Ουκρανία: Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ε.Ε. μέσα σε επτά ημέρες

Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους απομάκρυνσης αμάχων. Κόλαση βομβαρδισμών και φόβοι για ρωσική κλιμάκωση.
|
Open Image Modal
Yara Nardi via Reuters

Μαζικό προσφυγικό κύμα έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αμαχοι πολίτες - επί το πλείστον γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες - φεύγουν για να σωθούν, αφήνοντας πίσω τους όσους μπορούν και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους με κάθε κόστος.

Κατά τις πρώτες επτά ημέρες, περισσότεροι από 1 εκατ. Ουκρανοί, ήτοι το 2% του πληθυσμού της χώρας, έχουν διαφύγει στην Ε.Ε. ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον 4 εκατ. πρόσφυγες που θα προκύψουν από αυτόν τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού βρίσκεται και επισήμως η Χερσώνα από τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ εξαιρετικές δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην Μαριούπολη αφού καταγγέλλουν πως η πόλη έχει αποκλειστεί και οι ρωσόφωνοι ζητούν την παράδοσή της. Οι βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Κίεβο συνεχίστηκαν για όγδοη ημέρα ενώ έχουν καταληφθεί μικρότερες πόλεις. Το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι που βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα σημείωσε πολύ μικρή πρόοδο.

Αργά το απόγευμα (19.30 Ελλάδος) ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των απεσταλμένων των δύο χωρών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές ήταν η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Αμαχοι Ουκρανοί και στρατιώτες εκατέρωθεν συνεχίζουν να χάνουν τις ζωές τους ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, καθώς εκφράζονται φόβοι για ρωσική κλιμάκωση των επιθέσεων.

Ολες οι εξελίξεις

00.00 Ανακεφαλαίωση της 8ης ημέρας πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

  • Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν «σύντομα», ίσως στις αρχές σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης των αντιπροσωπειών τους στην Μπρεστ της Λευκορωσίας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

  • Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται η Μαριούπολη, με τους κατοίκους της να προσπαθούν να επιβιώσουν από ένα ανελέητο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών. Η Ζαπορίζια βρίσκεται σε ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό, καθώς οι Ρώσοι εισβολείς έχουν βάλει στο στόχαστρο τον τοπικό πυρηνικό σταθμό ενώ η Οδησσός θεωρείται ο επόμενος μεγάλος στόχος των εισβολέων. Οι μάχες σε Χάρκοβο και Κίεβο καλά κρατούν, καθώς η στενή πολιορκία τους συνεχίζεται. «Πολύ νωρίς για να πούμε ότι έπεσε η Χερσώνα» λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

  • Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

  • Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν οι δυό τους, με αρκετή δόση σαρκασμού στην πρότασή του προς τον Ρώσο πρόεδρο. «Κάθισε μαζί μου για να διαπραγματευτούμε, όχι στα 30 μέτρα», είπε. Και πρόσθεσε: ««Δεν δαγκώνω. Τι φοβάσαι;». Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει χάσει μερικές μικρές πόλεις ενώ προειδοποίησε ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» - η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - «πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο». Ο ισχυρισμός του έρχεται παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εισβολή δεν έγινε σύμφωνα με το σχέδιο. Σε μια τηλεοπτική ομιλία, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πήραν «χιλιάδες ξένους πολίτες ομήρους» και χρησιμοποίησαν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» - αλλά δεν παρείχε στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς. Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός» και είπε ότι «θα καταστρέψει αυτήν την αντι-Ρωσία που δημιούργησε η Δύση».

  • Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «το χειρότερο είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Θα κοστίσει ακριβά στην χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό το κράτος κυρώσεων για πολύ πολύ καιρό», του είπε ο Μακρόν.

  • Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση».

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον πόλεμο σε μόλις μια εβδομάδα. Μέσα σε επτά ημέρες η Ε.Ε. έχει υποδεχτεί κάτι περισσότερο από το 2% του πληθυσμού των 44 εκατομμυρίων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Με το καθεστώς αυτό, οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν διαφύγει του πολέμου στη χώρα τους, θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται αυτό το καθεστώς σε πρόσφυγες στην ΕΕ. Η «προσωρινή προστασία» δημιουργήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

  • Λόγω των συνθηκών το ελληνικό κονβόι, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Ελληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή, αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει την Παρασκευή για τη Μολδαβία. Απαντες παραμένουν ασφαλείς.

