Μητσοτάκης: Θα δούμε μία καλύτερη Ελλάδα το 2027

"Πρώτος στόχος η αύξηση εισοδημάτων και δεύτερος η ενίσχυση του ΕΣΥ",είναι η κατηγοριοποίηση των κυβερνητικών προτεραιότήτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
|
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για την Ελλάδα του 2027
MotionTeam

12:00 και ξεκινά η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 Πρώτη ερώτηση από μέσο της Θεσσαλονίκης. Ερώτημα για το εισοδηματικό επίπεδο που θα έχουν οι πολίτες το 2027.

″Περιέγραψα ένα οδικό χάρτη και το πως οραματίζομαι την Ελλάδα του 2027. Η δικιά μας κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας”, σημείωσε ενώ εξήγησε ότι πρακτικά το, 2010 η χώρα χρεοκόπησε και ότι η Ελλάδα που οραματίζεται δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με αυτήν του 2010. 

″Η Ελλάδα το 2027 θα είναι μία πολύ καλύτερη χώρα”, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μεταρρυθμιστική κούραση και έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μεταρρυθμιστική κόπωση. ”Δεν κρυφτήκαμε από την ανλαλψη δύσκολων αποφάσεων και είναι λογικό σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού όλες οι κυβερνήσεις να δοκιμάζονται ενώ υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές στους πολίτες”, ανέφερε μεταξύ άλλων και εστίασε σε μία σειρά κυβερνητικών παρεμβάεων όπως οι αλλαγές στον τομέα της δικαιοσύνης ή η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. 

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα ή αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο για μία μετακίνηση σε ευρωπαίκά όργανα. Επίσης ξεκαθάρισε ότι όποιοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα διαψευστούν. 

Το θέμα της ακρίβειας τέθηκε στον πρωθυπουργό και ειδικά πως αξιολογεί τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης και πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

″Πράγματι τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε μια απότομη άνοδο τιμών, ενώ οι πολίτες στην Ελλάδα είχαν και χαμηλότερα εισοδήματα συγκρτικά με άλλες χώρες της κυβέρνησης”, ανέφερε και μίλησε για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όπως την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, τη σταθεροποίηση τιμών στα σούπερ μάρκετ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενώ διευκρίνισε ότι ”ολα τα μέτρα που πήραμε, κατατείνουν στην στήριξη του εισοδήματος των πολιτών”.

Η εκτίμηση του πρωθυπουργούθ είναι ότι από και πέρα θα υπάρξει κάμψη τιμών και ταυτόχρονα μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα των πολιτών.

Υψηλότεροι μισθοί και ενισχυμένο ΕΣΥ οι μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ερωτηθείς για τους μεγάλους στόχους της κυβερνησης για το υπόλοιπο της τετραετίας, τόνισε ότι ¨πρωταρχικός στόχος η αύξηση των μισθών, με 1500 ευρώ μέσο μισθό το 2027 και 950 ευρώ κατώτατος μισθός”, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει με δημοσιονομική σταθερότητα.

″Δεύτερος στόχος η ενίσχυση του ΕΣΥ. Ναι, το 2027 πρέπει να έχουμε περισσότερα Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, γιατρούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το χάσμα μισθών και κόστους ζωής, ο πρωθυπουργός εξηγησε ότι το 2019 οι πολίτες έθεταν πρώτο το πρόβλημα της ανεργίας και σήμερα ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Όπως είπε, θα πέφτει κι άλλο η ανεργία και η διαπραγματευτική δυνατότητα του εργαζόμενου θα ενισχύεται. Επίσης μίλησε για μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και ενισχύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, κάτι που φαινεται και από την αύξηση της πληρωμής υπερωριών.

″Η επόμενη πρόκληση είναι περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές”, τόνισε και σημείωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην επιδοματική πολιτική προκειμένου να μην υπάρξει εγκλωβισμός σε ένα επίδομα ανεργίας.

