Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του «Όρουτς Ρέις». Διάλογος μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Εθνικά θέματα, εξοπλιστικά, πανδημία, οικονομία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και που ανακοίνωσε χθες από το Βελλίδειο απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- .με εθνικά θέματα, εξοπλιστικά, πανδημία, οικονομία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

H πρώτη ερώτηση που τέθηκε είχε ως θέμα την οικονομία και αν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. «Είναι η μεγαλύτερη κρίση από το 1929», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι στο εξάμηνο στο θέμα της ύφεσης είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Κρατάμε πυρομαχικά», υποστήριξε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στηρίζουν κυρίως την μεσαία τάξη. «Δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Για τα εθνικά θέματα η αμέσως επόμενη ερώτηση και για την επιστροφή του «Όρουτς Ρέις» στην Αττάλεια. «Θετικό βήμα» το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να ξεκινήσει νέο γύρο διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα- υπογραμμίζοντας πως θα αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016, με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Παράλληλα, άφησε «παραθυράκι» για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, δηλώνοντας πως δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  

«Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την ελληνική διπλωματία» τόνισε.

«Μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώσαμε χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μετά από σχετική ερώτηση για το κόστος των νέων όπλων που θα προμηθευτεί η χώρα. «Στα μέσα του 2021 ξεκινά η προμήθεια των Rafale», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Θα κριθούν οι προσφορές που θα υπάρξουν, ενώ το πρόγραμμα προμηθειών και η αποπληρωμή των όπλων θα έχει δεκαετή ορίζοντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της στρατιωτικής θητείας: «Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μελετούμε αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν πιστοποιημένες δεξιότητες κατά το διάστημα της θητείας τους που το ανώτατο χρονικό όριο της θα είναι οι 12 μήνες. Εξετάζουμε όμως την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Είναι θέμα που συζητά η κυβέρνηση. Χρειάζεται χρόνος προγραμματισμού», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη για τις πιθανές αλλαγές στο θέμα 

Για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αύριο θα είναι όλα έτοιμα. «Ο λόγος που θέλουμε τη χρήση μάσκας, είναι γιατί αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω να συμμορφωθούν όλοι με αυτές τις υποδείξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός χτυπώντας «καμπανάκι» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. «Πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά σε περισσότερες τάξεις. Επιλέχθηκε η λύση της μάσκας. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια κρούσματα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το πως θα κλείνουν τμήματα και τάξεις», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έχει την ευθύνη να αποκρούσει τις θεωρίες συνωμοσίας. «Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από το πρώτο. Είμαστε πιο έτοιμοι τώρα».

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε , ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Η Μόρια κάηκε από κάποιους υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να φύγουν από το νησί», είπε για την πρόσφατη πυρκαγιά ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα έχει καμία σχέση με το κέντρο που υπήρχε στη Μόρια και ότι πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης.

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο του ο πρωθυπουργός δεν ήταν τίποτα άλλο από μία γραπτή καταγραφή των πρακτικών των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν έριξε λάδι στη φωτιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα άσκησε ενεργητική διπλωματική πολιτική, χτίζοντας νέες συμμαχίες και μη κρύβοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

«Υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και ενοχλούμαι όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο», ανέφερε για την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη φύλαξη του Έβρου, είπε πως θα αρχίσει άμεσα η κατασκευή του φράχτη: «Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του Μαρτίου με την πίεση προσφύγων και μεταναστών να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Όμως και αν γίνει ανάλογη απόπειρα, θα έχει την ίδια κατάληξη της προηγούμενης προσπάθειας», απάντησε για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, «σπρώχνοντας» πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στην Ευρώπη.

Σχετικά με την οικονομία, τα χρέη των πολιτών και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία έξωση από πρώτη κατοικία. «Ο άνθρωπος που έχασε την κυριότητα της κατοικίας του, μπορεί να την επαναποκτήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για το ενδεχόμενο σύγκλησης πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η κρίση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι για την ώρα δεν βλέπει τέτοια πιθανότητα.

Μιλώντας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν εμβόλια –όχι μόνο ένα δηλαδή- χωρίς να μπορεί να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Η Ελλάδα είναι στα συμβόλαια προαγοράς και θα προμηθευτούμε με όσα μας αναλογούν. Το πρόβλημα μας θα είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές, όπως είναι και της γρίπης. «Αν για λόγους συμβολισμού θα πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένεια μου για να δώσω το παράδειγμα, θα το κάνω με μεγάλη χαρά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για έστω και άτυπο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα και από την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το άνοιγμα του τουρισμού και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. «Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και σήμερα η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα από όλες τις ανταγωνιστικές χώρες. Δείξαμε επαγγελματισμό και πήραμε υπεραξία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια να πετάξουμε έστω και αυτά τα κουτσουρεμένα έσοδα –περίπου 4 δις ευρώ- από τον τουρισμό. Πρόβλημα υπήρξε με την εσωτερική χαλάρωση και ότι όπου υπήρξαν περιοριστικά μέτρα ακολούθησε μείωση των κρουσμάτων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επανέλαβε τη δέσμευση του για επιπλέον μόνιμες προσλήψεις, για δημιουργία 1200 κρεβάτια εντατικών έως το τέλος του χρόνου, τονίζοντας ότι σήμερα το ΕΣΥ είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σχετικά με την επιδότηση της εργασίας που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την στήριξη της απασχόλησης και ότι θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες σχετικές εξαγγελίες από τον υπουργείο Εργασίας για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας για ένα εξάμηνο. «Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερη επιβαρυντική, κυρίως για τον εργοδότη», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη μετά από ερώτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που μελετά η κυβέρνηση και που προανήγγειλε χθες κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως κάνουμε τις επιλογές μας», δίνοντας λεπτομέρειες για το πως ελήφθη η απόφαση για την προμήθεια των 18 Rafale και των 4 φρεγατών, διευκρινίζοντας ότι είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τη θέση μας στο χάρτη και ευχαριστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους.

«Θα κερδίσουμε το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή και η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης για τη μείωση εκπομπής ρύπων», ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις και έχουμε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς δεν υπάρχει μόνο το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης», ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση για την πιθανότητα νέου μνημονίου, εξηγώντας παράλληλα ότι και το 2021 θα είναι χρονιά εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την  κυβέρνηση και προσωπικά για μένα. Έχουμε κάνει πολλά, μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο χώρο της Παιδείας. «Θα υπάρξει νομοσχέδιο εμβληματικό για τη δημόσια εκπαίδευση, όπως και για την επαγγελματική εκπαίδευση», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.