  • Γεωργία και αι Μολδαβία υπέβαλαν, μετά την Ουκρανία, επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε, βλέποντας τις δραματικές εξελίξεις μια ανάσα από το κατώφλι τους.

  • Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, τιμή-ρεκόρ από το 2008, και το μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την προμήθεια του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Η Αμερικανική πλατφόρμα streaming Netflix, η Σουηδική εταιρεία μόδας H&M και η Αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας Oracle, προστέθηκαν-σύμφωνα με το Reuters- στην λίστα των εταιρειών που έκλεισαν ή σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

23.45 Σε ρωσικά χέρια ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

 

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

23.30 Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

 

22.52 Μπάιντεν: Οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί αύριο, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους τελευταίους μήνες.

«Θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή και πλαισιώνεται από την στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας κάλεσε νωρίτερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν «ψύχραιμοι» σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το εάν η χώρα του θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.

22.26 Στο μεταξύ το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται παρατεταγμένο στην Κριμαία

 

22.15 Σταϊνμάιερ: Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ πόλεμο» 

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εκτίμησε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία, όπου η ρωσική στρατιωτική επίθεση μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της.

Από τη Λιθουανία, όπου επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα αυτήν, σημείωσε ότι «δεν βλέπει ενδείξεις» ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει σύντομα.

Χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο αυτό «καταπάτηση του διεθνούς δικαίου», ο Σταϊνμάιερ καθησύχασε τις χώρες Βαλτικής που φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος της Ρωσίας εάν πέσει η Ουκρανία. «Η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ λειτουργεί χωρίς καμία επιφύλαξη», τόνισε.

«Κανείς στην ιστορία δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία (…) όπου γονείς χάνουν τα παιδιά τους, τα παιδιά χάνουν τους γονείς τους, όπου οι άνθρωποι τα χάνουν όλα», πρόσθεσε.

22.04 Νέες αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και των ακινήτων, καθώς η Ουάσιγκτον στοχοποιεί άτομα που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στο Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε οκτώ ολιγάρχες και αξιωματούχους, καθώς και σε ορισμένες από τις εταιρείες τους, είπε ο Λευκός Οίκος, στοχεύοντας τους «υπερπλούσιους» της Ρωσίας που έχουν συγκεντρώσει περιουσίες και πολιτική επιρροή μέσω των στενών δεσμών τους με τον Πούτιν.

«Θέλουμε εκείνος (ο Πούτιν) να νιώσει την πίεση, θέλουμε οι άνθρωποι γύρω του να νιώσουν την πίεση», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επίσης περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε 19 Ρώσους ολιγάρχες, τα μέλη των οικογενειών και τους συνεργάτες τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και κυρώσεις εναντίον ρωσικών οντοτήτων και ατόμων που επιτρέπουν τη διάδοση παραπληροφόρησης στη χώρα.

Λίγο νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε επενδύσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Eβερτον, και στον πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Συνολικά, μαζί με τους Ουσμάνοφ και Σουγκάλοφ, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ρώσους ολιγάρχες και σε περισσότερα από 220 πρόσωπα και εταιρείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

21.50 Ενα εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μια εβδομάδα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον πόλεμο σε μόλις μια εβδομάδα.

Μέσα σε επτά ημέρες η Ε.Ε. έχει υποδεχτεί κάτι περισσότερο από το 2% του πληθυσμού των 44 εκατομμυρίων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Open Image Modal
Yara Nardi via Reuters

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει προβλέψει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

 

 

21.30 «Γενναιόδωρη» προσφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ουκρανία

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια «γενναιόδωρη δωρεά» για να στηρίξει τους εκτοπισμένους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης, ανέφερε μία συμμαχία βρετανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Πολλές ευχαριστίες στην Αυτής Μεγαλειότητας τη Βασίλισσα που συνεχίζει να στηρίζει την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης από Καταστροφές και για τη γενναιόδωρη δωρεά στην ανθρωπιστική έκκληση για την Ουκρανία», αναφέρει σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τη δωρεά της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχε χαρακτηρίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «βάναυση επίθεση» όταν προ ημερών εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό.

