Λίβανος: Αυξάνονται οι νεκροί από ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό - Στο στόχαστρο και κυανόκρανοι

Επέζησε ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος.
|
Open Image Modal
Άνθρωποι συγκεντρώνονται μπροστά από κατεστραμμένα κτίρια που χτυπήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
via Associated Press

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 117 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν δύο διαφορετικές περιοχές στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Τα πλήγματα φαίνεται ότι είχαν στόχο δύο κτίρια κατοικιών σε διαφορετικές γειτονιές της δυτικής Βηρυτού, σύμφωνα με φωτογράφο του AP που βρισκόταν στο σημείο, γκρεμίζοντας ένα πολυώροφο κτίριο και εξαφανίζοντας τους κατώτερους ορόφους ενός άλλου.

 

Open Image Modal
Άνθρωποι συγκεντρώνονται μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο που χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
via Associated Press

 

Ο φωτογράφος του Associated Press που πήγε στον τόπο των επιδρομών δήλωσε ότι η πρώτη, στην περιοχή Ras al-Nabaa, φαίνεται ότι έπληξε το κάτω μισό μιας οκταώροφης πολυκατοικίας και ότι οι εκρήξεις συνεχίζονταν στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο βρίσκεται κοντά στην Γαλλική Πρεσβεία.

Μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων έφτασε στο σημείο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει τα αναφερόμενα πλήγματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ήταν πολύ πιο συχνές στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ βασίζει πολλές από τις επιχειρήσεις της.

Open Image Modal
Εργαζόμενοι διάσωσης σε γερανό ελέγχουν ένα κατεστραμμένο κτίριο που χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
via Associated Press

Επέζησε ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος

Στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής των IDF στο κέντρο της Βηρυτού ήταν ο επικεφαλής της Μονάδας Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Wafiq Safa, σύμφωνα ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σύμφωνα με εβραϊκά και αραβικά μέσα ενημέρωσης. 

 

Ο Σάφα, που φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και στρατιωτικός σύνδεσμος της σιιτικής οργάνωσης, επέζησε, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006. Τα λείψανά τους επεστράφησαν τελικά στο Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση αυτή έγινε στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που σπανίως πλήττεται αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

 

 

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνεται κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το πλήγμα στις συνοικίες Ρας αλ Νάμπεχ και Νουέιρι είναι το τρίτο στην πρωτεύουσα από τις 23 Σεπτεμβρίου.

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ εξαπολύει συχνά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, αλλά τα πλήγματα στο κέντρο της Βηρυτού είναι σπάνια

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
Άνθρωποι συγκεντρώνονται μπροστά από κατεστραμμένα κτίρια που χτυπήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

Η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα που οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο και τραυμάτισαν δύο από αυτούς. Η επίθεση προκάλεσε ευρεία καταδίκη και ώθησε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας να καλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ξεκίνησε έρευνα και εμείς αναμένουμε εξηγήσεις και την συγγνώμη του Ισραήλ», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, στα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.

«Ξεκίνησε έρευνα και εμείς, τώρα, αναμένουμε εξηγήσεις και την συγγνώμη του Ισραήλ. Είναι κάτι το ασύλληπτο, να εκτοξεύονται βλήματα όλμων κατά της βάσης της Unifil. Πρέπει να μην επαναληφθούν ποτέ πιά, τα όσα συνέβησαν τις περασμένες ημέρες», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Πριν από τα τελευταία χτυπήματα στη Βηρυτό, η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατά την προηγούμενη ημέρα είχαν σκοτώσει 28 ανθρώπους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στο Λίβανο σε 2.169 από το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει 28 αμάχους στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, καθώς και 39 ισραηλινούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων τόσο στο βόρειο Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο όσο και στο νότιο Λίβανο από την χερσαία εισβολή του Ισραήλ που έχει εκτοπίσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στο Λίβανο.