Η Ουγγαρία καθυστερεί την συμφωνία για το Ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο.

H E.E προσπαθει να συμφωνήσει στις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει η απαγόρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
|
Open Image Modal
Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a news conference after the parliamentary election in Budapest, Hungary April 6, 2022. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo via Reuters

Χωρίς τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έκλεισαν οι σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών, ωστόσο έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου ρωσικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει η απαγόρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφεραν διπλωμάτες στο POLITICO.

Οι συνομιλίες μεταξύ των 27 διακόπηκαν χωρίς συμφωνία την Κυριακή, και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναμένεται τώρα να συντάξουν νέο συμβιβαστικό σχέδιο προτού προκηρύσσουν νέα συνεδρίαση διπλωματών τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ολες οι εξελίξεις

22:39 Λεωφορεία που μετέφεραν αμάχους από τη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ έφτασαν στη Ζαπορίζια

Ένα κομβόι λεωφορείων που μετέφερε περισσότερους από 170 αμάχους από τη Μαριούπολη έφτασε απόψε στην πόλη Ζαπορίζια, η οποία είναι υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Μεταξύ των ανθρώπων αυτών ήταν και περίπου 40 που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ.

Συνολικά 174 άμαχοι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία στη Ζαπορίζια «από την πόλαση της Μαριούπολη» ανέφερε στο Twitter η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.

21:44 «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη G7

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πήρε μέρος, σήμερα, στην συνεδρίαση των ηγετών της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, και για να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε, δε, ότι «η G7 πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις φτωχές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση». «Η προσπάθειά μας και η ενότητά μας είναι βασικής σημασίας», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Όπως τονίζει η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, «μαζί με τους εταίρους, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και πάλι στην σημασία του στενού συντονισμού για την στήριξη της Ουκρανίας και για την επιδίωξη της ειρήνης, προάγοντας άμεση κατάπαυση του πυρός και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

21:32 Ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με κάθε δυνατό τρόπο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη βιντεοδιάσκεψη της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στην οποία μετείχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είπε ότι ο κόσμος «πρέπει να κάνει περισσότερα και να κινηθεί γρηγορότερα» για να στηρίξει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Τζόνσον είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό που «θα της επιτρέψει όχι μόνο να κρατήσει τις θέεις της αλλά και να ανακαταλάβει εδάφη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι εταίροι της G7 πρέπει να εντείνουν τις διπλωματικές πιέσεις τους σε εκείνες τις χώρες που δεν ασκούν πιέσεις στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Συμφώνησε εξάλλου με τους ομολόγους του ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να στηριχθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και για την ευρύτερη, παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

 

21:23 Οι 60 αγνοούμενοι στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα είναι «πιθανότατα νεκροί», λέει ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ

Φόβους ότι είναι νεκροί και οι εξήντα άνθρωποι που αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου όπου είχαν καταφύγει, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, εξέφρασε ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

Το χωριό Μπιλοχορίβκα έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού, «οι βόμβες έπληξαν το σχολείο και, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε ο κυβερνήτης στο Telegram. Στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 90 άνθρωποι και οι 27 από αυτούς σώθηκαν.

«Εξήντα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο είναι πιθανότατα νεκροί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή μετά την έκρηξη που προκάλεσε η βόμβα. «Ήταν αδύνατον κατά τη διάρκεια της νύχτας να εργαστούν οι διασώστες εκεί, λόγω των πληγμάτων. Θα χρειαζόταν να φωτίσουν τον χώρο, κάτι που θα προσέλκυε νέους βομβαρδισμούς», είπε.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του ενώ άλλοι διασώστες πήγαν και στο γειτονικό χωριό Τσεπιλίφκα, όπου μια οβίδα έπληξε ένα σπίτι στο οποίο βρίσκονταν 11 άνθρωποι. «Εκεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβιώσει», είπε. Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι βρίσκονταν στο υπόγειο και το σπίτι χτυπήθηκε από οβίδα πυροβολικού και όχι από βόμβα αεροπλάνου.

«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλήγμα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Μπιλοχορίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου περίπου 90 άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, Αμίν Αουάντ. Η επίθεση αυτή «είναι άλλη μια βάρβαρη υπενθύμιση της ωμότητας αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

 

21:03 Ο πρωθυπουργός του Καναδά κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για «αυτά τα αποτρόπαια εγκκλήματα πολέμου» αφού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την πόλη Ιρπίν της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι σφαγίασαν αμάχους.

