Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει (τη Δευτέρα ή την Τρίτη) στην Κωνσταντινούπολη, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή για την λήξη του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται για πρώτη φορά πρόθυμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του -ένα από τα βασικά ρωσικά αιτήματα- αλλά υπό προϋποθέσεις.
Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν κατάπαυση του πυρός και καλύτερες ανθρωπιστικές συνθήκες στην Ουκρανία ενώ ο Μακρόν κάλεσε άπαντες σε αποκλιμάκωση, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Μπάιντεν, που χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «χασάπη».
Την ίδια ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον αριθμό νεκρών και προσφύγων να αυξάνεται δραματικά.
Οι εξελίξεις της 32ης ημέρας του πολέμου
22.47 Βουδαπέστη: 300 ζευγάρια παπούτσια «ορφανά», ένα για κάθε θύμα του βομβαρδισμένου θεάτρου της Μαριούπολης
22.07 Και οι σειρήνες ηχούν ξανά...
Μαζί με ήχους από εκρήξεις που ακούγονται στο Κίεβο, το Λβιβ και αλλού.
21.37 Νέα επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, έκκληση του Τούρκου προέδρου για κατάπαυση πυρός
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός και καλύτερες ανθρωπιστικές συνθήκες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.
«Ο Ερντογάν σημείωσε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , την εφαρμογή της ειρήνης και τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή», ανέφερε το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.
21.24: Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος
Βασική εξέλιξη από τη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου σε Ρώσους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις από τρίτα μέρη και να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην «απαγορευμένη» συνέντευξη που παραχώρησε σε ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ.
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο», είπε ο Ζελένσκι, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει άλλες ρωσικές απαιτήσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι θα ήταν «αδύνατο» να εξαναγκάσει πλήρως τη Ρωσία να αποχωρήσει από το έδαφος της χώρας του. Είπε ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει έναν «συμβιβασμό» με τη Μόσχα για την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται εν μέρει από αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.
Ωστόσο, ζητάει τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από τμήματα της χώρας που έχουν καταλάβει από τότε που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι μια συμφωνία είναι «δυνατή μόνο» εάν αποσυρθούν.
Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω βιντεοκλήσης, ο Ζελένσκι είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η ζημιά είναι χειρότερη από τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.
20.57 Ξεκινά τηλεκπαίδευση στο Κίεβο
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, γνωστοποίησε μέσω Telegram ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση θα ξεκινήσει ξανά στην πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα.
20.30 Μήνυμα Μητσοτάκη για την Ουκρανία: «Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας»
Τη δέσμευση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να υποδέχεται πρόσφυγες επικαιροποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του στον διεθνή μαραθώνιο που διεξάγεται από την Πολωνία για την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «η βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής».
Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Σας μιλάω από την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Είμαι μια φωνή ανάμεσα σε εκατομμύρια. Φωνές ενωμένες για την Ουκρανία. Φωνές ενωμένες ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο.
Για τους Eλληνες, ο πόνος των Ουκρανών είναι βαθύτατα προσωπική υπόθεση. Η Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται, είναι το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 150.000 άτομα. Η βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής.
Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να φροντίζουμε τα παιδιά της Ουκρανίας στα νοσοκομεία μας. Για το λόγο αυτό έχουμε υποδεχτεί 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι παιδιά. Και για το λόγο αυτό θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της Μαριούπολης.
Σήμερα, όπου και να βρίσκεστε στον κόσμο, να γνωρίζετε το εξής: στη μάχη ενάντια στην τυραννία, στη μάχη για τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας, η φωνή σας μετράει.
Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον Πόλεμο».
19.50 Η Ρωσία απαγόρευσε συνέντευξη του Ζελένσκι
Η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) απαγόρευσε στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μια συνέντευξη που πήραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε τον Τύπο ότι δεν πρέπει να δημοσιεύσει τη συνέντευξη και ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο ευθύνης και η απάντηση που θα ληφθεί» σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης που πραγματοποίησαν τη συνέντευξη.
Το Roskomnadzor σημειώνει ότι ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης που διεξήγαγαν τη συνέντευξη χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία.
Νωρίτερα, η φιλελεύθερη ρωσική εφημερίδα Meduza ανακοίνωσε ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Ζελένσκι, μαζί με το Dozhd TV και τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Η Meduza και το Dozhd είναι και οι δύο αποκλεισμένες στη Ρωσία ενώ το κανάλι Dozhd έχει αναστείλει όλες τις δημοσιογραφικές δραστηριότητες.