21.00 Μητσοτάκης: Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο

 

20.48 Την επόμενη εβδομάδας ο τρίτος γύρος των συνομιλιών

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

20.30 «Πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι έπεσε η Χερσώνα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταλάβει την Χερσώνα, αλλά θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέρος μιας στρατηγικής για πιθανή μετάβαση στο Μικολάιβ και στη συνέχεια στην Οδησσό.

«Υπάρχουν ακόμη μάχες εκεί, επομένως δεν είμαστε έτοιμοι να τις ονομάσουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο έδαφος αλλάζει γρήγορα.

 

 

 

«Αυτό που μπορεί να θέλουν να κάνουν είναι να προχωρήσουν (στο Μικολάιβ) ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν στα βορειοανατολικά της Οδησσού σε περίπτωση που, στην πραγματικότητα, θέλουν να προχωρήσουν στην Οδησσό, όχι μόνο από τη θάλασσα, αλλά και από το έδαφος» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

20.00 Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για «ανθρώπινες ασπίδες»

 

19.45 Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν «σύντομα» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, ανέφερε ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Από την πλευρά του Ρώσος διαπραγματευτής έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

 

19.30 Ουκρανικές αρχές: Ο στρατός της Λευκορωσίας έχει λάβει εντολή να εισβάλει

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

19.18 Ο Ζελένσκι στην ελληνική τηλεόραση

 

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, υπέγραψε την Πέμπτη την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ.

Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Νωρίτερα, αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει και η Γεωργία.

18.50 Ζελέσνσκι σε Πούτιν: «Ελα να τα πούμε οι δυό μας, τι φοβάσαι;»

 

 

18.35 Ε.Ε: Καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία».

«Ιστορική συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Η ΕΕ θα δώσει προσωρινή προστασία σε αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη για να σώσει ζωές!», αναφέρει η Ίλβα Γιόχανσον.

Με το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν διαφύγει του πολέμου στη χώρα τους, θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου. Το καθεστώς αυτό θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες, όπως είπε η Ίλβα Γιόχανσον και θα ισχύει για ένα χρόνο, με τη δυνατότητα να επεκταθεί για ένα συν ένα χρόνια επιπλέον (συνολικά τρία χρόνια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται αυτό το καθεστώς σε πρόσφυγες στην ΕΕ. Η «προσωρινή προστασία» δημιουργήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε μόλις μία εβδομάδα και η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί εκατομμύρια προσφύγων, δήλωσε σήμερα το πρωί η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

18.25 Εικόνα από τις διαπραγματεύσεις

 

18.03 Σε στενό κλοιό ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

 

17.57 Στην Ουκρανία θα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει το ελληνικό κονβόι

Λόγω των συνθηκών η αυτοκινητοπομπή, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Ελληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή, θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει την Παρασκευή για τη Μολδαβία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Όπως επισημαίνουν, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και αναφέρουν πως είναι καλά.

Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, με κατεύθυνση δυτικά.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Η επιχείρηση αυτή «Νόστος 3» έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Επισημαίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

17.52 Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 10 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο την εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την πηγές του ουκρανικού πρακτορείου ο Μπάιντεν ελπίζει να βοηθήσει την Ουκρανία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής.

Επισημαίνεται ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η βοήθεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, την προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από τις διακοπές και περαιτέρω βοήθεια σε άλλους ευρωπαίους συμμάχους.

17.46 Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί και τραυματίες

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

Open Image Modal
via Associated Press

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

17.25 Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: «Στο μέλλον οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος»

 

17.10 Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα Μακρόν-Πούτιν

 

17.02 Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

 

16.53 Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Τσερνίχιφ 

Τουλάχιστον 22 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή της Ουκρανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται.

Δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης.

 

 

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

 

16.45 Αίτημα ένταξης στην Ε.Ε. υπέβαλε η Γεωργία

Η Γεωργία υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής του Καυκάσου.

«Υποβάλλουμε υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει ο Ιρακλί Γκαριμπασβίλι σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού υπέγραψε τη σχετική επιστολή. «Η Γεωργία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος», υπογραμμίζει.

16.40 Εγκρίθηκε νόμος για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή ιδιοκτησιών στην Ουκρανία που ανήκουν στο ρωσικό κράτος ή σε Ρώσους πολίτες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Βάσει του νόμου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ποια περιουσιακά στοιχεία θα κατασχεθούν, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να δώσει την έγκρισή του για τη μεταβίβασή τους στην ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους.