«Είναι σαφές ότι ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν ευθύνεται για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου», είπε ο Τριντό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. «Θα πρέπει να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Ο Τριντό ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα επιβάλει κυρώσεις σε 40 Ρώσους και σε πέντε οντότητες που, όπως είπε, είναι «συνένοχοι» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προανήγγειλε επίσης ότι η χώρα του θα άρει όλους τους εμπορικούς δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα για το επόμενο έτος, ενώ ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει και η πρεσβεία του Καναδά στο Κίεβο.

 

20: 01 Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αμερικανικό εξοπλισμό στο Σολεντάρ - Ζημιές από ρωσικό πλήγμα στο διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες, αδιευκρίνιστες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ νωρίτερα είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Σέρχι Χαϊντάι στο Telegram, το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων. Υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις, όπως ο χώρος όπου παραλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, στη διαδικασία της διύλισής του. Ο Χαϊντάι πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα πυρά δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

18:56 Σε εξέλιξη η βιντεοδιάσκεψη του προέδρου Μπάιντεν με τους ηγέτες της G7 και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλίες σήμερα με τους ομολόγους του της G7 και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να εξεταστούν νέα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Η βιντεοδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στην ιδιωτική κατοικία του στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο του Πούτιν, τη στήριξη και το μέλλον της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη ενότητα της G7 στη συλλογική απάντησή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ουάσινγκτον.

 

17:25 Το Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό πραγματοποίησε σήμερα μια επίσκεψη- έκπληξη στην ουκρανική πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, την οποία είχαν θέσει υπό την κατοχή τους προσωρινά τα ρωσικά στρατεύματα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της πόλης στο Telegram.

«Είχα μόλις την τιμή να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ήρθε στο Ιρπίν για να δει ιδίοις όμασι όλη τη φρίκη που οι Ρώσοι κατακτητές προκάλεσαν στην πόλη μας», ανέφερε ο Ολεκσάντρ Μαρκούσιν στο δίκτυό του στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες που έβγαλε με τον Τριντό στην κατεστραμμένη πόλη.

17:11 Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-μελών, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συντομότερο δυνατό

Χωρίς τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έκλεισαν οι σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών, ωστόσο έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. «Απομένει ακόμα μια δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία - που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο - ηγήθηκαν των ενστάσεων για το σχέδιο της φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα και, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, κέρδισαν παραχωρήσεις από την Επιτροπή, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση.

Η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ήταν και πάλι την Κυριακή που καθυστέρησε μια συμφωνία, ανέφεραν διπλωμάτες. Την Παρασκευή προειδοποίησε ότι το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει την οικονομία της Ουγγαρίας, παρομοιώνοντας τον αντίκτυπο με μια «πυρηνική βόμβα».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αρχικός στόχος ήταν το 6ο πακέτο κυρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ την 9η Μαΐου, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πριν τις 10 Μαΐου που θα ξανασυνεδριάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER).

Η Βουλγαρία είναι επίσης δυσαρεστημένη με το κείμενο, ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο POLITICO, ζητώντας επίσης μεγαλύτερη περίοδο σταδιακής κατάργησης.

17:02 Επίσκεψη- έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν μετέβη σήμερα στην Ουκρανία σε μια επίσκεψη- έκπληξη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της και συναντήθηκε με την Ουκρανή ομόλογό της Ολένα Ζελένσκα σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

15.48 Η Βρετανία εξηγεί τις απώλειες Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματικών

Τουλάχιστον επτά Ρώσοι στρατηγοί πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία - ένα απρόσμενα υψηλό ποσοστό απωλειών για οποιοδήποτε στρατό.

Στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών, το Υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδει την παρουσία τόσων πολλών διοικητών στο πεδίο της μάχης στις δυσκολίες διοίκησης και ελέγχου, καθώς και στις παραπαίουσες ρωσικές επιδόσεις.

