Στον απόηχο των 21 εξαγγελιών της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εφ′ όλης της ύλης στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ελιχαν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού επί ζητημάτων όπως το τρέχον πολιτικό σκηνικό και ο εκλογικός νόμος, όπως και οι διευκρινίσεις επί των μέτρων που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου.
13:01
Έναρξη στην συνέντευξη Τύπου με ”προβλεπόμενη” ερώτηση: Θα αντέξει η οικονομία τις εξαγγελίες και τις παροχές που πριν από μερικές ώρες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια αίθουσα;
“To ίδιο πράττουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ίδιο κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας. Στηρίξαμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους ευάλωτους και το αποτέλεσμα είναι η οικονομία να πάει μπροστά. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, άρα είναι ένας στόχος που η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει”, είναι το μήνυμα Μητσοτάκη.
″Όχι” σε αλλαγή εκλογικού νόμου, εκτός εάν ο Τσίπρας...
13:05
Η ερώτηση της ημέρας (ή σίγουρα μία από αυτές...): Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος;
H απάντηση είναι καθαρή και βγάζει ΔΥΟ ειδήσεις
″Δεν είμαι κολοτούμπας! Εχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δε νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο νόμο. Είναι νόμος που δίνει πιο δίκαια (αναλογικά) το μπόνους στο πρώτο κόμμα και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37-38%. Προτιμώ, αντί να κατεβάζω τους εκλογικούς πήχεις, να πείθω τους πολίτες ότι πρέπει να πετύχουν να εκλέξουν στις εκλογές μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήσει ότι ο νόμος της απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας..Επειδή όμως θεωρώ απιθανό να πει κάτι τέτοιο ο κύριος Τσίπρας εδώ την ερχόμενη Κυριακή, θα πορευτούμε νομίζω λοιπόν με αυτό τον εκλογικό νόμο. Και δεν θα υποθηκεύσω τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω χτίσει με τους πολίτες.”
Παρακολουθήσεις και ΕΥΠ: Ο Μητσοτάκης ”κόβει γέφυρες” με Ανδρουλάκη
13:10
Και η τρίτη ερώτηση είναι σίγουρα αναμενόμενη: Παρακολουθήσεις και ρόλος της ΕΥΠ.
″Για μία νόμιμη επισύνδεση, όταν πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο, είπα ότι χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Αυτό το είπα και δημόσια..Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό όμως τις μυστικές υπηρεσίες μας Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται Κατανοώ θυμό και οργή του κυρίου Ανδρουλάκη, όμως έχει πάντα τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και στο πλαίσιο του νόμου να πάρει τις απαντήσεις που είναι σε θέση να του δώσει”
13:13
Και στην αμέσως επόμενη ερώτηση διευκρινίζει:
″Σε μία τέτοια περίπτωση με πολιτικό πρόσωπο περίμενα πολιτική ευαισθησία και από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Το ίδιο ισχύσει και για ένα πρόσωπο δημοσιογράφου ή άλλα προσωπα που επιτελούν ένα δημόσιο λειτούργημα. Από την ώρα που ανέλαβε αρχηγός, του πρότεινα δύο φορές να βρεθούμε για να συζητήσουμε. Το απέφυγε επιμελώς. Εχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του..”
″Πολιτική τερατογένεση”
13:18
Ενδιαφέρουσα απάντηση στην ερώτηση: Αν λόγω απλής αναλογικής δεν προκύψει αυτοδυναμία και σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ, έστω και με πρώτο κόμμα σε δύναμη στη Βουλή τη ΝΔ;
″Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση, αν λόγω απλής αναλογικής - κάτι που μπορεί θεωρητικά να συμβεί - σχηματίσουν κυβέρνηση οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός γνωρίζει από τώρα την σημασία της ψήφου του.”
Για το ”Ερντογάν γιοκ”
13:21
Ο Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ύψος του μετά το ”Ερντογάν γιοκ” όμως αφήνει ορθάνοιχτη πόρτα για μελλοντικές επαφές και συναντήσεις...
″Δεν είμαι εγώ αυτός που είπε Ερντογάν γιοκ.. Δεν είμαι εγώ αυτός που είπε ότι δεν θα συναντηθεί μαζί του. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά... Είμαι σίγουρος ότι θα συναντηθούμε και πάλι.. Δε θα είχα καμία αντίρρηση να προσκληθεί η Τουρκία στην συνάντηση με την ΕΕ στην σύνοδο κορυφής της Πράγας. Ομως εκεί θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν αυτή η ρητορική ακρότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συνιστά συμπεριφορά εν δυνάμει εταίρου.”
Έρχεται επιδότηση για το φυσικό άεριο
13¨25
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η τιμή του φυσικού αερίου και σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση στους λογαριασμούς.
«Θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Να ενθαρρύνουμε νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική.
Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Αύριο αλλά και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξειδικεύσεις των μέτρων. «Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης συνδυάζοντας με εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα είναι προτελευταία από το τέλος, σύμφωνα με τις τιμές του ρεύματος τον Αύγουστο. Ψέμα της αντιπολίτευσης ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Δημογραφικό: Απάντηση και γεμάτες γιγαντο-οθόνες
Η πολιτική της Τουρκίας είναι εντελώς αδιέξοδη
13:40
Το θέμα των ελληνοτουρκικών τέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό και η ερώτηση αφορούσε την πιθανότητα η χωρα να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις προς την Άγκυρα.
″Η Τουρκία η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Υιοθετεί ρητορική νεο-επεκτατική, νέο-αυτοκρατορική, ρητορική ξένη για την Ευρώπη. Έχουμε στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που παίζει το ΝΑΤΟ”, σημειώνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:.”Οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία αποφασίσθηκαν όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία”.
Και αναφερόμενος στη τακτιίκή της Ελλάδας σημειώνει:”Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει το ρόλο των συμμάχων της. Από την Ευρώπη, την Αμερική έως και τις αραβικές χώρες. Ο δρόμος που επιλέγει η Τουρκία είναι αδιέξοδος. Να κοιτάξουμε πως θα αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Θα ήταν ευχής έργο η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η πολιτική της είναι εντελώς αδιέξοδη”.
″Ποτέ δε θα πω όχι για συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν...”
13:50
Εντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκιά...
Ο Μητσοτάκης ερωτάται εκ νέου: Θα επιδιώξετε συnάντηση με τον κύριο Ερντογάν στην Πράγα ή αλλού;
″Ειμαι πάντα ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ποτέ δε θα πω όχι. Όμως στην Πράγα, ο κύριος Ερντογάν προσκαλείται από την ευρωπαϊκή οικογένεια.. Εάν έρθει είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και να εξηγήσουμε ότι η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική και δεν έχει τελικά όφελος...”
″Πιο πολλά μας ενώνουν - πιο λίγα μας χωρίζουν με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ”
13:56
Με τον κύριο Βενιζέλο και άλλους ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ μάλλον υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Θυμίζω ο κύριος Βενιζέλος ήταν ένας από αυτούς που κρέμασαν στα μανταλάκια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν προκάλεσαν σκάνδαλο με την υπόθεση Novartis...τελικά αυτή η επιχείρηση λάσπης κατέρρευσε.
Γι αυτό και εγώ πρότεινα να συμμετέχει ο κύριος Βενιζέλος σε μία επιτροπή ”Σοφών”...
Μεταναστευτικό: Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας με ενεργητική αποτροπή
14:05
″Εκτιμώ και σέβομαι πολύ τον ρόλο των ΜΚΟ στο μεταναστευτικό...Ομως για κάποιες το μεταναστευτικό είναι ”μπίζνα” για να αποκομίζουν οι ίδιες οικονομικά οφέλη. Ξέρουμε πλέον κι εμείς με ποιές θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιές είναι προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα σε διεθνές επίπεδο”, απαντά ο Μητσοτάκης στην 16η ερώτηση που δέχθηκε.
Στήριξη στην Ουκρανία με ”σπόντα” για την Τουρκία
14:08
″Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ενθαρρυντικά για τους Oυκρανούς και αυτό μας χαροποιεί. Δεν είναι μόνο θέμα Δικαίου αλλά και για να δείξουμε ότι στηρίζουμε τις χώρες που παλεύουν κατά του αναθεωρητισμού...Απλά πρέπει να κοπεί ο βήχας και γι αυτό πρέπει να είμαστε συγκροτημένοι και σταθεροί στην στάση μας απέναντι στην Ουκρανία”, δηλώνει ο Μητσοτάκης, σε μία απάντηση όπου είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός συνδέει την ελληνική στάση έναντι της ρωσικής εισβολής με τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Για την κριτική περί μικρομεσαίων επιχειρήσεων
14:15
″Μου κάνει εντύπωση η κριτική ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε απευθύνονται μόνο σε μεγαλύτερες και όχι μικρές επιχειρήσεις. Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης διαχέονται σε όλη την οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, απαντά ο πρωθυπουργός.
Ερώτηση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (...επιτέλους το έθεσε δημοσιογράφος σε πρωθυπουργική συνέντευξη)
14:17
″Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+”, δηλώνει ο πρωθυπουργός μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη (στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια εκ μέρους της Huffpost για την ερώτηση). Kαι συνεχίζει ο Μητσοτάκης:
″Η επιτροπή Σισιλιάνου την επεξεργάστηκε. Καταργήσαμε με νόμο τις περιβόητες ”θεραπείες μεταστροφής”, μία πρωτόγνωρη πρακτική.. Το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη ρυθίστηκε νομικά ώστε μετά από μία ηλικία και με απόφαση του παιδιού μόνο να γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό ότι αυτά γίνονται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση και όχι από κάποιοιυς που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικοί. Και για το θέμα του πολιτικού γάμου (ομόφυλων ζευγαριών) θα σας πω: Κάθε πράγμα στον καιρό του”.