Η Ρωσία ψήφισε πρόσφατα νέους νόμους που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να μεταδίδουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πιο αυστηρός από τους νέους νόμους, κατά της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τις δραστηριότητες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισύρει σοβαρές ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης.
19.25 Νέες εκτιμήσεις για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων
Ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικών υποθέσεων της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοβ, επικαλείται νέες πληροφορίες που καταγράφουν την καταστροφή ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με αυτές, ο ρωσικός στρατός έχει επιβεβαιωμένα χάσει τουλάχιστον 300 άρματα μάχης από τότε που ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα.
Οπως επισημαίνει ο Τροφίμοβ, αυτό αντιστοιχεί σε ολόκληρο το απόθεμα αρμάτων μάχης του Γαλλικού Στρατού και το μισό απόθεμα του Βρετανικού Στρατού.
19.02 Ρωσικές μονάδες γυρίζουν στη Λευκορωσία για ανασύνταξη
Καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιέλθει σε τέλμα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι ρωσικές μονάδες αποσύρονται από τη βόρεια Ουκρανία στη Λευκορωσία - σύμμαχο της Ρωσίας - προκειμένου να αναπληρώσουν το χαμένο προσωπικό και τις προμήθειές τους.
Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές τάξεις χρειάζονταν εναλλαγή (rotation).
Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και να έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά.
Οι τραυματίες στρατιώτες μεταφέρονται επίσης στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια των σκληρών μαχών γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
18.39 Στην Τουρκία από αύριο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας
Ο επόμενος γύρος των πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, ξεκινώντας από αύριο, δήλωσε ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές.
Ο Ουκρανός βουλευτής Ντέιβιντ Αραχαμία αποκάλυψε μέσω Facebook ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στην Τιουρκία, χωρίς να διευκρινίσει το μέρος όπου αυτές θα διεξαχθούν.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις.
Ένας γύρος κατ′ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.
Εκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.
18.34 Ενας στους δύο Ουκρανούς δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει
Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν Ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος.
Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Οσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.
Η δημοσκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κίνητρο αντίστασης των ερωτηθέντων αυξάνεται όσο οι ερωτηθέντες πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή.
Οταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει πληγεί άμεσα από τις επιθέσεις των ρωσικών ή φιλορωσικών δυνάμεων.
17.51 «Καμία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο θα περιορίσει τις βλέψεις του στο Ντονμπάς»
Η Τζούλιαν Σμιθ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αμφισβητεί την υποτιθέμενη αλλαγή στόχων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις γι′ αυτό», ότι το Κρεμλίνο θα περιορίσει το βλέμμα του στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα το διερευνήσουν» είπε.
«Αλλά αυτό για το οποίο έχουμε αποδείξεις είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν πέτυχαν τους αρχικούς τους στόχους. Και αυτό ήταν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, να καταλάβουν το Κίεβο σε λίγες μέρες» πρόσθεσε.
«Λόγω αυτού, νομίζω ότι η Ρωσία επαναξιολογεί την κατάσταση και έχει δείξει ότι πρόκειται να αλλάξει την τακτική της, αλλά ας δώσουμε λίγο χρόνο. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και την ουκρανική κυβέρνηση θα ψάξει για αποδείξεις αυτής της αλλαγής», διευκρίνισε.
17.25 Στους 1.119 οι νεκροί άμαχοι
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Κυριακή ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Περίπου 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο, είναι μεταξύ των νεκρών, ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη.
Οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων αναμένεται να είναι δραματικά υψηλότεροι, είπε ο παγκόσμιος οργανισμός, με τις καταγραφές να καθυστερούν σε ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σκληρές εχθροπραξίες, ενώ πολλές αναφορές εξακολουθούν να απαιτούν επιβεβαίωση.
17.14 Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά
Η Ουκρανία προχωρά σε μικρές αντεπιθέσεις καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε μόλις ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Ολεκσίι Αρέστοβιτς.
16.48 Ουκρανία: Χωρίς καμία νομική βάση δημοψήφισμα σε κατεχόμενο έδαφος
Η Ουκρανία λέει ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη δεν θα έχει νομική βάση και θα αντιμετωπίσει μια ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, μεγαλώνοντας την παγκόσμια απομόνωσή της.
Η ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία, σύμφωνα με τον φιλορώσο τοπικό ηγέτη της.
«Ολα τα πλαστά δημοψηφίσματα στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη είναι άκυρα και δεν θα έχουν νομική ισχύ», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ολεγκ Νικολένκο.