«Οι Ρώσοι διοικητές σπάνια εκχωρούν επιχειρησιακή εξουσία στους υφισταμένους τους, έτσι δεν αποκτούν ζωτικής σημασίας εμπειρία ηγεσίας», λέει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ανάπτυξή τους στην πρώτη γραμμή τους έχει εκθέσει σε σημαντικό κίνδυνο, οδηγώντας σε δυσανάλογα μεγάλες απώλειες Ρώσων αξιωματικών σε αυτή τη σύγκρουση» επισημαίνει το βρετανικό ΥΠΕΞ.

 

15.34 «Θα πολεμήσουμε όσο είμαστε ζωντανοί» λένε οι μαχητές στο Azovstal

Ουκρανικές δυνάμεις στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης ορκίζονται ότι «θα πολεμήσουμε όσο είμαστε ζωντανοί»

Ο λοχαγός Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του Τάγματος Αζόφ, ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, δεχόμαστε έντονο βομβαρδισμό» προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, τόσο στα ουκρανικά όσο και στα αγγλικά,  δήλωσε ότι, «Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει. Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά».

«Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης. Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών»

15.00 Πούτιν: «Οπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου.

 

 

14.41 Οι μαχητές του Azovstal δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι όλοι οι άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι μαχητές στη χαλυβουργία Azovstal λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή και ότι προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο. Οπως είπαν, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το σημείο, όπως αναφέρθηκε χθες.

13.55 Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ επιβεβαιώνει την οπισθοχώρηση από την Ποπάσνα

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, είπε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι η πόλη έχει καταληφθεί.

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είπε νωρίτερα σήμερα ότι τα στρατεύματά του πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Ποπάσνας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν αναζητώντας πιο προστατευμένες θέσεις, ενώ πρόσθεσε: «Τα πάντα έχουν καταστραφεί εκεί».

 

13.39 Ευχαριστήριο μήνυμα του δημάρχου Οδησσού στον Ν. Δένδια 

Τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ευχαρίστησε ο δήμαρχος Οδησσού, Γενάντι Τρουχάνοφ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Οδησσό και τον ευχαρίστησε για τη «συμπαράστασή του στον αγώνα τους».

«Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Οδησσού, Gennadiy Trukhanov, για την αναφορά του», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter. «Η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την πόλη από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η Ελληνική Επανάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

13.02 Πρόβλεψη για επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο ως τα ρωσικά σύνορα

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου έχει προβλέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο είναι πιθανό να προχωρήσουν μέχρι τα ρωσικά σύνορα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης , η ουκρανική αντεπίθεση βορειοανατολικά του Χαρκόβου σημειώνει σημαντική πρόοδο.

 

12.34 Ζελένσκι: «Το κακό επέστρεψε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το κακό επέστρεψε στην Ουκρανία, εκφωνώντας μια συγκινητική ομιλία με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ευρώπη γιορτάζει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

«Το κακό επέστρεψε. Ξανά!», τόνισε. «Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό».

 

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.

«Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο», υπογράμμισε.

Ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του κρυμμένος σε υπόγειο καταφύγιο στο Βερολίνο όπου αυτοκτόνησε τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.

12.13 Στο Κίεβο η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας, έφτασε στο Κίεβο, όπου σκοπεύει να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη πριν 77 χρόνια.

Η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη πλέον υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Γερμανίας μετά τον πρόεδρο και κατά συνέπεια η πιο σημαντική Γερμανίδα πολιτικός που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

 

Η Μπας μετέβη στο Κίεβο έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

Η Μπας πρόκειται να συναντηθεί και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

11.37 Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε ουκρανικό πολεμικό πλοίο

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν μια ουκρανική κορβέτα κοντά στην Οδησσό. Ανέφερε ότι το πλοίο καταστράφηκε από επίθεση πυραύλων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι η αεράμυνα του κατέρριψε δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά SU-24 και ένα ελικόπτερο πάνω από το «Φιδονήσι» στη Μαύρη Θάλασσα.

11.04 Τουλάχιστον 225 παιδιά νεκρά στον πόλεμο

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας δήλωσε ότι στον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 225 παιδιά και έχουν τραυματιστεί άλλα 413.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι τα στοιχεία αναμένεται να είναι υψηλότερα, καθώς δεν περιλαμβάνουν θύματα παιδιών στις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες και στα κατεχόμενα εδάφη.