...και απάντηση για τις Γυναικοκτονίες
14:20
″Ναι στις δράσεις που δίνουν δυνατότητα στις γυναίκες που αισθάνονται ή υποψιάζονται ότι απειλούνται. Είναι νέα ενασχόληση για την Ελληνική Αστυνομία και θα χρειαστεί χρόνος...Και ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό στο δημόσιο διάλογο, την γυναικοκτονία, για εγκλήματα με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τονίζει ο Μητσοτάκης.
Aπολιγνιτοποίηση και επιστροφή στο πετρέλαιο
14:30
″Ναι στην επιστροφή στο πετρέλαιο για τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Θα υπάρχει όμως και στήριξη για το φυσικό αέριο και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες ο σχεδιασμός. Η απολιγνιτοποίηση είναι μακροπρόθεσμα μονόδρομος για τη χώρα. Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο μόνο όσο οι τιμές είναι στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Γι αυτό θα χρησιμοποιούμε - για την ώρα λιγνίτη - στη μονάδα 5 της Πτολεμαϊδας”, διευκρινίζει ο πρωθυπουργός.
14:38
″ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΑ - ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ”, με κεφαλαία γράμματα, είναι οι λέξεις που αναβοσβήνουν στο φόντο της πρωθυπουργικής συνέντευξης Τύπου.
Είναι οι ίδιες λεξεις που αναβόσβηναν και στη διάρκεια της ομιλίας Μητσοτάκη στο Βελλίδειο. Και παραπέμπουν σε μία προεκλογική καμπάνια μεγάλης διάρκειας...
Πόσο κοντά είναι ΝΔ - Βελόπουλος;
14:45
″Καθόλου”, απαντάει κοφτά ο Μητσοτάκης. Και συνεχίζει: ”Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να είναι μονοκομματική αλλά είναι πολύ διευρυυένη ως προς το προσωπικό που αξιοποιεί. Και θα είναι και μετά τις εκλογές. Ο λαός θα αποφασίσει αν θα δώσει ξανά στη ΝΔ δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση...Αν είναι ευχαριστημένος, ας μας δώσει δεύτερη εντολή, αυτό εννοούσα (χθες) όταν είπα ότι δεν πρέπει να πάμε δεύτερη φορά στο παρελθόν - στην ”συμφορά”.
Αν όχι εμείς, ποιοί; Ποιά είναι η εναλλακτική; Κανένας δεν έχει προτείνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης καθαρά. Αν όχι εμείς, με τα καλά μας και τα στραβά μας...Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, ο κόσμος το καταλαβαίνει. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και σε κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα νομίζω τα εκλογικά διλήμματα αποκρυσταλλώνονται με απόλυτη σαφήνεια.”
Περί βίας και πανεπιστημιακής αστυνομίας
14:56
″Δεν υπάρχει πια άβατο των Εξαρχείων και πολλές καταλήψεις έχουν αδειάσει. Και στα πανεπιστήμια έχουμε αργήσει αλλά προχωράμε για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα δεχθούμε να είναι αφορμή για βία η παρουσία της ΟΠΠΥ. Δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια το ίδιο πρόβλημα βέβαια. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας. Εχουμε bullying. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Προωθούνται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριφορές βίας, ή και από μουσικές τάσεις. Ο χρόνος που έχει καταναλωθεί από τα ΜΜΕ για δυο τρία εγκλήματα αυτή τη χρονιά είναι υπερβολικός και αδικείται η συνολική εικόνα”, δηλώνει ο Μητσοτάκης.
Αδιαπραγμάτευτα με το ”επιτελικό κράτος”
15:09
″Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου και όχι ανασχηματισμός”, δηλώνει ο πρωθυπουργός, κλείνονται - και - το τρίτο σενάριο, καθώς στα δύο πρώτα τοποθετήθηκε ήδη κατ′ επανάληψη νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, αναφέρεται στο ”επιτελικό κράτος”. Δεν υποκαθιστά τους υπουργούς, λέει, αλλά ελέγχει τους υπουργούς, υποδεικνύει καθυστερήσεις και διασφαλίζει συντονισμό όταν απαιτείται συνεργασία περισσότερων υπουργείων. Η προσήλωσή μου σε αυτό το μοντέλο, λέει, είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αναρωτιέμαι, προσθέτει, ποιά είναι η εναλλακτική από εκείνους που μας ασκούν κριτική.
Συμπληρώθηκαν 32 ερωτήσεις και απαντήσεις σε αυτό το σημείο.
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών
Για την προστασία των ζώων, με αφορμή και τις πρόσφατες εικόνες κακοποίησης των ιπποειδών -εικονες που προσβάλουν τον πολιτισμό μας-, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου για να μην ξαναδούμε εικόνες κακοποίησης ιπποειδών και ότι η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα, φαίνεται και από το γεγονός ότι υπάρχει Γενική Γραμματέας που θα εξετάσει αυτή την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.