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν τρία πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού», σύμφωνα το πρακτορείο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στήλες καπνού να υψώνονται από την πληγείσα περιοχή.

Λίβανος: Εν μέσω των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων, οι πολιτικοί συνασπισμοί της χώρας προσπαθούν να καταλήξουν στο κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία

Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει ωθήσει κάποιους πολιτικούς της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους να καλυφθεί η θέση του προέδρου, που παραμένει κενή εδώ και δύο χρόνια, και να ξεπεραστεί η παράλυση του κράτους.

Ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο ή κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων για την εξουσία, στις οποίες η Χεζμπολάχ παίζει σημαντικό ρόλο. Μαζί με τους συμμάχους του το σιιτικό κίνημα επέμενε να αναλάβει την προεδρία, στην οποία εκλέγεται μαρωνίτης χριστιανός, ο χριστιανός σύμμαχός του Σουλεϊμάν Φραντζίε.

Την ώρα που η Χεζμπολάχ προσπαθεί να ανακάμψει μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα, το ζήτημα του προέδρου επανήλθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα όταν ο σιίτης πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος του σιιτικού κινήματος, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ευελιξία στο θέμα δηλώνοντας στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι ότι στηρίζει την εκλογή ενός προέδρου που δεν αποτελεί “πρόκληση” για κανέναν.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι το κίνημα έχει αναθέσει στον Μπέρι να διαπραγματευθεί εκ μέρους του το θέμα του προέδρου.

Ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή κανένας συνασπισμός δεν διαθέτει αρκετές έδρες για να επιβάλει την επιλογή του, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αντίπαλων μπλοκ για να εκλεγεί ένας υποψήφιος.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη με τον Μπέρι και τον επικεφαλής των δρούζων Ουάλιντ Τζουμπλάτ ο Μικάτι – σουνίτης― διάβασε κοινή τους ανακοίνωση η οποία ζητούσε τη συναινετική εκλογή “ενός προέδρου που θα καθησυχάσει τους πάντες και θα άρει οποιαδήποτε ανησυχία”.

Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν κανένα όνομα υποψήφιου προέδρου.

Ο Ουάελ Αμπού Φάουρ, βουλευτής από το κόμμα του Τζουμπλάτ, δήλωσε ότι η συναινετική εκλογή ενός προέδρου θα στείλει “μήνυμα στον έξω κόσμο ότι υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα, έτοιμη να διαπραγματευθεί” εκεχειρία με το Ισραήλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση των τριών ηγετών δεν αποτελεί ένδειξη για τη δημιουργία νέας συμμαχίας, ενώ εξήγησε ότι συνασπισμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν και χριστιανικά κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου για την προεδρία.

Το χριστιανικό κόμμα Λιβανέζικων Δυνάμεων, ένθερμος αντίπαλος της Χεζμπολάχ, ζήτησε τη Δευτέρα να εκλεγεί πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος “το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του μόνο του”, μια έμμεση κατηγορία για το τεράστιο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.

Ο τελευταίος πρόεδρος του Λιβάνου, ο Μισέλ Αούν, ήταν πρώην διοικητής του στρατού και πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Υψηλόβαθμος Δυτικός διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι δυτικά και αραβικά κράτη πιέζουν τους πολιτικούς του Λιβάνου να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον και της Χεζμπολάχ να επιλυθεί το ζήτημα, ώστε το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο “βάρος” εν μέσω της τρέχουσας κρίσης με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press, Guardian, Times Of Israel