16.22 Περισσότερα για τις «αποστάσεις» Μακρόν από την τοποθέτηση Μπάιντεν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σχολιάζοντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό την ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα έναντι της Μόσχας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «σφαγέα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε πως ο ίδιος θα απέφευγε αυτές τις εκφράσεις διότι εξακολουθεί να συζητά με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μακρόν σημείωσε επίσης ότι στο ουκρανικό η Ρωσία διαπράττει ένα στρατηγικό σφάλμα και ότι είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η κλμάκωση με λόγια και με πράξεις των εντάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο χωρίς να κάνουμε πόλεμο».
Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι από γεωγραφική άποψη αυτοί που βρίσκονται απέναντι στη Ρωσία είναι οι Ευρωπαίοι.
«Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρωσους είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Επισήμανε ότι αύριο ή μεθαύριο θα διαβουλευτεί μαζί του για την επιχείρηση αποχώρησης κατοίκων από την Μαριούπολη την οποία η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία. Χαρακτήρισε την ως τώρα στάση της Τουρκίας κυνική υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό.
Τέλος επισήμανε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες. Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε. «Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.
16.05 Δήλωση-σοκ από Ουκρανή βουλευτή: «Οι άνθρωποι στο Κίεβο αναγκάζονται να πιούν υγρά απόβλητα»
Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, είπε ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν και αναγκάζονται να πίνουν νερό αποχέτευσης στο Κίεβο καθώς η κατάσταση σε όλη τη χώρα επιδεινώνεται.
«Το Κίεβο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επιθέσεις και να υποφέρει από έλλειψη τροφίμων, ενώ οι άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν σε υπόγεια και σταθμούς του μετρό. Στη Μαριούπολη, χιλιάδες άνθρωποι απελαύνονται βίαια στη Ρωσία, υποτίθεται για να είναι ασφαλείς, αλλά στη συνέχεια αποστέλλονται προς άγνωστη κατεύθυνση και κανείς δεν τους ακούει ξανά. Οι φρικαλεότητες, λοιπόν, είναι ίδιες παντού» είπε.
15.55 Δραματική έκκληση Πάπα Φραγκίσκου: Σταματήστε προτού αφανιστεί η ανθρωπότητα
Η απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι ήρθε η ώρα η ανθρωπότητα να καταργήσει τον πόλεμο προτού ο πόλεμος αφανίσει την ανθρωπότητα, είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος.
«Πρέπει να αποκηρύξουμε τον πόλεμο, έναν τόπο θανάτου όπου μητέρες και πατέρες θάβουν τα παιδιά τους, όπου άνδρες σκοτώνουν τους αδελφούς τους χωρίς καν να τους βλέπουν, όπου οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν», είπε ο ποντίφικας κατά το σημερινό του κήρυγμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον χιλιάδων πιστών.
«Αν βγούμε από αυτό τον πόλεμο όπως ήμαστε πριν, θα είμαστε όλοι με κάποιο τρόπο ένοχοι. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αυτοκαταστροφής η ανθρωπότητα θα πρέπει να κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα για να καταργήσουμε τον πόλεμο, να τον ακυρώσουμε από την ιστορία του ανθρώπινου είδους προτού (αυτός) ακυρώσει τον άνθρωπο από την ιστορία. Εκλιπαρώ κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό να αναλογιστεί αυτό, να δεσμευτεί και κοιτάζοντας την μαρτυρική Ουκρανία να αντιληφθεί ότι κάθε ημέρα πολέμου επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Τέρμα! Σταματήστε! Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν. Διαπραγματευτείτε σοβαρά για την ειρήνη», κατέληξε ο πάπας.
15.35 Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την επισιτιστική ασφάλεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο στις 13:00 κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ουκρανία που επηρεάζουν όλον τον πλανήτη.
14:56 Μακρόν στο France3: ”Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις (σ.σ. αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «χασάπη» από τον Μπάιντεν). Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης. Πρώτος στόχος είναι η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και μετά συνολική απομάκρυνση των (ρωσικών) στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα”. Όπως πρόσθεσε όμως ”Εάν θέλουμε να το κάνουμε αυτό δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση ούτε λεκτική ούτε σε πράξεις”.
Η δήλωση Μακρόν ερμηνεύεται ως απάντηση τις δηλώσεις Μπάιντεν που χθες από τη Βασβοβαι αποκάλεσε τον Πούτιν ”χασάπη” ενώ φάνηκε να καλεί σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, αν και η Ουάσιγκτον δηλώνει πως ”δεν υπάρει τέτοια στρατηγική” και πρόκειται για παρερμηνεία.