16.30 Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν και Ζελένσκι: «Αμετακίνητος στις θέσεις του» ο Ρώσος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στην συνέχεια τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν διήρκεσε 1.30 ώρα και είναι το τέταρτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.

Open Image Modal
Maksim Levin via Reuters

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στην Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

16.25 Εφτασε στο σημείο των διαπραγμεύσεων η ουκρανική αντιπροσωπεία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο των διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία για έναν γύρο συνομιλιών με τους Ρώσους αντιπροσώπους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

16.10 Στο χείλος της αβύσσου η Μαριούπολη

Κάτοικοι της Μαριούπολης είπαν στο BBC ότι προσπαθούν να επιβιώσουν από ένα ανελέητο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών που έχει καταστρέψει κατοικημένες περιοχές και έχει διακόψει την παροχή ρεύματος και νερού.

«Δεν υπάρχει φως, ζέστη και νερό τώρα εδώ και δύο ολόκληρες μέρες και δεν μας έχει μείνει καθόλου φαγητό», λέει ο Μαξίμ, 27 ετών, προγραμματιστής πληροφορικής που κρυβόταν στο διαμέρισμα των παππούδων του την Πέμπτη το πρωί.

«Τρόφιμα και φάρμακα δεν διακινούνται τώρα στη Μαριούπολη. Η τοπική κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει [έξω] ψωμί και νερό, αλλά τελείωσε», λέει. «Γέμισα το μπάνιο με νερό πριν σταματήσει το νερό. Έχουμε περίπου πέντε λίτρα».

Η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 400.000 κατοίκων, αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, γιατί η κατάληψη της θα επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο Μαξίμ έφυγε από το διαμέρισμά του μετά την εισβολή την περασμένη εβδομάδα για να είναι με τον παππού και τη γιαγιά του, που είναι γύρω στα ογδόντα και δεν μπορούν να φύγουν από το διαμέρισμά τους στον έκτο όροφο, στο κέντρο της πόλης. Οι τρεις τους στεγάζονται στο διάδρομο του διαμερίσματος.

«Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν ξανά στις 6 το πρωί σήμερα», λέει. «Μπορούμε να τους ακούσουμε τώρα από κάθε κατεύθυνση. Είμαστε τρομοκρατημένοι».

 

 

15:25 Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία - η αποστρατιωτικοποίηση και το ουδέτερο καθεστώς - θα επιτευχθούν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι δυο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, νωρίτερα σήμερα. Ο Πούτιν είπε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες από το Κίεβο να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα τη Μόσχα να προσθέσει θέματα στον κατάλογο των αιτημάτων της.

15:14 Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές, με πρώτο βήμα την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ, ως άμεση στήριξη ρευστότητας, έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

14:59 Οι στρατηγικές κινήσεις του ρωσικού στρατού στο νότιο μέτωπο (δείτε τον χάρτη του BBC): 

-Η Χερσώνα, μια πόλη σπουδίας στρατηγικής σημασίας, τελεί υπό ρωσικό έλεγχο απο τα ξημερώματα. Έχει πληθυσμό 280.000 κατοίκους, είναι βιομηχανική πόλη και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία.  Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και η κατάληψή της επιτρέπει στους Ρώσους να αποκαταστήσουν την παροχή γλυκού νερού στην προσαρτηθείσα από την Μόσχα, Κριμαία. Από εκεί ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε κατά κύριο λόγο την επίθεση στο νότιο μέτωπο. 

-Η Μαριούπολη είναι υπό στενή πολιορκία. Φιλοξενεί έναν ακόμη μεγάλο λιμάνι, έχει πληθυσμό 430.000 κατοίκων. Εάν καταληφθεί ο ρωσικός στρατός θα έχει δημιουργήσει μια επιχειρησιακή γέφυρα με τα στρατεύματα στην Αν.Ουκρανία και τις αποσχιθείσες περιοχέ του Ντονμπάς. 

Open Image Modal
BBC
BBC

 

-Η Οδησσός δεν έχει μπει ακόμη ουσιαστικά στο στόχαστρο του ρώσικου στρατού αφού προείχαν η Χερσώνα και η Μαριούπολη.  Η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1.000.000 κατοίκους και  αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και σημαντικός τερματικός σταθμός πετρελαίου. Εκτιμάται όμως πως εφόσον ο ρωσικός στρατός εδραιωθεί στην Χερσώνα μπορεί κινηθεί δυτικά προς την Οδησσό και εάν την καταλάβει θα έχει αποκλείσει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. 

