Λίβανος: Το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ - Νασράλα: Κήρυξη πολέμου το μπαράζ εκρήξεων

Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό - Νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα.
|
Open Image Modal
Λιβανέζοι παρακολουθούν την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καθώς κάθονται σε καφετέρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
via Associated Press

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγη ώρα πριν από την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης σήμερα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ανακοίνωσε στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N12 News μετέδωσε ότι ένας από τους στρατιώτες σκοτώθηκε από drone και ο άλλος από αντιαρματικό πύραυλο που εκτόξευσαν μαχητές της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νασράλα: Το Ισραήλ πέρασε κάθε κόκκινη γραμμή

Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε στο διάγγελμά του πως οι εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης τις τελευταίες δύο μέρες στον Λίβανο ήταν ένα «σοβαρό πλήγμα» που ξεπέρασαν κάθε «κόκκινη γραμμή».

Ο Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ διερευνά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, τραυμάτισε χιλιάδες και πιστεύεται ευρέως ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ.

«Ναι, υποστήκαμε ένα τεράστιο και σοβαρό πλήγμα», δήλωσε ο Νασράλα. «Ο εχθρός ξεπέρασε όλα τα όρια και τις κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε.

Ως συνήθως, ο Νασράλα μίλησε μέσω βίντεο από άγνωστη τοποθεσία. Η Χεζμπολάχ συνήθως συγκαλεί μια συγκέντρωση για να παρακολουθήσουν οι υποστηρικτές του τις ομιλίες του σε μεγάλη οθόνη, αλλά αυτή τη φορά δεν το έκαναν.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις ο Νασράλα χαρακτήρισε ”σφαγές” τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια ”δοκιμασία” για εμάς, τόνισε και θα μπορούσαν να είναι μια ”κήρυξη πολέμου” κατά της οργάνωσης.

Ωστόσο τόνισε πως αυτό το ”μεγάλο πλήγμα” των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ.

Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Νωρίτερα την Πέμπτη, Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέο μπαράζ πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ, συνεχίζοντας τις ανταλλαγές πυρών με τον ισραηλινό στρατό, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για έναν μεγαλύτερο πόλεμο.

O Nασράλα υποστήριξε εξάλλου ότι η πρόθεση του Ισραήλ πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις ήταν να σταματήσει τις επιχειρήσεις της λιβανέζικης αντίστασης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα. 

Επιπλέον ο Νασράλα υποστήριξε ότι το ισραηλινό σχέδιο για τη δολοφονία έως και 5.000 ανθρώπων στο Λίβανο «απέτυχε», παρά τους πολλαπλούς τραυματισμούς

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Associated Press)