 

09.57 Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την Ποπάσνα

Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η μάχη για την πόλη συνεχίζεται.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή, αλλά αργά το Σάββατο ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι στην πόλη μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Η μάχη για την Ποπάσνα συνεχίζεται», επεσήμανε ο Αρεστόβιτς. «Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ανέφεραν με χαρά ότι την έχουν ήδη καταλάβει, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή είναι η 117η φορά που ισχυρίζονται ότι ‘κατέλαβαν την Ποπάσνα’ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», είχε επισημάνει. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι στη μάχη δεν συμμετέχουν τσετσενικά στρατεύματα, αλλά κάνουν λεηλασίες και τραβούν βίντεο.

09.29 Στους 25.843 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (07/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 322 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 64 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 164

Από Ευζώνους: 19

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 87

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 46, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 4 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 25.843 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.921 ανήλικοι.

09.17 Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από τον βομβαρδισμό σχολείου

 

09.08 «Αφωνος» ο Ζελένκσι με την καταστροφή μουσείου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς 

Ο Ουκρανός πρόεδρος  δήλωσε ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

 

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.

 

08.45 Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται στον Βορρά

Σε ένδειξη της απροσδόκητα αποτελεσματικής του άμυνας, ο στρατός της Ουκρανίας ισοπέδωσε τις ρωσικές θέσεις στο «Φιδονήσι» της Μαύρης Θάλασσας, που καταλήφθηκε στις πρώτες μέρες του πολέμου και έχει γίνει σύμβολο αντίστασης.

Το Σάββατο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την στιγμή της εξουδετέρωσης ενός ακόμη πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

 

Την ίδια ώρα, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια ουκρανική αντεπίθεση κερδίζει έδαφος γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, παρόλο που παραμένει βασικός στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών.

Οι πιο έντονες εχθροπραξίες τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε μια σκληρή μάχη για την κατάληψη ή την ανάκτηση εδαφών. Η επίθεση της Μόσχας εκεί έχει επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν εκεί από το 2014.

08.30 Νεκροί και παγιδευμένοι σε σχολείο που βομβαρδίστηκε

Σχολείο χωριού κοντά στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου βρισκόταν το τελευταίο καταφύγιο της κοινότητας, χτυπήθηκε από βόμβα το Σάββατο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Εκτιμάται ότι στο υπόγειο καταφύγιο αυτό βρίσκονταν περίπου 90 άνθρωποι.

Τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί ως τώρα.

Είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για περίπου 60 παγιδευμένους στα συντρίμμια.

 

08.15 Νέα βοήθεια από Βρετανία και Γερμανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα δέσμευση σχεδόν διπλασιάζει αυτή που είχε γίνει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αν και δεν διευκρίνισε πώς κάνει αυτόν τον υπολογισμό.

Αν και η Βρετανία έχει προσφέρει μεγάλο ποσό σε στρατιωτική βοήθεια, ως τώρα έχει υποδεχθεί λιγοστούς από τους 5 εκατομμύρια και πλέον πρόσφυγες του πολέμου. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι έχει χορηγήσει 86.000 βίζες σε Ουκρανούς, εκ των οποίων έχουν φθάσει στο ΗΒ περίπου 27.000.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό για μένα η Γερμανία να βοηθά την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά για να γίνει η ζωή του ουκρανικού λαού κάπως πιο υποφερτή», εξήγησε η υπουργός Ανάπτυξης, Σβένια Σούλτσε, στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Για αυτόν τον λόγο, αυξήσαμε το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία από τα 122 στα 185 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε.

08.00 Τα βλέμματα σε γιατρούς και τραυματίες στο Azovstal

Η Ουκρανία ζήτησε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) να οργανώσουν μια αποστολή για την απομάκρυνση και την περίθαλψη των στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal της Μαριούπολης.

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουκ, έστειλε επιστολή στον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον υπεύθυνο των προγραμμάτων οργάνωσης ανθρωπιστικών αποστολών και επικεφαλής των MSF στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το υπουργείο Επανενσωμάτωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών.

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

Οι Ουκρανοί υπερασπιστές του αχανούς εργοστασίου «βρίσκονται εδώ και 72 ημέρες υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού» και επειδή δεν έχουν φάρμακα, νερό και τρόφιμα «οι τραυματίες πεθαίνουν από γάγγραινα και σηψαιμία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Open Image Modal
Alexander Ermochenko via Reuters

Νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν εγκλωβιστεί στο Azovstal  απομακρύνθηκαν από αυτόν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.