Για την καθημερινότητα των νοσοκομείων και την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, δέχθηκε ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ”Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε ορίζοντα έως το 2027, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίοδο της πανδημίας. Ήταν μία μάχη που κερδήθηκε αλλά έφερε και κάποια πράγματα πίσω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, ανέφερε και στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην αύξηση των μισθών των γιατρών και στην προσέλκυση περισσότερων που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ.

″Θα δείτε τους επόμενους μήνες πρόοδο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Τις μεγάλες αλλαγές θα τις δείτε όμως όταν τελειώσουν οι εργασίες που γίνονται τώρα για τη βελτίωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Τότε θα δείτε τη διαφορά”, είπε μεταξύ άλλων. 

Σχετικά με το αν σκέφτεται την αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά και ποιον προτιμά για πολιτικό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι προβλέπουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθει αυτοδυναμία, είναι καλό να περιμένουν γιατί το 2027 είναι μακριά. Όσο για τον χώρο της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης. ”Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι τα μέτρα μας είναι ασπιρίνες. Αν θέλουν να δώσουν περισσότερα, να μας πουν από που θα βρουν τα λεφτά. Αν θέλουν να γίνεται διαφορετική κατανομή, ας μας πουν τι θα κόψουν και τι θα ενισχύσουν”.

Ιδιάιτερη αναφορά έκανε στο ΠΑΣΟΚ στο ”οχι σε όλα” και γενικά στον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. ”Να υπάρχει εναλλακτική πρόταση αλλά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη και κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε”.

Στο στεγαστικό πρόβλημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσω του ”Σπίτι μου 2″ και σε πολίτες όχι 40 αλλά 50 ετών, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα ανακαίνισης ακινήτων. Επίσης με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση, αναφέρθηκε σε περιορισμούς που θα εξειδικευτούν από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και τα κίνητρα, μέσω φοροαπαλλαγών, που θα δοθούν σε ιδιοκτήτες ακινητων για να διαθέσουν τα ακίνητα προς ενοικίαση και να μην τα κρατύν κλειστά;.

″Σε κάθε περίπτωση αξιολογούμε συνεχώς τις παρεμβάσεις”, υπογράμμισε και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα ακίνητα του δημοσίου, δίνοντας ως παράδειγμα την έκταση του Χρωπεί όπου θα κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες. 

Σχετικά με τα σενάρια εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε να σταματήσει αυτή η συζήτηση καθώς προσβάλει τον θεσμό και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα μιλήσει καθόλου για αυτό το ζήτημα.

Για ενεργειακό κόστος: ”Υπάρχει στρέβλωση στην αγορά ενέργειας και θα το αναδείξω στην Ε.Ε. για να αλλάξει αυτό”

Ερωτηθείς για το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά και οικονομική ενώ μίλησε για τη στρέβλωση που υπάρχει στην αγορά ενέργειας. ”Τις επόμενες ημέρες θα αναδείξω το θέμα αυτό στην Ούρσουλα φον Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Πρέπει να αναδειχθεί αυτό. Βραχυπρόθεσμα θα επιβάλουμε έκτακτα τέλη στους παραγωγούς αλλά πρέπει να βρεθεί λύση για την στρέβλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, σημείωσε και υπενθύμισε τον αγώνα που έδωσε στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κόστους του φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μάχη κατά της παραβατικότητας και τόνισε τα αποτελέσματα δραστικών παρεμβάσεων που έγιναν από την κυβέρνηση για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, για φορολογικές παραβάσεις, για τα παραπάνω εργαλεία που μπορούν να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση. ”Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες. Όσοι δεν παίζουν με τους κανόνες, θα έχουν συνέπειες” και μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση 1000 καμερών στην Αθήνα για να ελέγχουν τις οδικές παραβάσεις.

Για την απώλεια της επιρροής της ΝΔ στη μεσαία τάξη και για το αν σκέφτεται να αλλάξει πορεία απέναντι της, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι καθώς η πολιτική που εφαρμόζει στοχεύει συνολικά στην ανάπτυξη της χώρας, ακόμα και αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόστος.

Σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και της πιο ”συντηρητικής” δεξιάς στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε οτι ”σε κάπιοιες χώρες η ακροδεξιά κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της. Στην  Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα”, εκτιμώντας ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σχετίζονται με τις πολιτικές που ασκούνται στο μεταναστευτικό.

¨Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο θωρακισμένη από την Ελλάδα του 2019″, μίλησε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την αυτοπεποίθηση με την οποία συνομιλεί με την Τουρκία και στράφηκε κατά όσων θέλουν να κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά θέματα. 

″Στις 30 Νομεβρίου θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο Μετρό”, τόνισε στη συνέχεια με αφορμή τα έργα υποδομών που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την αισιοδοξία του για εγκαινιασμό του FlyOver πριν από τις εκλογές του 2027 ενώ μίλησε και για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων. 

Ερωτηθείς για την κατάσταση στον χώρο της Παιδείας και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μίλησε για την σημασία που αποδίδει στη μόνιμη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και αναβάθμιση σχολείων ενώ έδωσε έμφαση στην απαγόρευση του κνητού στο δημοτικό. ”Δεν είναι εύκολο μέτρο, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στο εξωτερικό υπάρχουν χώροι που κλειδώνεις το κινητό και το παίρνει ό μαθητής όταν φύγει από το σχολείο. Δεν αποκλείω τίποτα”, υπογράμμισε και στάθηκε πολύ στο μείζον ζήτημα του εθισμού που έχουν οι νέοι στο κινητό κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι θα απαιτηθεί η συμμετοχή όλων, δηλαδή και γονέων αλλά και εκπαιδευτικών.

″Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει”, απάντησε σε ερώτηση που τεθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα ενω δήλωσε χαρούμενος που υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα σε θεματα καινοτομίας γύρω από οπλικά συστήματα.

″Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη”, απαντησε ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε πως κρίνει την απουσία από τη χθεσινή του ομιλία των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή καθώς και αν τίθεται θέμα ενότητας της παράταξης. Όπως εξήγησε η Νεά Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και προέτρεψε όσους βλέπουν πρόβλημα, να στρέψουν το βλέμμα τους και σε άλλα κόμματα. 

Σχετικά με τη φωτιά που έπληξε την Αττική, ο πρωθυπουργος εξήγησε ότι δεν θα δεχθεί μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση την στιγμη που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χιλιάδες πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι και μόνο μία φωτιά ξέφυγε. ”Ας δούμε τα πολλά θετικά και ας φροντίσουμε να γίνουμε καλύτεροι για την επόμενη αντιπυρική περίοδο”, σημείωσε και ανέφερε αναλυτικά τους τομείς που υπήρξε βελτίωση, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων, η καλύτερη συνεργασία μεταξύ φορέων και άλλοι.

Έρχεται μεγάλο έργο για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στη λειψυδρία

Έμφαση έδωσε στο θέμα της ενίσχυσης οδικής ασφάλειας προαναγγέλοντας δράσεις ειδικά για τη χρήση του κράνους.

Ένα μεγάλο έργο μέσω σύνδεσης ταμιευτήρων προκειμένου να θωρακιστεί η Αττική από τον κίνδυνο της λειψυδρίας, με ορίζοντα κατασκευής 3-4 ετών και όχι τόσο υψηλού κόστους αλλά καθοριστικής σημασίας, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει αναλυτικά από τις αρχές του 2025, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ανοίξει συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. 

Αναγνώρισε τις αστοχες -όπως τις χαρακτήρισε- επιλογές για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δούλεψε αυτό που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. 

″Δεν πρόκειται η χωρα να ξαναπεράσει περίοδο λιτότητας ή εποπτείας της οικονομίας της”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

″Να αποκρούσουμε τη λογική της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς”, σημείωσε αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με την απώλεια της ζωής του 19χρονου σε λούνα παρκ.

 

Συνολικά 45 μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, με τον σχεδιασμό του να έχει ορίζοντα τριετίας.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στοχεύουν στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, στην ενίσχυση της οικογένειας. την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, ο παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.