Σημειώνεται πως ο Μαρκόν είναι ο πρώτος ηγέτης, χώρας συμμάχου των ΗΠΑ και το μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που τοποθετείται αφού από χθες μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, επικρατεί γενική ”αφωνία”.
14:55 Εικόνες από την Ουκρανία
14:39 Ο Καναδάς λέει ότι μπορεί να διαθέσει περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο για να βοηθήσει στην επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Τζόναθαν Γουίλκινσον λέει ότι πολλές χώρες έχουμε δεσμευτεί ”να βοηθήσουμε όσο μπορούμε όσον αφορά τον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου”.
Η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο έχει δεσμευτεί να εξάγει επιπλέον 200.000 βαρέλια πετρελαίου. Η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών της χώρας Enbridge δήλωσε στο BBC ότι είναι «έτοιμη να κάνει ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη».
14:16 Προειδοποίηση Μακρόν κατά της κλιμάκωσης σε ρητορική επίπεδο μετά τη δήλωση Μπάιντεν που χαρακτήρισε τον Πούτιν ”χασάπη”.
14:01 Η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στη γερμανική ταμπλόιντ Bild
Η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας περιόρισε την πρόσβαση στον ιστότοπο της γερμανικής ταμπλόιντ Bild μετά από αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, όπως μετέδωσε το Interfax την Κυριακή.
13:47 Συναυλία σε σταθμό μέτρο-καταφύγιο του Χακρόβου
Μουσικοί στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πραγματοποίησαν μια συγκινητική συναυλία σε σταθμό του μετρό, ο οποίος έχει μετατραπεί σε καταφύγιο.
Το Χάρκοβο έχει γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες, και οι κάτοικοι σπάνια εγκαταλείπουν τα καταφύγια.
Η συναυλία σηματοδότησε την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ Μουσικής του Χάρκοβο.
13:44 Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών Κιέβου: Η Ρωσία θέλει μια νέα Νότια και Βόρεια Κορέα
Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
″Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.
13:35 Άγκυρα: Ο κόσμος δεν μπορεί να ”κόψει τις γέφυρες” με τη Ρωσία
Η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας και πρόσθεσε ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
″Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία τότε ποιος θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους...αλλά το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο”, δήλωσε από το διεθνές φόρουμ της Ντόχα ο Ιμπραχίμ Καλίν.
13:17 Στην Ελλάδα 328 Ουκρανοί πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 328 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 89 ανήλικοι.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.757 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.669 ανήλικοι.
12:57 Eμπάργκο στην βότκα, απαγόρευση του Ντοστογιέφσκι και άλλες αντιδράσεις χωρίς νόημα. Πώς κάποιες συμβολικές αντιδράσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να υπονομεύσουν την αλληλεγγύη και την ειρήνη.
12:34 Λουχάνσκ: Πιθανό δημοψήφισμα για ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία
Η αναγνωρισμένη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα ”Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.
″Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. ”Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία”.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.
Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, σε μια ειδική επιχείρηση όπως την αποκάλεσε προκειμένου να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει ανθρώπους που χαρακτηρίζει επικίνδυνους εθνικιστές.
12:16 Μπλίνκεν: Καμία στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Η στρατηγική των ΗΠΑ δεν περιλαβαίνει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μια ημέρα μετά την ομιλία Μπάιντεν στην Βαρσοβία κατά την οποία δήλωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, επεσήμανε χθες το βράδυ ότι, πολύ απλά, ο Πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να έχει την εξουσία να διεξάγει πόλεμο ή σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Μπλίνκεν την Κυριακή, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.
«Όπως γνωρίζετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε επανειλημμένα, δεν έχουμε στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, ή οπουδήποτε αλλού...Σε αυτή την περίπτωση, όπως σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από τον λαό της εν λόγω χώρας, εξαρτάται από τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
11:23 Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην προσπάθεια να περικυκλώσουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να προχωρήσουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στο νότο
11:19 Με πυραύλους κρουζ και υψηλής ακριβείας τα ρωσικά πλήγματα στην Λβιβ, λεει η Μόσχα
Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ με πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας, ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Χτύπησε μια αποθήκη καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην πόλη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπευτικών για τανκς, ανέφερε το υπουργείο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση στο Reuters.
11:01 “O Μπάιντεν έκανε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, ακόμη πιο δύσκολη”
Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χάας.