 

 

14:45 Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν πλήρως το κτίριο της περιφερειακής κρατικής διοίκησης της πόλης Χερσώνα, ανέφερε στο Facebook ο επικεφαλής της διοίκησης, Χ.Λαχούτα. ”Ωστόσο, δεν έχουμε παραιτηθεί από τα καθήκοντά μας. Το περιφερειακό επιχειρησιακό επιτελείο, του οποίου προΐσταμαι, συνεχίζει να εργάζεται και να αντιμετωπίζει πιεστικά ζητήματα για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής. Περιμένουμε ανθρωπιστική βοήθεια”. Και καταλήγει: ″Παρακαλώ μην πιστεύετε τα fake news και μην πανικοβάλλεστε”.

14:39 Περισσότερα για τις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας...Θα αρχίσουν στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, όπως αναφέρει ανάρτηση στο Facebook του ουκρανού διαπραγματευτή Νταβίντ Αρακαμία.”Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα”, έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

14:14 Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα εκ νέου τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο είχε διάρκεια μιάμιση ώρα.

14:09 Σε  δυο ώρες θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου για τον δεύτερο γύρω των συνομιλιών όπως δήλωσε σύμβουλος του προέδρου, Β.Ζελένσκι. Βασικό θέμα στην ατζέντα το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που είναι στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού.  

 

13:42 ″Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους” στην Ουκρανία και ”αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας”, κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενους στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους. ”Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να την κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

 

13:15 Συμβίωση με τον εχθρό στην Χερσώνα. Με την πόλη υπό ρωσικό έλεγχο μιας κάτοικος μιλώντας στο BBC περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στην πόλη. Η ”Νίνα” (δεν ήθελε να αποκαλύψει το επώνυμό της)  λέει: ″Τώρα στην πόλη είναι ήσυχα...Χθες κανείς δεν βγήκε από τα σπίτια του γιατί ήταν πολύ επικίνδυνο, αλλά σήμερα οι άνθρωποι βγαίνουν έξω προσπαθώντας να αγοράσουν φαγητό”. Αλλά, όπως αναφέρει ακούγονται ήχοι από μάχες ακόμη και τώρα στα περίχωρα της πόλης. ”Έχουμε κάποιους κανόνες να ακολουθήσουμε, συμφώνησαν με την κυβέρνησή μας όπως ότι δεν πρέπει να προκαλούμε τους Ρώσους στρατιώτες. Δεν πρέπει να μετακινούμαστε σε ομάδα,  να οδηγούμε γρήγορα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε και να δείξουμε τι έχουμε στο αυτοκίνητό μας και να μην προκαλέσουμε κανέναν». Οι κάτοικοι έχουν τώρα νερό, ηλεκτρισμό και ίντερνετ και ακούνε ότι αναμένονται ιατρικές προμήθειες, όπως πρόσθεσε. ”Ελπίζω απλώς ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο και ότι θα είμαστε καλά. Όλοι οι απλοί άνθρωποι είναι ενάντια σε όλο τον πόλεμο, ενάντια στη μάχη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. 

Open Image Modal
Χάρκοβο
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
Χάρκοβο
Stringer . via Reuters

 

12:48 Η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι ”δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο”, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε ο Κλίτσκο, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος του Κιέβου πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις συστήματος θέρμανσης από τον βομβαρδισμό τους χθες, Τετάρτη, από τις ρωσικές δυνάμεις θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της ημέρας. 

12:43 Η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε, η ΕΕ προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ άλλων διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας ενέργειας. ”Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των γειτόνων του”, επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.”Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρότερη από ποτέ”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

 

 

12:25 Οι αρχές στη Μαριούπολη κατηγόρησαν το ρωσικό στρατό πως ότι επιτέθηκε σκόπιμα στις κρίσιμες αστικές υποδομές της πόλης για να ασκήσει πίεση στον πληθυσμό της. «Δεν έχουμε ξανά φως, νερό και  θέρμανση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το BBC. «Εμποδίζουν τις προμήθειες τροφίμων, μας κάνουν αποκλεισμό, όπως στο παλιό Λένινγκραντ». Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας και, εκτός από το ότι περικυκλώνεται από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, έχει γίνει στόχος συνεχιζόμενων βομβαρδισμών σήμερα το πρωί. Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας προτρέπει τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη μέσω του λεγόμενου «πράσινου διαδρόμου». Αλλά ο δήμαρχος της πόλης λέει ότι αυτό είναι αδύνατο: «Δεν μπορούμε να πάρουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από τα διαμερίσματα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν».

