«Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τους σεισμούς που έχουν αναστατώσει τα τελευταία 24ωρα τη Σαντορίνη και γενικότερα τις Κυκλάδες- τονίζοντας ωστόσο πως ουδείς είναι σε θέση να κάνει πρόβλεψη με βεβαιότητα. «Κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική προσέγγιση του κυρίου καθηγητή», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε όσα είχε πει προηγουμένως ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος δήλωσε κατά την αρχή της ενημέρωσης ότι η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε καλύτερο σενάριο όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις. Αναφερόμενος σε όσα λέγονται για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Παπαζάχος παρουσίασε στοιχεία για τη δραστηριότητα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια ήπια σεισμοηφαιστειακή διέγερση μα ξεχωρίζοντας το φαινόμενο από τη σεισμική δραστηριότητα που έχει αναστατώσει τα νησιά.
Η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, αναλύοντας τα δεδομένα σχετικά με το ηφαίστειο Κολούμπο συνέστησε ψυχραιμία, σημειώνοντας πως όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει», και ότι τεκτονικοί χάρτες δείχνουν πως τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856.
Μιλώντας για τον κατολισθητικό κίνδυνο στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υπέδειξε πέντε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Όπως τόνισε, ο κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, όπως και η διακινδύνευση, καθώς σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ότι πως ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και όλα αναθεωρούνται επιχειρησιακά κάθε πρωί. Από πλευράς του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο όμως «έχουμε τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσουμε και εξηγήσουμε με απλά λόγια». Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει πολύ ενεργή και αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στους σεισμούς και παράλληλα συνεργάζεται με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη και να ακούει τους επιστήμονες, αν και σημείωσε ότι ουδείς μπορεί να μιλά επί της προκειμένης με απόλυτα δεδομένα, λόγω της φύσης του φαινομένου. Τόνισε ότι χρειάζεται υπακοή στις κατευθύνσεις της πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ευρύτερη προσπάθεια εγκαθίδρυσης κουλτούρας πολιτικής προστασίας, μέσω της ενημέρωσης των πολιτών, της προετοιμασίας και της πρόληψης, και κάλεσε τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές. Όπως είπε, η εκτίμηση θα είναι καθημερινή και θα υπάρχει ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
Δείτε την συνέντευξη Τύπου μέσα από την HuffPost.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