Τα σχόλια «κάνουν μια δύσκολη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη», έγραψε στο Twitter ο Χάας ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι προφανές», πρόσθεσε. «Λιγότερο προφανές είναι πώς να διορθώσεις τη ζημιά, αλλά προτείνω στους συνεργάτες του περάσουν το μήνυμα στους ομολόγους τους και να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με αυτή τη ρωσική κυβέρνηση».
Ο Χάας, επανήλθε μάλιστα στο θέμα και αφού ο Λευκός Οίκος ”διόρθωσε” τις δηλώσεις του Προέδρου, Μπάιντεν, εκτιμώντας πως η υπαναχώρηση αυτή δεν θα γίνει πιστευτή και σχολίασε πως ο Πούτιν θα δει το όλο θέμα ως επιβεβαίωση αυτού που πίστευε από παλιά. Έκανε δε όλο για έλλειψη πειθαρχίας που εγκυμονεί τον κίνδυνο επέκτασης του εύρους και χρονικής παράτασης του πολέμου.
10:39 Εξαγωγή πρώτων προμηθειών ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς
″Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας”, ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform, συμβουλευτική υπηρεσία για θέματα του αγροτικού τομέα
″Οι δυσκολίες με την υλικοτεχνική υποστήριξη παραμένουν, η προσφορά εξακολουθει να υπερισχύει της ζήτησης, αλλά οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν”, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο αυτων μεταφέρονταν με πλοία αλλά τώρα η πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα έχει διακοπεί. Οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους πριν από τον πόλεμο.
Η APK-Inform ανέφερε πως οι τιμές ουκρανικού καλαμποκιού DAP για αγοραστές από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από 250 έως 265 δολάρια ο τόνος και 275 δολάρια ο τόνος για τη Σλοβακία.Οι αρχές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν πει πως έως 600.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα μπορούν να εξάγονται σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία στην Ευρώπη.
10:23 Η Ουκρανία ζητά από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας
Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.
Ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του.”Η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει ‘ανθρωπιστικούς διαδρόμους’ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ραντούτσκιι.
Η ΔΕΕΣ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
10:09 Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια στην αγορά, λένε φορείς λιανεμπορίου και βιομηχανίας τροφίμων. Οι περιορισμοί στην αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ. Τι συμβαίνει με οπωροκηπευτικά και ζωοτροφές. Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα
10:01 Το Κίεβο υποστηρίζει πως ο ρωσικός στρατός καταστρέφει αποθήκες τροσφίμων
Σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να καταστρέφει χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.
Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε επίσης πως η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.
09:41 Λονδίνο: Οι Ρώσοι συνεχίζουν να πλήττουν στόχος σε όλη την Ουκρανία
Στην σχετική ημερήσια ενημέρωση από το Υπ.Άμυνας της Βρεβανίας αναφέρεται:
-Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών αμάχων
-Η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε πυρομαχικά που εκτοξεύονται από τον ρωσικό εναέριο χώρο προκειμένου να μειώσει την έκθεση των αεροσκαφών της στην ουκρανική αεράμυνα
-Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι αυτά τα όπλα έχουν ποσοστό αποτυχίας έως και 60%, γεγονός που αναγκάζει τη Ρωσία να στραφεί σε λιγότερο εξελιγμένους πυραύλους
09:24 Άνοιγμα δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα. Αλλά και πάλι οι άμαχοι στην Μαριούπολη θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη μόνο με ΙΧ αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος λεωφορείων σε αυτή. Το Σάββατο αποχώρησαν πάνω από 4.300 άτομα.
08:55 Εκνευρισμός Ζελένσκι για την καθυστέρηση αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, εμφανώς απαίτησε από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μέρος του του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.
Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.
«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
08:44 Υπό τον έλεγχο το ρωσικού στρατού η πόλη Σλάβουτιτς όπου ζουν εργαζόμενοι του Τσερνόμπιλ
Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook το βράδυ, ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.
«Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε. «Δεν τους έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν «άμαχοι μεταξύ τους».
«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά την πόλη μας», όμως οι «δυνάμεις μας ήταν απολύτως άνισες», σημείωσε.
08:34 Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο επικίνδυνη φάση του. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε η Ρωσία. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση ή και διεύρυνση του πολέμου.
08:31 Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση για την μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία
Αυτό ισχυρίζεται ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί το Σαββάτου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.
«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε.
«Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».
Στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη». Μία ημέρα μετά, το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά αυτήν την πρόταση.
08:21 Νεκροί 12 δημοσιογράφοι απο την έναρξη του πολέμου
«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», υποστηρίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών 15 ξένοι υπήκοοι.