12:17 Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία “junk” (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης. Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

12:16 Σε άλλο σημείο του βιντεοκσοπημένου μηνύματός του ο Ζελένσι κάλεσε τη Ρωσία  μελετήσει τη λέξη ″αποζημιώσεις” καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή ενώ απευθυνόμενος στον Πούτιν είπε: ″Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ...Δόξα στην Ουκρανία! ”.

 

12:01 Συνεχίζεται η συνέντευξη Τύπου του ρώσου ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ ο οποίος επαναλαμβάνει τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η ουκρανική κυβέρνηση περιβάλλεται από νεοναζί και λέει ότι συμμορίες λεηλατούν πόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης. Αναφέρει επίσης ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Επισημαίνει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας  και συγκρίνει τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη - τώρα το κάνουν οι Αμερικανοί ».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Για τον αγωγό φυσικού αερίου  Nordstream 2 αναφέρει πως το μπλοκάρισμα της λειτουργίας τους «δείχνει τη θέση» της ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την απόφαση.

Αναφέρεται επανειλημμένα στο Χόλιγουντ τονίζοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να «παρακολουθεί απαθής αυτήν την ταινία του Χόλιγουντ» που γράφουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «όπου υπάρχει ένα απόλυτο κακό».

11:49 Στο μεταξύ,  καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα παραφράζει τα λόγια των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Έγκελς, από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο λέγοντας πως σε αυτή τη μάχη «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τη δική μας ελευθερία». Όπως επεσήμανε οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα. Λέει ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας - στη στόχευση περιοχών αμάχων - δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

 

11:42 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και ο Λαβρόφ συνεχίζει λέγοντας ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο «πυρηνικός πόλεμος». Όπως τόνισε όμως, κάτι είναι μόνο στη σκέψη δυτικών πολιτικών και όχι του ρωσικού λαού. «Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια». 

11:37 Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, τιμή-ρεκόρ από το 2008, και το μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την προμήθεια του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

11:25 Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσιγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως. 

11:12 Κάτοικος της Χερσώνας που μίλησε στο Today του BBC ανέφερε ότι άνοιξε ένα εθελοντικό κέντρο για την παροχή φαγητού, νερού και φαρμακών, καθώς η πόλη είναι πλέον  υπό ρωσικό έλεγχο. Όπως λέει,  οι προμήθειες τροφίμων είναι ανεπαρκείς και υπάρχουν πολλοί τραυματίες πολίτες που πρέπει να μεταφερθούν έξω από την πόλη για θεραπεία. Καταγγέλλει πως οι  Ρώσοι «δεν επιτρέπουν στον Ερυθρό Σταυρό να φέρει φάρμακα και ασθενοφόρα». 

 

11:01 Οι ουκρανικές αρχές στο Χάρκοβο, ισχυρίζονται πως από τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους ακόμη 34 άμαχοι τις τελευταίες 24 ώρες.

10:39 Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως είπε φοβάται μια ”λογική” πολιορκίας στην οποία οι ρώσοι είναι συνηθισμένοι υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός.  

 

10:24 Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους την Ουκρανία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε νωρίτερα ότι το υπουργείο Οικονομίας είχε εγκρίνει την προμήθεια των σοβιετικών πυραύλων Strela, μέρος των αποθεμάτων του στρατού της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πηγή είπε στο Reuters ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη εγκρίνει την κίνηση. 

10:19 Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως “fake news” τις αναφορές για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι ”απαράδεκτες”, δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

10:11 Το Twitter μπλόκαρε λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην ΕΕ, μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι χώρες μέλη στα μέσα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά και η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Τετάρτη. Τα δύο μέσα ενημέρωσης κατηγορούνται ότι είναι εργαλεία «παραπληροφόρησης» της Μόσχας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. 

