Παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησης, των επενδυτών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και των κομμάτων, εγκαινιάστηκε το έργο στο Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.
Επίσημοι από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα και του αθλητισμού με την παρουσία Ολυμπιονικών όπως του Πύρρου Δήμα και του Νίκου Κακλαμανάκη, βρέθηκαν σήμερα στο χώρο του Ελληνικού για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Αθήνας. Ειδικά αυτήν του παραλιακού μετώπου, αυτού που αποκαλούμε Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.
Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό και αμέσως μετά προβλήθηκε ένα βίντεο μέσα από το οποίο δόθηκαν πληροφορίες από την ιστορία του Ελληνικού αλλά και εικόνες από το μέλλον και κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Ο πρόλογος της νέας εποχής για την Αττική
«Η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μετά από 27 μήνες, με την έναρξη των πρόδρομων εργασιών, διαπιστώνω ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα» είπε, τονίζοντας ότι «τα λόγια έγιναν πράξη». «Για να το πω διαφορετικά, και στο Ελληνικό ″το είπαμε και το κάνουμε», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση για να προχωρήσει το έργο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συναρμόδια υπουργεία και στην εταιρεία Lamda Development και δίνοντας συγχαρητήρια.
«Το Ελληνικό δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό συλλογικό πλούτο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι θα συμβάλει με 14 δις. στην ελληνική οικονομία και με τη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας.
«Η πρωτεύουσα μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα», υπογράμμισε στην συνέχεια ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να προσθέσει 1 εκατομμύριο τουρίστες στην περιοχή ενώ έκανε λόγο για υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Πύργο κατοικιών που θα ανεγερθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Παράλληλα τόνισε ότι η δημιουργία του μεγάλου έργου δείχνει και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, μιλώντας για τις προκλήσεις της εποχής, σημείωσε ότι οι πολίτες περνούν δύσκολα λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους.
Σπύρος Λάτσης: Ενα έργο που ενώνει τους Έλληνες
Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη, ο Σπύρος Λάτσης έκανε λόγο για ένα έργο που ενώνει τους Έλληνες, καθώς ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις δημοτικές αρχές.
Αναφερόμενος στους επικριτές του έργου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία για τέτοιου μεγέθους έργα είναι χειρότερου επιπέδου από τον κρατικό σχεδιασμό.
Από τον σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα το κράτος εκπόνησε πλήθος μελετών για την περιοχή, που όμως παρέμεινε στα συρτάρια, τόνισε ο κ. Λάτσης.
Με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008, οδήγησαν σε αντιστροφή του σχεδιασμού: Από κρατικό έργο με νησίδες ιδιωτικές πρωτοβουλίας, σε ιδιωτικό έργο με νησίδες του δημοσίου.
Το έργο του Ελληνικού και γενικά η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων. Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να κατοικήσουν στο Ελληνικό. Γι’ αυτο σκοπεύουμε μέρος της επένδυσης να είναι με «υβριδικές» πολυκατοικίες, με κάποιους αγοραστές να επωφελούνται από επιδοτήσεις της Lamda και μακροχρόνιο δανεισμό.
Ο κ. Λάτσης έδωσε θερμές ευχαριστίες στις τρεις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.