10:03 Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

″Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης”, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

09:55 Συνεχίζεται το επικίνδυνο ταξίδι του κονβόι οχημάτων με έλληνες ομογενείς, δημοσιογράφους και εργαζόμενους του προξενείου που ξεκίνησε την Τετάρτη από την Μαριούπολη. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

09:42: Η Γαλλική κυβέρνηση συμβουλεύει τους Γάλλους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία, όπου μπορούν, σύμφωνα με το Reuters.

09:33 Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο ΟΑΣΕ, είπε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ”Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου...Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους ― τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια” αναφέρει σε ανάρτησή του το Twitter. 

 

09:21 Η Αμερικανική πλατφόρμα streaming Netflix, η Σουηδική εταιρεία μόδας H&M και η Αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας Oracle, προστέθηκαν-σύμφωνα με το Reuters- στην λίστα των εταιρειών που έκλεισαν ή σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

09:16 Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης. Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν ”ισορροπημένοι και δίκαιοι” μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

Open Image Modal
Σε υπόγειο σταθμό το μετρό του Κιέβου που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο
Marcus Yam via Getty Images
Open Image Modal
Ουκρανοί "κόβουν" δρόμους στο Κίεβο για να εμποδίσουν μια πιθανή χερσαία εισβολή στην πόλη.
Europa Press News via Getty Images

 

09:13 Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

09:07  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, όπως ενημέρωσαν εργαζόμενοι σε αυτά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενα εγκύκλιό της.

08:59 Ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών του αποσχιθέντος Ντονιέτσκ, απείλησε πως οι δυνάμεις του και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα στην πόλη της Μαριούπολης εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη των 430.000 κατοίκων. π

 

 

08:49 Ο ουκρανικός στρατός σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι ρωσικές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν και πως η Μαριούπολη παραμένει στα χέρια του Κιέβου. Η πόλη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς ενώ η κατάληψή της είναι στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα νότια και τα ανατολικά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε περιοχές κοντά στο Κίεβο -Βίσκγκοροντ, Φαστιβ, Ομπουκχίβ - ενώ ρωσικά στρατεύματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές.  Επίσης, υποστηρίζεται πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και  ρουκέτες, που κατευθύνονται προς το νότιο λιμάνι της Οδησσού.  

08:41 Πολλοί Ουκρανοί αναρτούν στα social media το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού Time, με μια φράση του προέδρου του Ζελένσκι πάνω στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Ο τίτλος γραμμένος στα ουκρανικά παραπέμπει στη φράση του Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοιννοβουλιο: ”Η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι” και από κάτω: ”Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ήρωες της Ουκρανίας”. 

 

08:29 Μεταμεσονύκτιο μήνυμα του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την συμπλήρωση μίας εβδομάδας από τη ρωσική εισβολή. «Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας». Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις ενώ ι ισχυρίστηκε πως 9.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. 

Νωρίτερα το  υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.597 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Κανένας από τους τους δύο ισχυρισμούς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.  

08:13 Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι κάτοικοι της Ουκρανίας που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Για πολλά εκατομμύρια ακόμη, εντός της Ουκρανίας, είναι η ώρα να σωπάσουν τα όπλα ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε στο Twitter. 

 

08:01 Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας, που έχει στην ατζέντα και μια πιθανή εκεχειρία, θα διεξαχθεί σήμερα στο Μπρεστ της δυτικής Λευκορωσία ενω ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί «ασφαλή διάδρομο» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χάρκοβο και στο Σούμι  ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

07:45 Σύμφωνα με τα ενωμένα Έθνη, τουλάχιστον 227 πολίτες σκοτώθηκαν και 525 τραυματίστηκαν στο διάστημα μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εισβολή και της 1ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι μεγαλύτερος. Οι απώλειες αυτές οφείλονται σε βλήματα βαρέων όπλων, πυραύλους και αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

07:41 Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαιώνουν πως ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Χερσώνα στα νότια της χώρας. Σημειώνεται πως το ρωσικό Υπ.Άμυνας είχε προβεί στην σχετική ανακοίνωση από χθες. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των σχεδόν 300.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες».

 

 

07:35 Πολλές ισχυρές εκρήξεις  τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο ενώ νωρίτερα ηχούσαν οι σειρήνες αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια. Σημειώνονται εκρήξεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

 

07:25 Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο. Σε ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται  πως έχασε τη ζωή της καθώς «εξασφάλιζε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

07:14 Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως των 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.